Norge er verdensmestre i å stenge dører for gründere. – Hver bedrift bør sette av en person til å ta i mot og åpne dører for gründerne, oppfordrer Oslo Tech-sjef Karl Christian Agerup.
– Det er fælt å si at det mangler, men i Norge er vi ikke en gang på spedbarnstadiet.
Utsagnet stammer fra Oslo Tech-sjef Karl Christian Agerup under Abelias Drømmeløft tirsdag. Han har bakgrunn som konsulent i McKinsey og som partner i venturefond, og fulgt den norske gründerdebatten i lang tid.
Han er oppgitt over hvor dårlige norske bedrifter er til å hjelpe frem gründerne. Og maner til at selskapene må åpne dører, i stedet for å slenge dem i ansiktet på gründerne.
– Jeg tror man vil komme mye lenger med det enn all verdens statlig kapital, sier Agerup.
Bygge delekultur
Han mener kontrasten er stor til den amerikanske “pay it forward”-kulturen. Her er det mulig å få viktige møter med amerikanske bedrifter, investorer og eksperter, uten å ha noe etablert nettverk.
– De setter av det kvarteret eller de tjue minuttene det tar å ta en kaffe med deg, og dele erfaringene, forteller han.
På samme måte gjør amerikanske sjefer seg tilgjengelig for å møte nye mennesker – helt opp til toppen, mener han.
– De møter opp på arrangmenter selv om de er toppsjef i Oracle. De bruker en halv time på å møte nye mennesker. Det gjelder ikke bare IT-gründere, men også næringslivsledere, offentlige ledere og i sykehussektoren, sier Agerup – og tilskriver det et engasjement for å skape et mer oppstartsvennlig samfunn.
Trenger hjelp
I Norge blir istedet inkubatorer som Startup lab eller mentorer, dermed enda viktigere for å åpne dørene for selskapene.
Samtidig må bedriftene være forberedt på at det ikke kommer gull rekendes på første forsøk. I stedet handler det om å hjelpe.
– Det er ikke noen kultur for å ta det første møte med gründeren som egentlig bare har et uferdig produkt. Hadde det vært det, kunne gründeren fått hjelp til å strukturere produktet sitt og komme videre til neste fase, forklarer Agerup.
Trenger eksperimentering
Han poengterer at de overordnede rammebetingelsene grovt sett er på plass for norske gründere. Og at pengene til innovasjon og nyskaping også er der, men at de må brukes riktigere.
– Men vi må tørre og eksperimentere mer med tiltak som ikke er å tråd med vedtatt politikk, sier Agerup.
Blant annet trekker han frem opsjonsbeskatning for å stimulere flere til å jobbe i oppstartselskaper. Og tiltak for å holde utenlandske doktorgradstipendiater i landet etter endt utdanning.
Bildet: Oslo Tech-sjef Karl Christian Agerup t.h, og Bjarne Lie fra Verdane Capital under Abelias Drømmeløft tirsdag.
Agerup hadde mange gode innspill og ovennevnte var en av dem. Vi er en bedrift som har søkt å komme inn til store og gode selskaper. Det har vi delvis lykkes med, men vi har måtte stå på og mase, og mase i flere måneder og år. Til slutt har vi altså nådd fram med noen av de vi ønsket mest. Så her er det klart at større selskaper har mye å lære fra andre. Jeg tror også at de taper mye selv ved at de ikke får impulser fra noen med spreke ideer. Og så får de heller ikke tilfredsstillelsen til å si at de bidro til at “dette” produktet/tjenesten kom på markedet og ble en suksess. Så dere som er etablerte; ta i mot de som tar kontakt og oppsøk innovative forum.