Ray Kurzweil, teknisk direktør i Google og selverklært futurist, har siden 1990 gjort 147 spådommer om fremtiden – med en treffrate på 86 prosent. Nå spår han at menneskehjernen vil smelte sammen med maskiner innen 2029.

I det kunstig intelligens overgår den menneskelige vil maskiner og mennesker smelte sammen, skriver amerikaneren i boken The Singularity is Near fra 2005. Nå tidfester han når han tror at dette punktet – kjent som singularitet – vil nås, melder Daily Mail.

Det var under South by Southwest-konferansen i Austin, Texas at Kurzweil – som for tiden jobber med Googles maskinlæringsprogram – kom med spådommen.

– Innen 2029 vil datamaskiner ha intelligens på nivå med mennesker, hevdet han, og fortsatte:

– Det vil føre til at vi putter dem inn i hjernene våre, forbinder dem med skyen og utvider hvem vi er.

Han mener også at vi er i ferd med å se begynnelsen av dette med dagens teknologi – og fremhever avhengigheten vi er i ferd med å utvikle til telefonene våre. Neste steg er å forbinde teknologien direkte med hjernen.

– Som å kalle på demonen

Google-direktøren er ikke den eneste som forutser og fascineres av mulighetene ved singularitet. InnoMag skrev i april i år om Elon Musk og hans Neuralink Corp, som allerede jobber for å koble datamaskiner opp til mennesker. Men der Kurzweil er optimistisk med tanke på utviklingen av kunstig intelligens har Musk et dystrere syn på saken:

– Utviklingen av kunstig intelligens er som å kalle på demonen. Man tror man kan kontrollere den, men det går ikke, sa han under et foredrag på MIT i 2014.

Siden har han stadig kommet med hyppige advarsler og oppfordringer om reguleringer i forbindelse med AI. En del av motivasjonen hans for Neuralink-prosjektet er å gjøre mennesker i stand til å motstå trusselen som kunstig intelligens representerer. En annen teknologi-mogul, Mark Zuckerberg, har tatt motsatt standpunkt, og kaller Musks stadige dommedagsprofetier for “uansvarlige”.

– Vi blir morsommere og mer sexy

Kurzweil virker å ta Zuckerbergs side i debatten, og fokuserer på mulighetene ved å smelte sammen med maskinbevissthet. Han er overbevist om at det kommer til å skje en menneske/maskin-syntese som vil forbedre oss.

– Vi kommer til å få mer neocortex, vi kommer til å være morsommere, bedre på musikk, vi kommer til å være mer sexy, sa han i et intervju med SXSW.

– Vi kommer virkelig til å eksemplifisere alle tingene vi verdsetter i mennesker i større grad. Vi vil være i stand til å møte alle menneskers fysiske behov, og kommer til å utvide sinnene våre og eksemplifisere de artistiske kvalitetene som vi verdsetter.

Den første som tok i bruk begrepet singularitet i denne sammenhengen var matematikeren John von Neumann, på midten av femtitallet. Han beskrev denne som et punkt i historien der teknologiens fremgang, og endringer i måten vi lever livene våre, ville gjøre “menneskelige affærer” – slik vi kjenner dem – til fortid. Kurzweil er enig:

– Til slutt vil den påvirke absolutt alt, sier han.