Det innovative selskapet Pipelife har i flere tiår vært en ledende aktør innen bærekraftige rørløsninger, og deres virksomhet er bygget på et fundament av kvalitet, innovasjon og standardisering.

For Pipelifes administrerende direktør Sigmund Aandstad og Knut Jøssang, leder informasjonsløsninger og dataflyt, handler ikke standarder bare om etterlevelse av regelverk – de er en integrert del av hvordan Pipelife sikrer at deres produkter har lang levetid, er pålitelige og bidrar til en mer bærekraftig byggebransje.

Kravet til kvalitet ligger til grunn for Pipelife sitt arbeid med standarder

– For å møte bransjens krav til sikkerhet og funksjonalitet har Pipelife alltid arbeidet med strenge kvalitetsstandarder, forteller Aandstad. Rør- og infrastrukturprodukter må tåle ekstreme belastninger, være enkle å installere og fungere optimalt i flere tiår. Standardisering har vært avgjørende for å sikre disse egenskapene. Standarder gjør at produkter kan sammenlignes objektivt, installeres korrekt og inngå i større infrastrukturprosjekter med forutsigbarhet og trygghet.

De siste årene har Pipelife også vært en av pådriverne for å etablere miljøstandarder i bransjen. I 2018 startet de arbeidet med miljødeklarasjoner (EPD) for sine produkter, noe som ga innkjøpere og entreprenører bedre innsikt i hvordan ulike produkter påvirker klima og miljø. Problemet var at disse dataene i starten ikke var digitalt tilgjengelige på en måte som gjorde dem anvendelige i beslutningsprosesser.

Dette førte til at Pipelife tok en mer aktiv rolle i standardiseringsarbeidet for digitalisering av produktdata. Knut Jøssang, leder informasjonsløsninger og dataflyt i Pipelife, leder også produktdomenet i buildingSMART Norge. Han har vært en sentral pådriver for å samle bransjen rundt felles standarder og sikre at de faktisk blir implementert. Pipelife har samarbeidet tett med buildingSMART Norge og Standard Norge for å utvikle rammeverk som gjør det mulig å integrere produktinformasjon direkte i innkjøps- og prosjekteringsverktøy. 

Digitale produktpass – en game-changer for bransjen

I dag er Pipelife blant de ledende aktørene i arbeidet med digitale produktpass, den nye standarden som vil revolusjonere informasjonsflyten i byggebransjen. Digitale produktpass vil sikre at alle produkter får en standardisert, maskinlesbar informasjonsstruktur som følger dem gjennom hele livssyklusen. Ved å sørge for dette, legger produktpassene grunnlaget for en mer effektiv, transparent og bærekraftig verdikjede.

Det betyr at informasjon om materialbruk, produksjonsmetoder, miljøpåvirkning og vedlikeholdsbehov ikke bare er tilgjengelig, men også lett sammenlignbar og sømløst integrert i digitale systemer.Når et produkt har et digitalt produktpass, kan entreprenører, byggherrer og innkjøpere raskt få tilgang til all nødvendig informasjon om et produkt. 

Dette gir flere viktige fordeler, forteller administrerende direktør Aandstad:

  • Det vil eliminere behovet for manuelle prosesser der produktdata må samles inn og tolkes fra ulike kilder. Med en felles digital standard vil data kunne leses direkte inn i BIM-modeller og innkjøpssystemer, noe som reduserer risikoen for feil og forsinkelser. 
  • Produktpassene vil gjøre det mulig å sammenligne produkter på et objektivt grunnlag. I dag er det ofte vanskelig å vurdere miljøfotavtrykket eller kvaliteten på ulike produkter, fordi informasjonen ikke er strukturert på en enhetlig måte. Når produktpassene blir obligatoriske i EU, vil aktører i verdikjeden kunne ta beslutninger basert på transparente data, ikke bare pris.
  • Digitale produktpass legger til rette for en mer sirkulær økonomi. Produktene vil være utstyrt med detaljerte spesifikasjoner om hvilke materialer som er brukt, hvordan de kan resirkuleres, og hva som kreves for at de skal kunne gjenbrukes i nye prosjekter. Dette vil gi byggebransjen bedre muligheter til å redusere avfall og utnytte ressursene mer effektivt. 

– Vi håper og forventer at digitale produktpass blir det som vipper oss alle ned fra gjerdet vi sitter og venter på, og ned på riktig side. For digitale produktpass kommer til å bli lovpålagt, og det ligger eksplisitte standarder til grunn for disse, så aktørene i byggebransjen må implementere standardene, hvis de ønsker å være med videre, forklarer Jøssang.

Pipelife tar samfunnsansvar gjennom standardisering og innovasjon

For Pipelife handler arbeidet med standarder ikke bare om å optimalisere egen drift, men om å ta et ansvar for bransjen og samfunnet. Bygge- og anleggssektoren er en av verdens mest ressurskrevende næringer, og det er avgjørende at industrien tar grep for å redusere sitt klimaavtrykk. Standarder og digitale produktpass er ikke bare tekniske løsninger – de er nødvendige for å skape en bransje der kvalitet, miljø og effektivitet blir styrende faktorer i stedet for lavest mulig pris.

– Ved å være tidlig ute med digitale produktpass, sikrer Pipelife at produktene våre er klare for fremtidens krav til transparens og bærekraft. Vi har jobbet systematisk for å digitalisere produktdata, slik at informasjon om miljøpåvirkning og kvalitet ikke bare blir tilgjengelig, men også anvendelig i praksis, sier Aandstad.

En annen viktig del av Pipelife sitt samfunnsansvar er å bidra til implementeringen av standarder som gjør det mulig å bruke resirkulerte materialer uten at det går på bekostning av kvalitet. Frem til nå har det for eksempel vært vanskelig å få aksept for produkter med resirkulert plast i anbudsprosesser, fordi standardene ikke var tilpasset dette. Gjennom målrettet arbeid med produksjons- og produktutvikling, kombinert med revidering av produktstandarder, bidrar Pipelife bidratt til å endre dette, slik at resirkulert plast kan brukes i rørprodukteruten at det går på bekostning av holdbarhet eller funksjonalitet. At det ligger en standard i bunnen, gjør at markedet kan sammenlikne eksisterende produkters egenskaper med nye produkters egenskaper og gjøre valg basert på data og fakta. 

Veien videre – fra standardisering til konkurransefortrinn

Overgangen til digitale produktpass er en stor omveltning for byggebransjen, men også en mulighet til å skape en mer effektiv, rettferdig og bærekraftig verdikjede. Innen 2030 vil produktpassene være en integrert del av det europeiske markedet, og aktører som ikke tilpasser seg vil miste konkurransekraft.

Pipelife ser på denne utviklingen som en naturlig forlengelse av det arbeidet de allerede har gjort med kvalitet, standardisering og bærekraft. Ved å være tidlig ute med digitalisering av produktdata og implementering av miljøstandarder, har de ikke bare posisjonert seg for fremtidens krav, men også bidratt til å heve kvaliteten på hele bransjen.

For dem er digitale produktpass mer enn et regulatorisk krav – det er et verktøy for å skape bedre løsninger, sikre høyere kvalitet og bidra til en mer bærekraftig fremtid. Standardisering og digitalisering går hånd i hånd, og Pipelife viser hvordan bransjen kan ta ansvar for å drive utviklingen i riktig retning.