Det er i dag nøyaktig ett år siden COVID-19 pandemien stengte Norge ned, og endret Norge og hva vi anså som normalt på drastisk vis. Borte ble helgeturer til Roma og Nice og konsertopplevelsene sammen med gode venner. De gode klemmene forsvant også, det samme gjorde bilkøene og de lange reisene for et kort møte i en annen by. Noe er tapt og noe er vunnet de siste 365 dagene. Ingen tvil om at for mange unge har det vært et tøft år med mye tapt tid, lyspunktet er kanskje at digitaliseringen definitivt har gjort et tigersprang fremover.

Ukens tristeste nyhet for oss nordmenn var nok LO sjef Hans Christian Gabrielsens brå bortgang. 53 år er ingen alder og både politiske allierte og opponenter sørger denne uken over dødsfallet. En vekker for mange om at livet er skjørt og må nytes en dag av gangen.

I Frankrike sørger man over Olivier Dassault som døde i en helikopterulykke søndag. 69 åringen var ikke bare 3. generasjon flyfabrikkeier, pilot og politiker, han var også milliardær, kunstner og verdensrekordinnehaver på strekningen New York- Paris. Det var derfor slett ikke uventet at flyprodusenten hedret sin styreleder da de denne uken lanserte sitt nyeste fly, – Falcon 6X som vel er det tøffeste man kan få innen private jetfly og som det sies, må du spørre om prisen har du sannsynligvis ikke råd. Tross alt er jo 48 millioner euro fortsatt å regne som et vesentlig beløp for de fleste av oss, men hva gjør man ikke for å slippe innsjekkingskøen…

Et annet type tap opplevde blant annet Stortinget denne uken da de oppdaget at cyberterrorister nok en gang hadde kommet seg inn på deres systemer. Foreløpig vet de ikke hvilke data som er stjålet, men vi kan slå fast at både nasjonal stolthet, Stortingets IT avdeling og Microsoft har fått seg et skudd for baugen. Stortinget var for øvrig slett ikke alene, estimatet tilsier at over 125.000 servere har vært vid åpne for dyktige hackere med onde hensikter. Spørsmålet er om vår bevissthet rundt datasikkerhet er god nok, – vi kan sikkert glede oss over at antall bankran nærmer seg null, men det hjelper jo ikke hvis moderne cyberterrorister og datakriminelle opplever at dørene til viktige data etterlates på vid gap. Dataangrep må møtes med kompetanse og det er trist få norske sikkerhetseksperter. Hva skal til før norske politikere våkner?

Et enkelt søk på Google forteller oss at det er mulig å studere datasikkerhet (Bachelor) ved 1 skole i Norge, en åpenbar utfordring som Tekna’s president, Lise Lyngsnes Randeberg heldigvis tok opp i Dagsnytt 18 denne uken.

Internasjonalt markerer denne uken også 25 års dagen for Java, nei ikke kaffen, men programmeringsspråket som Sun Microsystems lanserte i 1995. Det var året internett tok av og ideen om et programmeringsspråk som gjorde at man kunne “write once, run anywhere” var besnærende for alle som måtte skrive kode for hver maskin som det het i reklamen. I dag er en rekke populære løsninger fortsatt programmert i dette verktøyet, både Wikipedia, Minecraft og NASA’s nye stolthet som i skrivende stund søker rundt etter nye funn på Mars…

Tap kommer i mange fasonger, og for det norske skifantomet Johannes Østflo Klæbo må det ha vært surt å vite at gullmedaljen glapp de siste meterne av 5 mila. Vi føler med ham. Likevel er vi helt sikre på at gullmedaljen ikke var verdt en krangel der til og med Vladimir Putin meldte seg på. Kudos til Johannes for å innse at det kommer nye anledninger.

Et tap som er lett å bære er tapet av timer brukt på meningsløse skjemaer og tungvindte prosesser. Denne uken kom også nyheten om at regjeringen Solberg har gjennomført forenklinger som omregnet i 2020-kroner gir næringslivet en årlig besparelse på 28 milliarder kroner. Hvis dette tallet stemmer er det bare å applaudere. Applaudere gjør vi også for Oda nettverkets og Abelia’s kåring av 50 ledende Tech-kvinner, men vi vil for egen regning peke på at to av de dyktiske mangler; Både Nina Hanssen og Heidi Berg fortjener så absolutt å stå på listen, og begge skriver jevnlig gode kronikker her på InnoMag. Du kan lese den siste fra Nina her, og den siste fra Shanghai-Heidi her.

Et vaskeekte digitalt tigersprang sto også den amerikanske digitale artisten Beeple som egentlig heter Mike Winkelmann for denne uken da han via aksjonsbyrået Christies solgte sitt kunstverk “Everydays – The First 5000 Days” for nesten 700 millioner norske kroner. Bildet som i realiteten er en collage av 5000 bilder samlet inn daglig gjennom 13 år gjør Beeple med et tigersprang til en av de tre høyest verdsatte nålevende kunstnerne.  Så neste gang du lurer på om poden kaster bort tiden ved PC’en kan poden i praksis svare at det handler om å sikre sitt kunstneriske gjennombrudd…

Vi snakker tross alt om et digitalt sammensatt bilde ikke ulikt det du ser på toppen av denne artiklen. Vi gjør som Beeple og begynner budene på 100 dollar…

Ukens innovasjonsblomst går til Tekna‘s president Lise Lyngsnes Randeberg fordi hun påpeker at vår såkalte satsning på datasikkerhet er hul og full av hull, – til de 52 Tech kvinnene og så sender vi en blomst til alle InnoMag’s lesere som i dag har vært en del av den nasjonale dugnaden i nøyaktig ett år. Snart kommer vi ut på den andre siden, klokere og mer takknemlige over gode fysiske treff!

Happy Friday og riktig god helg!