På lørdag ble 186 av FNs medlemsland enige om en ny, global klimaavtale. Men hvilke konsekvenser får avtalen for norsk næringsliv og gründerskap?

Målet til den historiske avtalen som ble signert på lørdag, er at global oppvarming skal begrenses til to grader eller mindre. Den nye avtalen skal gjelde fra 2020 og forbedres hvert femte år.

–     Det underbyggende er at avtalen representerer et vendepunkt der pengestrømmene i mye større grad vil flytte seg fra ”brunt til grønt”. Gitt denne avtalen, tror jeg at vi fremover vil se store investeringsmuligheter innenfor teknologi og fornybar energi, sier konserndirektør i DNV GL, Bjørn K. Haugland.

Verdens ledende land
En av sektorene som slipper ut mest Co2 i atmosfæren, er transportindustrien. For å kunne redusere utslipp, må ny teknologi utvikles. Når det kommer til oppgaven med å gjøre den maritime delen av industrien mer miljøvennlig, mener Haugland at Norge har store forutsetninger for å bli ett av verdens ledende land.

–      ­Her gjelder det å fortsette å være innovative og bruke den kunnskapen vi allerede har til å utvikle ny teknologi som andre land også kan ha nytte av. Klarer vi dette, kan ny teknologi og løsninger bli en viktig ny eksportkilde.

Olje- og gassindustrien fortsatt sentral
I lys av Parisavtalen, som i korte trekk går ut på å dekarbonisere samfunnet, har flere, deriblant Bellona-leder Frederic Hauge i Aftenposten tidligere i uken, spådd at olje og gass vil måtte vike for fornybar energi og at det med dette er ”game over” for næringen.

–    Her er det viktig at det ikke blir en polarisering mellom olje-og gassindustrien og fornybar industri. Det er viktig at energisystemet vårt må dekarboniseres raskt for å redusere de globale utslippene, men det betyr ikke at den fossile industrien ikke lenger er viktig. Dette er en industri som har masse teknologi, ressurser og kompetente mennesker, og dette må vi benytte oss av for å kunne klare å løse de nye utfordringene, forklarer Haugland.

De unge lovende
Haugland er overbevist om at gründere, og da spesielt unge gründere, vil spille en viktig rolle fremover når det kommer til å oppfylle kravene Norge forpliktet seg til i Paris.

–      Vi ser i dag et sterkt mønster blant unge mennesker som ønsker å løse de utfordringene vi nå står overfor. Paris-avtalen har derfor bare forsterket noe godt som allerede har ligget der, nemlig ønsket om å gjøre samfunnet vårt til et bedre og mer bærekraftig sted å være, avslutter han.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here