Nok en viktig kronikk av Tor W. Andreassen, professor i innovasjon, Norges Handelshøyskole og leder av Open Innovation Lab of Norway’s faglige råd
Teknologibølgen vi lenge har snakket om, er nå virkelighet: Serviceroboter har forlatt science fiction-sidene og inntatt våre hjem, arbeidsplasser og offentlige rom. Financial Times sin artikkel “How do we really feel about robots?” Viser hvordan Kina har overtatt føringen i humanoid robotikk med viktige framskritt i fingerferdighet som utfordrer USAs dominans.
Fra modeller som Unitrees G1 – en robot som tåler kraftige spark uten å miste balansen – til eksperimenter i offentlig sektor, må vi tenke nytt med hensyn til robotenes rolle i helsevesen, produktivitet og våre daglige liv.
I privat sektor har robot-effektiviteten skutt i været. Amazons lagerassistenter har doblet produktiviteten, mens kinesiske Unitree har etablert seg som markedsleder med humanoide roboter som kan programmeres til alt fra dans til komplekse fysiske oppgaver. Offentlig sektor følger etter – sykehusroboter frakter utstyr mellom avdelinger, mens kommuner eksperimenterer med autonom teknologi i flere tjenester.
Kinas siste gjennombrudd innen finmotoriske gripe-hender – som er gjort mulig på grunn av landets omfattende forsyningskjede for EV-komponenter – representerer et kvantesprang for robotikk. I helsesektoren kan roboter som japanske Robear og nye kinesiske modeller både løfte pasienter, assistere ved kirurgiske inngrep og utføre rutineoppgaver som frigjør helsepersonell til mer verdifull pasientkontakt.
Teknologisk står vi ved et veikryss: Kina styrker sin maskinvarefordel med presisjonsutviklede robothender, mens USA fortsatt leder i AI-utvikling. I Norden er vi tidlig ute med å ta robot-teknologien i bruk, men holdes tilbake av høye kostnader og etiske betenkeligheter. Potensialet er likevel enormt: Roboter kan revolusjonere helsesektoren ved å frigjøre verdifull tid til diagnostikk og omsorg, samtidig som de adresserer den voksende arbeidskraftmangelen.
I industri- og logistikksektoren kan robotteknologi gi betydelige produktivitetsgevinster. Kinas rimelige, avanserte komponenter fremskynder utbredelsen – et marked Goldman Sachs anslår vil nå svimlende $205 milliarder innen 2035.
Som samfunn står vi ved et veivalg. Robotteknologi kan frigjøre fritid, styrke helsetilbudet og drive innovasjon. Kina viser vei med praktiske gjennombrudd som menneskelig objekthåndtering. Men en rekke politiske spørsmål gjenstår: Hvem kontrollerer disse systemene, og hvilke verdier programmeres inn? Kan vi stole på roboter i omsorgsroller? Hva med personvern når roboter samler data i hjemmet? I helsesektoren reiser dette komplekse spørsmål om ansvar ved feil, mens produktivitetsgevinstene kan skape større ulikhet hvis de ikke fordeles rettferdig.
Veien videre krever at vi engasjerer oss aktivt. Vi må kreve transparens i teknologiutviklingen og balansere tillit med sunn skepsis. Roboter kan bli verdifulle partnere – i helsevesenet som avlastere, i samfunnet som produktivitetsdrivere – men bare hvis vi tar demokratisk kontroll over utviklingen.
Med Kinas nyeste gjennombrudd i fingerferdighet er framtiden allerede her. At verden sliter med tillit til Kina og deres intensjoner, er problematisk for adopsjonen – noe som øker vår avhengighet til USA og i disse tider er heller ikke dette uproblematisk.