Regjeringen la forrige fredag endelig frem Perspektivmeldingen 2024 som drøfter hovedutfordringene for norsk økonomi frem mot 2060.
– Perspektivmeldingen understreker behovet for å øke arbeidsdeltakelsen for å sikre at Norge er et godt land å bo i, også i 2060. Regjeringen skal fortsette arbeidet med å få flere i jobb, og holde folk i jobb. Det er et mål å redusere sykefraværet og forebygge frafall fra arbeidslivet. Økningen i antallet unge uføre de siste 20 årene må snus, og det må bedre legges til rette for at unge som i dag mottar stønader kommer i jobb eller utdanning, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum da dokumentet ble lagt frem.
Perspektivmeldingen løfter frem tre hovedutfordringer Norge som samfunn står overfor;
- Kamp om arbeidskraften: Omsorgsoppgavene blir flere, men vi blir ikke flere i yrkesaktiv alder til å utføre dem.
- Behov for omstilling: Økte spenninger i verden, klima- og naturendringer og avtagende petroleumsaktivitet fører til endringer og forsterker behovet for å bruke ressursene godt og riktig.
- Fortsatt god fordeling: Små forskjeller og stabil tilgang på velferdstjenester i hele landet må bevares i møte med omstillingene og at mange lever lenger.
– Økt spenning i verden krever at vi bruker flere samfunnsressurser på forsvar og nasjonal beredskap. Regjeringen har lagt frem en ny langtidsplan for forsvaret, som skal sikre tryggheten for folk i årene som kommer. I Norge er vi i en særstilling. Vår modell med å sikre inntekter til fellesskapet fra naturressursene våre gjør oss godt rustet til å betale mer for den nasjonale tryggheten, og samtidig gi gode velferdstjenester til folk. Denne modellen må vi verne og vedlikeholde, sa finansministeren.
– Formålet med meldingen er å belyse hvordan den norske velferdsmodellen som felles prosjekt kan vernes og videreutvikles i møte med utfordringene fremover. På samme måte som at man skal overlate gården i bedre stand enn da man overtok den, bør vi også ta vare på og utvikle samfunnet til beste for kommende generasjoner. Det forutsetter kloke valg, avsluttet finansministeren.
Det kom også frem at regjeringen har satt seg som mål å øke andelen sysselsatte i aldersgruppen 20-64 år fra 80,5 pst. i 2023 til 82 pst. i 2030, og de legger opp til en ytterligere økning til 83 pst. i 2035.
Du kan lese hele rapporten her.