– Alle som tror at radikal innovasjon nødvendigvis koster millioner og tar år tar feil!

Kraftsalven kom fra Equinors radikale innovasjonsguru Steinar Wasa Tverlid da han denne uken var MasterClass instruktør på Open Innovation Lab of Norway’s populære webinar. Over 120 av Norges ledende innovatører fikk høre en av landets ledende eksperter på radikal innovasjon.

Med bakgrunn fra Hydro og med en doktorgrad i aluminiumekstrudering fra NTNU i bagasjen leder han et av Radical Innovation teamene i Equinor, og har selv vært med i Open Innovation Lab of Norway siden 2017.

Alle kan få det til, hvis de lærer seg noen teknikker og verktøy, og finner seg noen gode lag å spille på, legger han til

Steinar Wasa Tverlid har nylig skrevet boka “Radical Innovation – Everybody can if they know how” som tar for seg den systematiske tilnærmingen han og de andre endringsagentene i Equinor benytter når de går løs på de radikale innovasjonsutfordringene i Norges største selskap.

Boka er en praktisk guide, full av gode råd og konkrete erfaringer og på flere områder er meldingen helt annerledes enn man skulle tro. Deltagerene på MasterClass sesjonen fikk møte en engasjert endringsagent. Hør bare her;

– Slik jeg ser det, er det mye penger å spare ved å holde innsatsen på et økonomisk lavt nivå, samtidig som effektene kan bli svært store.

– Radikal innovasjon krever ikke heltidsansatte, det er vel så bra å bruke de beste talentene noen få timer i uka.

– Vi jobber i en krevende bransje og radikal innovasjon er krevende, men den viktigste egenskapen er nok nysgjerrighet og optimisme, forteller Steinar.

For en stor aktør som Equinor er det krevende å jobbe med radikal innovasjon – og Steinar og hans team har bygget opp området over mange år. I samtalen kom det frem at mye handler om å få på plass en solid metodikk og kjøre gode workshops der de egentlige ekspertene blir utfordret på å tenke kreativt.

– I 2019 kjørte jeg 34 workshops i tillegg til de ukentlige møtene i min egen radikale gruppe, smiler Steinar og sier at de blir fortsatt bedre for hver gang.

– I år har ett av fremskrittene naturlig nok blitt å digitalisere produktene. Det har gått overraskende bra selv om det jo ikke er helt det samme som å være i samme rom.

– Min rolle er primært å være fasilitator, – målet er å hente ut det beste i alle de ulike deltagerne og få frem gode kreative svar. Det betyr at vi av og til også spøker litt og ler av egne feil og mangler. Dette arbeidet har lært meg at det nok er lett å snakke om innovasjonskultur, men vanskeligere å få det til i praksis.

– En innovasjonsprosess er en godt planlagt prosess som handler om systemer og kunnskap. Det er lite magi og tryllestav og mye godt samarbeid som ligger bak våre resultater, avslutter han.

 

Neste ekspert ut i OIL Masterclass webinarserien fra Open Innovation Lab of Norway, er professor i innovasjon på NHH Tor W. Andreassen. Du kan lese mer om det arrangementet her.

MasterClass sesjonene er et digitalt tilbud til medlemmene hvor ledende internasjonale eksperter fra sitt fagfelt inviteres inn for å dele innsikt i viktige problemstillinger som innovasjonsledere møter. På de tre MasterClass webinarene har så langt over 340 deltagere deltatt.