Mange har gått i tog denne uken, og selv togtunnelene fungerer igjen. Både Statkraft-meglere, kvinner og Vy har funnet grunner til å feire, men det er liten grunn til å juble både i Flytoget og i Trøndelag.

Uken begynte så bra! Follobanen åpnet igjen, og på mandag feiret vi Fiskens Dag før kvinnedagen den 8. mars bød på nye runder med festligheter og demonstrasjonstog. Mange tusen gikk i det tradisjonelle kvinnetoget i Oslo fra Youngstorget og opp Karl Johan, men en gruppe som kaller seg «Organisasjonen Inkluderende Feminisme» valgte å ikke støtte årets 8. mars-paroler. På skikkelig inkluderende vis lagde de sin egen alternative markering, og vi er når sant skal sies i tvil om de innser paradokset i at «de inkluderende» ikke bare valgte å stå utenfor, men avsluttet sin egen appell på Facebook med setningen «La oss stå sammen!» Årsaken lå visstnok i en diskusjon på om transkvinner var menn, kvinner eller noe midt i mellom.

Det minner oss om plakaten vi så på kontoret til en venn; “Everybody brings joy to this office, some when they enter & some when they leave :-)”

Et annet paradoks kom fra Tripadvisor som denne uken kåret verdens beste strender, og tro det eller ei kåret Reynisfjara stranden med kullsvart sand på Island til Europas beste strand. Vi gjetter på at strandtavernaeiere i Hellas, strandcafeer i Italia og sangriaselgerne i Spania klør seg i sine hoder og lurer på hva som skjer. Spørsmålet er selvsagt om turistene som har stemt frem den iskalde stranden på 63,4 grader nord til verdens fjerde beste strand har dyppet så mye som en tå ut i det kalde Atlanterhavet.

Ukens største paradoks kom nok likevel for dagen på side 129 i Statkrafts årsrapport i en bitteliten note der det vises til at litt over 100 kraftmeglere i det statseide selskapet deler over 2,2 milliarder kroner i bonus. Etter å ha tapt over 4 milliarder i 2021 tjente kraftmeglerne takket være svingninger i kraftprisene utrolige 10,4 milliarder kroner i fjor. Nå venter vi bare på bildet av meglerne der de på Sofie Elise vis uttaler at livet blir circa to milliarder morsommere med slike gavepakker!

Vi er de første til å berømme at dyktige medarbeidere bør belønnes, men det virker smått surrealistisk at bonuser til de beste på over 20 millioner kan passere i statseide selskaper uten at det skal få umiddelbare konsekvenser for styret og ledelse.

Det blir fristende å konkludere med at næringsminister Vestre’s fagre ord om statlig lønns,- og bonusmåtehold kun er tomme ord uten innhold. Vi tviler nemlig på at meglerne måtte betale milliardtapet i 2021 av egen lomme. Styreleder Thorhild Widvey legger inn en sterk søknad om å få avløsning når hun nekter å stille til intervju om bonusene, selv om både hun og konsernsjefen innrømmer at fjorårets bonusutbetalinger var umusikalsk høye. Her er vi på samme togspor som LO’s Are Tomasgard som sier at dette MÅ få konsekvenser.

Derimot er vi dypt uenig med LO når det gjelder kampanjen de har kjørt for å sikre at Vy skal få overta Flytoget. I stedet burde to to få lov til å operere side ved side. Her synes vi vår kronikør Tor W. Andreassen på sitt sedvanlige tydelige vis sier det som bør sies. Du kan lese saken som mange betegner som en skandale her.

I Trøndelag går det fra vondt til verre med helseportalen. Vi har også tidligere påpekt at dette prosjektet har vært på ville blindspor lenge, men denne uken er kaoset et faktum. Visstnok har over 16 000 pasienter på St. Olavs hospital ikke mottatt brev fordi den amerikanske proprietære løsningen som allerede har kostet Helse Midt-Norge 4 milliarder ikke fungerer. En skandale som denne uken medførte at Torbjørg Vanvik mister jobben som administrerende direktør for Helseplattformen AS, hun har i over 10 år jobbet med innføringen av systemet og mente derfor at løsningen er bra, det er i stedet hennes egne brukere som er dumme. Det utrolige er jo at trønderne valgte et amerikansk lukket system istedet for den fullt brukbare norske løsningen fra DIPS med hoedkontor i Bodø som resten av helse Norge har valgt.

Hvis regjeringen kan gi noen milliarder i bonus når offentlige ledere gjør det bra burde de samme lederne kanskje også stilles til ansvar økonomisk når de med åpne øyne velger langt dyrere og dårligere løsninger fra utlandet?

I USA er det den tradisjonelle Oscar tildelingen denne helgen og de røde løperne i Hollywood rulles ut. I år er det den 95. utgaven som går av stabelen og favorittfilmene som nevnes flest ganger er All quit on the Western Front, Elvis, Top Gun: Maverick, og den nye Avatar filmen The Way of Water, samt The Banshees of Inisherin og kanskje den største favoritten av dem alle; Everything Everywhere All at Once. Det er til sammen 23 kategorier som skal velge en vinner, og de fleste vinnes av amerikanske filmer. Der borte er de ikke så opptatt av å konkurrere på like vilkår, men en pris går jo til beste utenlandske film så en smule raushet byr jo amerikanerne på. Oscar statuetten er forøvrig en 34 cm høy forgylt statuett som forestiller en ridder som står på en filmrull og holder et sverd foran seg.

Den er artig nok utformet av Metro-Goldwyn-Mayers scenograf Cedric Gibbons, som selv vant den hele tolv ganger!

I Kina har de startet harens år med hektisk reiseaktivitet, og etter 3 år uten reisemulighet er det ikke overraskende at kinesere reiser som aldri før. Dessverre sørger USA’s steile Kina politikk for at det enrome landet i øst i større grad orienterer seg i retning Putin og Russland. På landsmøtet denne uken oppfordret Kinas president Xi Jinping delegatene til å «ha mot til å kjempe mens vi står overfor dype og komplekse endringer både nasjonalt og internasjonalt».  Dette er ord ledere i de fleste land kan nikke gjenkjennende til, også i Norge.

Ukens innovasjonsblomst går til dronning Sonja som brukte Kvinnedagen til å hedre 50 kvinner som har gått i front med en lunch på slottet. Slikt bør slottet brukes oftere mener nå vi! Det er nemlig mange nordmenn som bør hedres fordi de går i front, – og endringsagenter kan med hell feires oftere her på berget. Kudos til vår dronning! Innovasjonsblomst er oversendt slottet!

Happy Friday og riktig god helg!