Fremtiden er spennende! La oss løfte blikket, fly høyt over dagens landskap og skue fremover mot 2030.
(Denne artikkelen og mye mer finner du i årets utgave av Innovasjonsmagasinet. Magasinet kan fås kjøpt på utvalgte Narvesen-butikker over hele landet)
Mye vil ha endret seg. Våre jobber er i stor grad automatisert. Vårt utdanningssystem tar endelig utgangspunkt i den enkelte elevs situasjon, og vi lærer så lenge vi lever i et slags evig curriculum hvor skatteinsentiver sikrer at vi videreutdanner oss helt frem til 120 års alderen. En viktig årsak til at vi lever så lenge er at medisinske fremskritt har medført at de fleste sykdommer oppdages så tidlig at de kan kureres. Vi lever derfor lengre og jobber mindre enn noensinne.
Våre hus er energipositive, og de fleste nordmenn er vekselsvis både strømprodusenter og konsumenter. Våre kjøretøy er i praksis elektriske nettbrett på hjul, fullt ut selvkjørende og delvis også i stand til å fly. Om bord bruker vi tiden til å jobbe, se på film, eller bare slappe av og nyte «kjøreturen». Vi har hver vår virtuelle assistent, som passasjerene kan kommunisere med ved hjelp av både tale og bevegelseskontroll, kjenner hver av passasjerenes personlige preferanser og tilpasser seg til dem automatisk. Myndighetene følger med, og en kombinasjon av sanntidsdataanalyser og konstant kameraovervåkning vi gradvis har vent oss til gjør at de fleste former for hverdagskriminalitet ikke lenger er et problem.
Fremtidens Norge blir uten tvil grønnere, mer effektiv og tryggere enn noensinne.
Dagens rudimentære AI løsninger viser vei og morgendagens maskinlæring er viktige steg mot bruk av kunstig intelligens i et lengre fremtidsperspektiv. I 2030 er det akseptert at maskinene er smartere enn oss, derfor har vi teamet opp med våre assistenter, – og de er ikke lenger virtuelle, men høyst sjarmerende og intelligente.
Sophia er kanskje verdens første globale robot kjendis. Det siste året har hun rukket opptredener på noen av de største konferansene, vært «midtsidepike» i damemagasinet Elle og blitt intervjuet på alt fra 60 Minutes, Jimmy Fallons Tonight Show og Good Morning Britain.
Hun er i tillegg verdens første robot som har fått statsborgerskap, og det i Saudi Arabia av alle steder! Dessuten er hun utnevnt til FN’s første Innovation Champion, en ære hun er den første roboten som tildeles.
Hanson Robotics i Hong Kong som lager Sohia har spesialisert seg på å skape intelligente og empatiske roboter som kan interagere med oss mennesker på mest mulig naturlig vis. En årsak til dette er at selskapet har utviklet og patentert en hudlignende elastisk sak som de kaller Frubber som til forveksling minner om vår hud, og under ligger et avansert motorisert system som gjør Sophia i stand til å uttrykke følelser som glede, sorg, forbauselse og sinne.
Takket være nye biodigitale materialer vil fremtidens roboter bli antropomorfe; De ser ut som oss, kjennes ut som oss og beveger seg som oss. Før du rister på hodet er det kanskje på sin plass å minne om at det første giftermålet mellom en robot og et menneske allerede er inngått. Om Zheng Jiajia og hans Tingeling finner evig lykke vet vi ikke, men bryllupet var visstnok en tradisjonell affære som fant sted i Kina i 2017.
Utfordringen vi vil møte fremover er selvsagt at robotene slett ikke vil være helt som oss, de vil bli oss overlegne på de fleste områder.
Ikke bare ser de opplagte ut til enhver tid, de husker også alt som blir sagt, – og kan endog gjenta det. De snakker de fleste språk flytende så snart du har lastet ned riktig språkmodul. Dessuten kan de ta alle våre tunge løft, og de vil hilse oss like blidt hver morgen med nytraktet kaffe og et strålende smil, – om du da ikke velger å investere i en utgave som har innlagte humørsvingninger. Smilet til Sophia er for øvrig modellert etter den amerikanske filmstjernen Audrey Hepburn, så her får filmstjernene en hyggelig ekstrainntekt. Hvis de da ikke blir erstattet av virtuelle stjerner som japanske Animee tegneseriestjerner
Fra en virkelighet i 2018 der dagens roboter avlaster oss mennesker med kjedelige, repeterende eller farlige oppgaver, nærmer vi oss en virkelighet der avanserte roboter er bedre enn oss til det meste, inkludert avansert kirurgi og eldreomsorg. Vi kommer til å ønske oss en’ hver, og vi vil elske dem høyere enn dagens mobiltelefoner for hva de gjør for oss.
Vi står også på terskelen til en tid der vi i tillegg kommer til å skaffe oss hver vår Avatar. Med den vil vi kunne reise i tid eller teleportere, – og ved hjelp av 3D briller og en haptisk drakt med sensorer vil det føles like ekte som om vi fysisk forflytter oss, selv om vi i realiteten fortsatt sitter ved kjøkkenbordet. På den måten vil vi kunne både jobbe og feriere virtuelt. Det blir spennende å se hva vi velger å gjøre på “ordentli”. Lyst til å dykke på Fiji, behov for å installere en ny ventil på en oljeplattform i Nordsjøen og invitert med på den siste konserten til Sting på Wembley i London samme ettermiddag, – no problem!
I mars 2018 annonserte Peter Diamandis og hans XPRIZE team en belønning på 10 millioner US dollar (ANA Avatar XPRIZE) som gis til de som først bygger et slikt robotbasert avatarsystem som beskrevet over – og prisen skal deles ut 1. oktober 2021.
Vi nærmer oss en verden der vi kan interagere med hvem vi vil uten å måtte ta belastningen med å reise, effektivitetsmessig et kjempeløft, men spørsmålet blir selvsagt hvem vil vi bruke tid sammen med og hvordan?
Hva skjer med kjernefamilien, behovet for rådyre kontorer, og alle de timene som kastes bort på vei fra og til møter når vi kan forflytte oss skype-raskt?
Vi kan selvsagt også spørre om bilens fremtid, men faktum er at Tesla allerede har solgt 450,000 eksemplarer av sin Model 3, og de er alle i stand til å kjøre på egen hånd, og de kjører langt bedre, raskere og tryggere enn de fleste av oss takket være supereffektive sensorer og raske prosessorer som aldri blunker eller mister konsentrasjonen. De fleste andre bilprodusentene er også klare med selvkjørende biler, og i god tid før 2030 vil vi vanlige dødelige kun få lov til å kjøre selv på utvalgte baner og spesielle strekninger.
Det store spørsmålet blir selvsagt, hva vil vi fokusere på når robotene og avatarene frigjør oss fra stadig mer av det vi i dag bruker tid og energi på?
…og det største spørsmålet av dem alle er kanskje; Hva gjør utviklingen med oss mennesker i en tid der robotene kan gjøre alt for oss, og det meste bedre enn oss?