Ukas gullkorn kom som et hjertesukk fra en bensinstasjonsmedarbeider i Tvedestrand. På Dagsrevyen kommenterte hun at når redningsetatene må benytte snøscooter for å vekke køfaste bilister som har sovnet på E18, da er det Texastilstander på Sørlandet. Vi føler med de som ble sittende fast i en kø som stoppet helt opp og varte lengre enn en norsk arbeidsdag.
La oss konstatere at det nærmer seg jul og mens snøen laver ned i unormale mengder på Sørlandet, fryser folk nord i landet og det er nok langt mer normalt årstiden tatt i betraktning. Høye strømpriser hjelper ikke akkurat på julefølelsen, og regjeringen klarer ikke å konkludere, men når VG foreslår at man bør stå opp midt på natten for å spare 50 øre på kaffekokingen, så kan vi konstatere at rådene vi forbrukere tilbys ikke alltid er verken gode eller særlig praktiske.
Når vi nevner norske arbeidsdager, er det jo et faktum at de ofte er kortere enn i mange andre land, men trenden er tydelig. Stadig flere kaster stjålne blikk nordover og misunner oss vår balanse mellom arbeid og privatliv. Denne uken kunngjorde regjeringen i De forente arabiske emirater at de fra januar av går over til fire og en halv dags arbeidsuke. Gulfstaten ønsker å tiltrekke seg flere talenter og børster med det støv av den berømte økonomen John Maynard Keynes’ 90 år gamle idé om at vi er på vei mot en 15 timers arbeidsuke.
Den tyske forbundskansleren Angela Merkel ga seg denne uken etter å ha ledet Tyskland og i praksis Europa i hele 16 år, – og den litt sjenerte statsviteren fra det tidligere Øst-Tyskland har imponert oss. Hun er neppe et godt eksempel på korte arbeidsuker. På lik linje med norske helsearbeidere som står på i den fjerde Covid bølgen har hun definitivt tatt ansvar, brettet opp ermene og levert. Kudos og vel blåst, Angela!
La oss også nevne at det engelske startup selskapet Atom Bank ber sine medarbeidere jobbe 4 dagers uker, sjefen selv hevder at femdagersuken er en utdatert modell som tilhører fortidens industrialdertenkning.
Det kan være nærliggende å tenke at Keynes var helt fjern da han snakket om 15 timers arbeidsuke, men realiteten er at han kun fremskrev trendene og konkluderte med at vi i løpet av det neste århundret ville øke vår relative inntekt så mye at ingen ville trenge å jobbe mer enn 15 timer i uken. Han undervurderte nok vårt behov for å «kjøpe ting vi ikke trenger – for å imponere folk vi ikke liker», for å si det med Ole Paus i disse førjulstider.
Ukas nedtur var meldingen om at Høyre-bautaen Kåre Willoch gikk ut av tiden. Vi hadde gleden av å møte ham en rekke ganger og etter vår mening var han både visjonær og en ekte endringsagent som bidro til å liberalisere og modernisere Norge på viktige områder. Som skipper på Høyreskuta i mange år og statsminister fra 1981 til 1986 fortjener han en stor del av æren for at Høyre bølgen i Norge ble både sterk og langvarig, og hans evne til å fornye seg imponerte mange. Kåre Willoch sloss både for palestineres menneskerettigheter og klimasaken lenge før MDG og andre partier så dagens lys, og i stedet for å stivne i gamle oppfatninger forble han en ekte endringsagent. Pussig nok mottok han i mange år en såkalt ventelønn fra Rederiforbundet og Industriforbundet mens han satt på Stortinget, en praksis som i 2021 nok ville skapt furore. Norge har uansett mistet en titan, – og vi sender ham en takknemlig takk for hans bidrag..
Ukas opptur for mange er dagens overrekkelse av fredsprisen til de to redaktørene Maria Ressa fra Filipinene og Dmitrij Muratov fra Russland. To modige og uredde endringsagenter som tør å snakke makten imot og avslører saker som ellers ikke ville kommet frem. Vi gratulerer og unner begge to prisen, men mener at det står en tom prisvinner stol som Nobelkomiteen definitivt burde hatt mot til å fylle. Den stolen tilhører etter vår mening redaktøren Julian Assange som startet Wikileaks og avslørte hvordan amerikanerne bombet sivile mål i Irak og i Afganistan.
Etter vår oppfatning er det trist, tafatt og tragisk at Nobelkomiteen så til de grader avslører at de mangler politisk mot.
Det er en skam å se hvordan USA forfølger en redaktør som ikke har gjort annet enn å avsløre hemmelige dokumenter som viser hvordan de overvåker og turer frem på måter som ikke tåler dagens lys. En av videoene Wikileaks la ut viser en video av et amerikansk kamphelikopter som meier ned og dreper 11 sivile i Bagdad, to av de drepte var journalister for Reuters. Du kan se Guardians forbilledlige reportasje om saken her. Vi oppfordrer derfor norske journalister og redaktører til å bære sørgebånd når de i kveld går i fakkeltog for årets prisvinnere. Uavhengige modige journalister og redaktører har en viktig rolle i arbeidet med å holde demokratier levende, men ingen er så blinde som de som ikke vil se, – og her mener vi både Nobelkomiteen og mange vestlige regjeringer kvalifiserer for medlemskap i Blindeforbundet.
Joe Biden, USA’s president annonserte for øvrig denne uken at USA vil gjennomføre diplomatisk boikott av vinterens OL som går av stabelen i Beijing i perioden fra 4. februar til 20 februar. Dette skyldes Kinas håndtering av Ugyranene, som virker både hardhendt og lite demokratisk, – men for oss blir det likevel feil å blande sportslige møter og politiske markeringer.
Vi har før vi gir oss lyst til å slå et slag for frivillighetens dag som ble feiret søndag 5. desember. Dagen markerte samtidig en tjuvstart på 2022 som skal være frivillighetens år. Målet er å sette fokus på frivilligheten som en hjørnestein i den norske samfunnsmodellen og vise frem aktiviteten som skjer på frivillig basis i lokalsamfunn rundt i hele det langstrakte landet vårt. Oslo’s ordfører Marianne Borgen sier det flott i denne videoen her. Kudos!
La oss avslutte med å påpeke at på mange vis går det så det griner i Norge, visstnok ble en fjerdedel av alle europeiske børsnoteringer gjort her i steinrøysa i fjor. En stor del av årsaken til dette skyldes Euronext Growth som har gjort det betydelig enklere å gå på børs, selv for mindre selskaper som slett ikke tjener penger. Hvem sier at ikke Oslo Børs innoverer?
Likevel, pandemien ser ikke ut til å være ferdig, og høyere strømpriser, høyere renter, økt inflasjon og økte skatter for folk flest blir årets julegave til oss nordmenn, – ikke akkurat det vi ble lovet i valgkampens hete. Spriket er på størrelse med Kautokeino’s 35 kalde grader denne uken og valgkampens 28 plussgrader i Arendal.
Ukens innovasjonsblomst sendes Julian Assange og Angela Merkel og vi håper de to deler med alle som har engasjert seg i frivillig innsats, selve limet i det norske samfunnet. De bidrar til et varmere og bedre Norge, og vi finner de landet rundt! KUDOS!
Happy Friday og riktig god adventshelg!