I USA kan det nå løsne for mange rettssaker om mobiltelefoner og hjernekreft som har stått stille i rettssystemet i en årrekke.
I alt 46 selskaper, myndigheter og bransjeorganisasjoner er stevnet for retten i 29 saker om mobiltelefoni og hjernekreft.
Store selskaper som Motorola, Nokia, AT&T, Bell Atlantic, Cellular One, Cingular Wireless, SBC Communications, Verizon, Vodafone, the Telecommunications Industry Association, IEEE, ANSI, CTIA, and FCC – det amerikanske Post- og teletilsynet, er blant dem som er involvert.
De eldste stevningene er fra 2001, og flere av saksøkerne er alt døde av hjernekreft. I hver av sakene er kravet 100 millioner dollar, og saken får derfor stor dekning i media.
Fredag 8.august besluttet høyesterettsdommer Frederick H. Weisberg å tillate saksøkerne å føre egne ekspertvitner fordi mobilbransjen og forsvarerne har drevet uthaling og sendt sakene fram og tilbake i rettssystemet i en årrekke.
Mye nytt forskningsmateriale blir lagt frem
I 2009 kom den føderale appellretten til at selskapene av juridiske grunner ikke kan stevnes for hjernesvulst fra mobiltelefoner som er laget etter 1996, men i de pågående sakene var mobiltelefonene eldre enn dette. Saksøkerne har hevdet at forsvarerne har tilbakeholdt informasjon og gitt uriktige og villedende opplysninger, og mange av deres ekspertvitner er nå strøket.
Under rettens undersøkelser i tida som kommer vil en rekke anerkjent forskere vitne om sammenhengen mellom mobilbruk og hjernekreft, og mye nytt forskningsmateriale vil bli lagt fram.
Det er første gang bransjen må legge fram slik informasjon i retten. Folkets Stålevern i Norge mener høringene vil få følger for liknende rettssaker i flere land.
Kilde: Folkets Strålevern