I Norge er valgkampen nå godt i gang, og våre politiske ledere stiller ikke bare opp i Arendal. Til tider denne uken virket det som de var i alle kanaler til alle døgnets tider. I et forsøk på å fremstå som folk flest baker de kaker på TV, fikser frokost på radioen og viser frem sine kjøleskap for folk flest. Viktige spørsmål om hvilke prioriteringer Norge bør gjøre for å stå best rustet til å møte en digital fremtid, må vike plassen for banale spørsmål om våre politiske håp foretrekker pils eller Prosecco.
Terningkast florerer og det noen jubler for slås til jorden av andre, men ingen snakker om hvor store endringer vi skal gjennom i årene fremover.
Spørsmålet tvinger seg frem; Er det fordi våre politikere ikke har skjønt det eller er det fordi journalistene kan for lite om en fremtid som vil kreve fundamentale endringer?
Særlig viktig vil disse endringene være for over 820.000 elever i norske grunnskoler og videregående skoler som i disse dager går tilbake til skolebenkene. De tilhører den generasjonen som skal overta etter oss, men har vi gitt dem kort på hånden som duger?
Meningene er delte, men for oss det er enkelt å konstatere at selv om vi i Norge sitter med en av verdens beste kortstokker er vi ikke flinke nok til å satse bevisst på å utnytte dette fortrinnet. Realiteten er at Norges posisjon svekkes både på teknologi og kompetanse. Våre digitale fortrinn har blitt tatt igjen, og vi taper den internasjonale kampen om de kloke hodene. Dette kommer frem i Abelias omstillingsbarometer som du kan lese mer om i ukens nyhetsbrev.
Det sies som kjent at mødres tålmodighet er som tannkrem, selv om du tror tuben er aldri så oppbrukt er det likevel alltid noe igjen, – og slik føler vi også av og til norske politikeres tålmodighet for endeløse diskusjoner av og til går på bekostning av konkrete grep.
I Afghanistan har Taliban denne uken rykket inn i både Kabul og de øvrige store byene. Dermed avløses USA’s lengstvarende krig nettopp av de islamske kreftene som de i 20 år har forsøkt å nedkjempe.Scenene fra flyplassen er hjerteskjærende, og vi føler med et stolt folk som altfor lenge har vært et offer for utenlandske feilgrep og interne stridigheter. Både NATO og USA møter nå berettiget kritikk. I de 20 årene siden 11. september 2001 har USA alene daglig brukt over $ 300 000 000 dollar for å holde Taliban i sjakk. Beløpet er stort nok til å overstige formuen til Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates og de 30 rikeste milliardærene i USA, – tilsammen!
Selv om norske opposisjonspolitikere kan sende avgårde freske spark i retning hverandre, er det langt fra norske demokratiske valg til Kabuls redsel for et islamsk tailban regime der gapestokk, piskeslag og regelrette kidnappinger av unge jenter settes i system. Det er mange som nå lurer på om de siste dagers sjarmoffensiv fra Taliban snart avløses av strenge sharialover eller om Facebook og andre sosiale medier kan bidra til et mer moderne og liberalt regime.
I USA har Tesla og Elon Musk denne uken avholdt sin AI-dag. Dette skjer samtidig som selskapets Autopilot -funksjon høster økt kritikk etter 11 ulike kollisjoner der autopilotfunksjonaliteten var i bruk. Spørsmålet er om Teslas markedsføring overselger automatiseringssystemenes fortreffelighet? Så langt er svaret fra Tesla øredøvende stillhet, – og det skyldes at Elon Musk rett og slett har kvittet seg med Tesla’s PR -team. Langt mindre oppmerksomhet har selskapet Neuralink fått, selv om samme Elon Musk står bak også dette selskapet. Vi opplever det som rart, og med den siste ukes annonsering fra dette selskapet blir diskusjonen om hva slags samfunn vi ønsker oss påtrengende…
Neuralinks mål er nemlig å koble vår menneskelige intelligens nærmere kunstig intelligens, – og på sikt sikre at våre hjerner kan implementeres i roboter. Slik vil skillet mellom mennesker og maskin på sikt svekkes.
Snakk om lissepasning til norske politikere opptatt av etikk og verdispørsmål!
Ukens innovasjonsblomst går til norske politiske ledere som viser seg frem som vanlige folk med gode verdier og genuin vilje til å bidra. Blomsten må deles med Abelia som denne uken sier det som sies må; Når andre land satser og lykkes bedre svekker det norsk konkurransekraft og hemmer utviklingen av en bærekraftig norsk økonomi. Husk at det er ikke for sent å sette korken på prosecco diskusjonen og ta opp de viktige spørsmålene!
Happy Friday og riktig god helg alle sammen!