– Jeg var faktisk ikke klar over hvor stort dette var. Men jeg gleder meg til å snakke om vårt nye økosystem – en løsning som potensielt vil kunne gi hvert eneste menneske på kloden tilgang til moderne banktjenester. Vår visjon er å drive innovasjon og tilby bedre finansielle tjenester til våre brukere. Det gir en god følelse å kunne arbeide med å hjelpe folk inn i fremtiden.
Siri Børsum er «Global VP Finance Vertical Mobile Eco-developement & Partnerships» i Huawei Consumer Business Group. Og selv om hennes arbeidsplass er i Oslo, jobber hun til daglig med produkter som vil kunne influere hverdagslivet til alle mennesker på hele kloden. Og hva mer er: Hun jobber til daglig merd å gi tilgang til bedre og mer brukervennlige banktjenester:
-Vår oppgave er å sørge for å få flest mulig bank- og finansapper inn i det nye økosystemet vi bygger, sier hun.
Hundre tusen mennesker
Neste uke skal hun, i likhet med blant andre Innomags redaktør Truls Berg, holde innlegg på WEBIT under «Global Impact Week». De skal dele scene med størrelser som Eric Schmidt fra Google, Don Tapscott, Tim Draper og Greenpeacesjefen Jennifer Morgan.
-Ja, dette blir virkelig stort. Det var først når jeg fikk mailen med de nærmere detaljene rundt arrangementet at det gikk opp for meg hvor mange mennesker jeg kommer til å snakke til. Det er virkelig fascinerende, er Børsums umiddelbare kommentar når Innomag tar kontakt.
-Hva skal du fortelle alle disse menneskene om?
-Det jeg jobber med til daglig, rett og slett. Og det er et 3. verdensomspennende datasystem som sørger for at alle forutsetninger skal være på plass for at klodens befolkning skal kunne ha lik tilgang på banktjenester. Til daglig jobber jeg med å bygge opp – og leder et globalt team som jobber mot bank- og finanssegmentet. Den overordnede målsettingen er å få flest mulig bank- og finansapper som tjener brukeren. Det er kanskje ikke så mange som tenker over det, men store deler av verdens befolkning har ikke slike muligheter i dag. Dette skal vi få til ved å etablere en egen «appstore», og dessuten legge en strategi for å fylle denne butikken med de forskjelligste finansielle løsninger. Huawei AppGallery blir en viktig del av straqtegien om at aktørene i markedet kan lage mer brukervennlige løsninger.
Økonomisk helse
-Hvorfor trenger verden dette? Det er ikke slik at dere har satt i gang en utvikling som kun 4% av databrukerne etterspør, slik man så ofte gjør?
-Nei, så absolutt ikke. Jeg hadde nær sagt «tvert imot». Saken er at vår innovasjon har tatt mål av seg til å forbedre det vi kaller den «finansielle helsen» til store deler av verdens befolkning. Vi er jo alle opptatt av både den fysiske og psykiske helsen, og det er avgjort viktig. Men uten at man også har en god finansiell helse, kommer man ikke langt. Det er jo nesten skremmende hvor mange mennesker som foreløpig er isolert fra de finansielle systemene som styrer verden. Vi skal hjelpe hver enkelt på et personlig nivå til å gjøre de riktige valgene, og til å delta i det moderne finansielle livet fremover. Rett og slett forbedre verdensbefolkningens finansielle helse, understreker hun. Og legger til at selskapet arbeider med en rekke partnere:
-Partnerskap med Huawei betyr innovasjon og vekst, og altså noe mye mer enn å publisere en app o Huawei AppGallery. Med en årlig vekst på 46% på tvers av markeder utenfor Kina er vi i en god posisjon for å kunne legge til rette for at finansielle aktører kan levere gode og lett tilgjengelige finansielle tjenester for alle.
-Men hvordan skal dere bidra til at befolkningen får et godt finansielt liv?
-Vi er midt inne i en innovasjonsprosess som kommer til å sette spor etter seg i verden. Vi følger opp bestemmelsene i DSU2-direktivet, og sørger for at de store delene av verdens befolkning som i dag ikke har tilgang til en bankkonto, faktisk skal få muligheten til det. Dermed får alle anledning til å drive sin egen økonomi på en måte som skaper gode betingelser for livet deres ellers. Jeg kan komme med et praktisk eksempel som er aktuelt nå om dagen: Vi utvikler et system som vil gjøre det mulig å ha en app som kan se på strømforbruket ditt, og som bruker AI og maskinlæring til å sjekke markedet fortløpende for deg. Dersom du vil ha fordeler av å bytte strømleverandør, kan appen gjøre dette for deg. På denne og lignende måter vil vi kunne hjelpe folk i dagliglivet – med løsninger som verden hittil ikke har sett, sier en entusiastisk Siri Børsum.
Hun mener at Huaei har identifisert åpen bankvirksomhet som en viktig muliggjører for den fortsatte veksten av AppGallery. Med det i tankene tilgjengeliggjør de teknologien som kan gjøre det mulig å ha en app som for eksempel kan se på strømforbruket ditt, og hjelpe folk med andre deler av dagliglivet.
Open Banking
-Men dere i Huawei skal ikke lage alle appene selv?
-Nei, det skal vi såklart ikke. Det vi lager nå, er en grunnarkitektur som vil gjøre det mulig for dem som ønsker det, å utvikle apper med de forskjelligste finansielle tjenester. Open Banking blir en reell mulighet for verdens befolkning fremover. Vi kommer til hjelpe folk til å gjøre bedre valg. Et annet eksempel kan være at du søker forbrukslån, men de finansielle systemene ser nærmere på økonomien din, og avslår lånet, fordi det ikke vil være bra for deg på sikt at du får det. Akkurat i øyeblikket vil du kanskje ikke være så glad for det, men på sikt vil disse systemene altså hjelpe deg til å få en mye bedre finansiell helse, forklarer Siri Børsum. Å aktivere mer effektive og sikre koblingspunkter mellom mennesker og deres penger vil redusere og over tid eliminere mange «fartshumper» på markedet i dag.
Grugleder meg
-Jeg var heller ikke klar over hvor stort WebIT har blitt. Det blir merkelig å stå på en så enorm digital scene, sier Truls Berg, som i tillegg til å være redaktør for Innomag, også er Managing Partner i Digital Insight, og grunnleggeren av Open Innovation Lab of Norway. Berg skal dele sine kunnskaper om innovasjon med de vel 100.000 menneskene som foreløpig er påmeldt WEBIT, og oppsummerer sine forventninger på denne måten:
-Jeg grugleder meg. Det blir spennende, utfordrende og ikke minst svært utviklende. Det er fortsatt mulig å melde seg på, og jeg er sikker på at de som tar seg tiden til å følge med, vil oppleve at de har svært mye igjen for det, sier han i en kommentar.