Stockholm er i verdenstoppen i gigaoppstarter, viser ny undersøkelse. Norge er ikke engang påmeldt i konkurransen. Og de neste årene blir det neppe særlig mye bedre.
Det svenske Venture-selskapet Atomico har talt opp verdens milliard dollar-oppstarter i perioden fra 2003 og frem til i dag.
På fjerdeplass på listen, foran storbyer som London (3) og Berlin (3), dukker Stockholm opp med hele 5 oppstartselskaper i milliard-dollar-klassen.
Dette er selskaper som Skype, Spotify, betalingselskapet Klarna, Minecraft-skaper Mojang og Candycrush-produsent King.com. I bakgrunnen har også svenskene tyske Rocket Internet, der Kinnevik-gruppen er inne som en betydelig investor.
I Norge har ingen norske teknologiselskaper lyktes med å passere dette nåløyet. En av de største norske suksessene, Playfish, ble til sammenligning solgt for knappe en tredjedels milliard.
Og mens Norge glimrer med sitt fravær er både Danmark med kundeservice-systemet Zendesk og Finland med spillselskapet Supercell inne på listen.
Mørke skyer for fremtiden
De siste rapportene fra europas største oppstartkonferanse, Websummit i Irland, viser at våre naboland trolig vil lede an også i årene som kommer.
Der 12 norske oppstarter ble valgt ut til konferansen, stilte våre naboland med mellom 30 og 45 opptartselskaper. Og Norge var om mulig enda svakere representert på investorsiden.
Oddsene går altså tydelig i mot at Norge skal markere seg som ledende oppstartnasjon på denne siden av 2020.
På den andre siden er det verdt å få med seg at Norges har lykkes med å bygge teknologiske superbedrifter basert på eldre bedrifter som Telenor, Opera og Schibsted.
Enkelte av disse bedriftene står imidlertid overfor betydelig utfordringer i årene som kommer.
Den store forskjellen
Grunnene til at Norge har sakket akterut er sikkert flere: Høy temperatur i norsk økonomi, og en olje- og energibransje som har sugd til seg svært mye kompetanse, er trolig en forklaring.
Kanskje har også vår enorme velstand gjort oss litt latere enn i andre land, i det jakten etter flere ovale weekender og fridager har overtatt for suget etter å bygge opp den neste suksessbedriften.
Siden jeg tidligere i høst overtok redaktørstolen i 3in.no har jeg latt meg imponere over skaperkraften til gründere som trosser de norske rammevilkårene, og satser hus og formue på å bygge opp nye suksesser.
Jeg har også blitt overrasket over Høyre og næringsminister Monica Mælands motvilje mot å hjelpe neste generasjon bedrifter over “dødens dal”.
Det er gledelig at de fleste politiske partiene nå støtter opp om at flere norske bedrifter må hjelpes over “dødens dal”. Men gleden visner dessverre i at politisk uenighet om virkemidler setter all forbedring i fare.
Mens verken formueskatten eller boligenes ligningsverdi vil bli flyttet mer enn at investorene også neste år bør putte pengene i hus og hytter.
Slik er det dessverre i gründernes bakvendtland.
God Research! Selve presentasjonen av entreprenørskapet er som å se en ping pong match mellom Silicon Valley og China – iblandet et par euorpeiske initiativ – mens Norge ikke deltar!
Hei, lenkene ligger i teksten. Hovedundersøkelsen finner du her: http://atomico.com/explore-d3
Vi skal gjøre en justering av lenkefargen, slik at de blir litt bedre synlig!
Ole-H.
Hei
Kan du poste listen du refererer til?
Mvh
Per