Uken har bydd på viktige valg, både i Danmark, Israel og Brasil. Denne uken har også bydd på viktige konferanser og en vill rekord av en 32 år gammel amerikansk artist med personlige tekster og et vakkert smil…
Mens danskene valgte å fortsette med Mette Fredriksen i et valg der hele 14 politiske partier deltok valgte 7 millioner israelere å gjeninnsette den korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahu. Til tross for at han ble avsatt for kun et drøyt år siden. Dette var landets femte valg på bare fire år. Israelerne mangler heller ikke partier de kan stemme på, totalt stilte hele 39 partier opp. I Brasil er valget mer spisset, der var det kun to partier som gjaldt og Lula slo heldigvis for Amazonas regnskoger Trump-kopien Jair Bolsonaro med knappest mulig margin.
Også her hjemme er det tid for valg, et valg som får liten oppmerksomhet, men som viser demokratiets styrke. I disse dager velges nemlig tusener av politisk engasjerte nordmenn inn på kommunenes valglister. Det står respekt av den viktige jobben alle de dyktige og engasjerte nordmenn som stiller opp påtar seg. Det er dette som er demokratiet i praksis!
Vårt håp er at de tør å møte behovet for endring med gode innovative løsninger. I så måte er det lett å la seg motivere av at danske Inger Støjberg som tidligere var nestleder i Venstre i løpet av knappe fire måneder klarte å få nesten 10% av stemmene i Danmark.
Vi satte også pris på å delta på NIEC konferansen i Oslo konserthus torsdag, – og blant mange dyktige talere var det stas å møte igjen Paul Iske og Adjiedj Bakas, to av Nederlands beste innovasjonstalere. Likevel vil vi gi prisen som konferansens beste innlegg til Cicero’s dyktige Bjørn Samset som minnet salen om at miljøutfordringene innebærer unike muligheter for enhver endringsagent og entreprenør. Kudos til både talerne og arrangørene!
I Lisboa har denne uken Europas største teknologibegivenhet gått av stabelen. Over 70 000 mennesker har svingt innom Web Summit 22. Ikke bare har de vartet opp med et unikt fire dagers arrangement hvor over 2600 oppstartsbedrifter møter opp fysisk. Ryktene forteller også om et hektisk nattliv som setter byen på hodet, ikke så ulikt SLUSH som arrangeres i Helsinki senere denne måneden. Web Summits medgründer Paddy Cosgrave fortalte oss at arrangementet i år har vært fullt i over en måned. Han trodde selv at en av årsakene er at en ny generasjon startups ikke har noe fysisk hovedkvarter, så de bruker slike konferanser som møteplasser. Blant en rekke av IT verdens ledende teknologer noterte vi oss også Ukrainas førstedame Olena Zelenska som fløy til Lisboa for å åpne konferansen. De fire dagene bød på mange høydepunkt, selv likte vi intervjuet med TED sjefen Chris Anderson best om hva som skal til for å fange publikum i 2022.
Hans svar; “Gi bort det beste innholdet du kan gi bort, du vil bli overrasket over hva du får tilbake.» En modell som vi i Innomag har fulgt de siste 10 årene.
I Sharm El-Sheikh i Egypt gjør de seg også klare til en viktig konferanse, nemlig COP27. Bokstavene står merksnodig nok for Conference of the Parties, men det handler ikke om drinker og partyer, men om den 27. oppfølgingskonferansen etter at FN for 30 år siden begynte å adressere klimautfordringene. Det er allerede 7 år siden verden i Paris viste vilje til å inngå nødvendige kompromisser, og de fleste av oss husker COP26 i Glasgow, hvor både verdensledere og kjendiser møtte opp for å understreke at vår verden samlet må handle raskt hvis vi virkelig skal nå 1,5-gradersmålet. En ting er sikkert; Uten innovasjonsvilje, evne og kraft går det ikke. La oss alle håpe at ambisjonsnivået også i badebyen ved det Røde hav kan føre til faktiske suksesshistorier og samordnet handling på tvers av landegrenser.
En av de som velger å IKKE møte opp i Egypt er svenskens nå 19 år gamle Greta Thunberg som denne uken lanserte sin bok «The Climate Book» i Royal Festival Hall i London. Greta er fortsatt lidenskapelig opptatt av klimakampen, men i boka angriper hun vestens kapitalistiske system, ifølge den engelske avisen The Telegraph. Hennes bok er slik vi har forstått det en samling bidrag fra ulike eksperter, blant annet forfatteren Naomi Klein, WHO-sjef Tedros Ghebreyesus og den franske økonomen Thomas Piketty. Du kan se hennes innlegg hvor hun snakker om boken her.
“Hope is not something that is given to you. It is something that you have to earn, to create. Hope is taking action. It is stepping outside your comfort zone. So instead of looking for hope, start creating it yourself.”
I USA er det bare å bøye seg dypt i cowboystøvlene for Taylor Swift som denne uken ble den første artisten i historien til å ta alle 10 topp-plassene på Billboard Hot 100. Det er en styrkedemonstrasjon av de helt store og slik vi ser det er Swift med dette en skikkelig helt, – selv om sangen hun denne uken leder Hot 100 med heter “Anti Hero”. Takket være Midnight album utgivelsen har hun for øyeblikket kun en konkurrent på listen – seg selv!
Det minner oss om den gangen da Charlie Chaplin meldte seg på i en konkurranse for “Charlie Chaplin look-alikes”, og endte opp som nummer tre!
Ukens innovasjonsblomst går til alle landets ressurspersoner som stiller opp på ulike lister, – og vi håper de deler raust med Bjørn Samset og Taylor Swift.
Happy Friday og riktig god helg!