Det har vært litt av en uke –med konferanser, nyheter og skandaler som har stått i kø. Midt oppe i det hele kom skattelistene og byr på nasjonal dyneløfting.

At formue-listen toppes av Røkke som for 13. år på rad betaler null i skatt sender dessverre noen dårlige signaler. Vi gjetter på at selv om Røkke unngår skatt så unngår han nok ikke å betale advokatene en en høy timelønn…

Hovedorganisasjonen Virke inviterte denne uka til jakt.  De jakter på lykkelandet og hevdet for en sal full av 900 handels- og tjenesteledere at tradisjonell verdiskaping snart er død. Sjefen sjøl, Ivar Kristensen hevdet fra scenen at det ikke er noen automatikk i at Norge skal skli videre på oljesmurt lykke, og både bærekraft, innovasjonsevne og kompetanse ble pekt på som lykkepillene som skal få festen til å vare. Det var en konferanse Virke kan være stolt av, selv om GIG-økonomiens fremvekst ​ble forbigått i stillhet og norske universiteter fikk klar beskjed om at de har gått ut på dato.

Normalt er vi i Innomag ikke tilhengere av at man reiser utenlands for å hente inn foredragsholdere som sier det samme som norske aktører kunne sagt like godt. Likevel, ukas høydepunkt var uten tvil to svenske talere som krydret en flott dag. Kunstner og innovatør Michael Genberg og Jonas Kjellberg,  tidligere adm.dir i Skype var begge brilliante. Med innlegg der humor ble krydret med gode poeng utfordret de salen til å tenke utenfor boksene og om verdien av Zero innovasjon – jakten på null i utgifter. Jonas mente vi tenkte for smått og helt uten arkitektkompetanse har Genberg tegnet og gjennomført flere fantastiske hotellprosjekter. Han gir seg nok ikke før han får plassert en rødmalt liten stuge på månen. Før du ler skal du vite at Globen allerede er erobret, NASA er med og humoristen/kunstneren og innovatøren muligens er den som ler sist og best. Alt i alt en herlig miks av humor og gode poeng. Kudos!

Både Virke og Zero konferansen handlet om mye av det samme og begge skiltet med Erna Solberg og Jonas Gahr Støre som politiske trekkplastre. Våre to fremste politikere er jo begge både høflige, høvelige og hyggelige og heier på det grønne skiftet og stiller derfor opp, – selv om de grønne stemmene i stor grad går til andre og hører man ekstra godt etter er det så vidt mulig å forstå at de to ikke er helt enige om alt.

Vi som har skrevet om innovasjon og nye grep i mange år ser en ny trend som ikke er så bærekraftig. Oppskriften er en mengde flotte ord, og tilsvarende lite action. Vi håper våre lesere evner å skille mellom PR initiert grønnvasking og faktiske klimatiltak. Vi stiller også spørsmålet om hvor bærekraftig det er at norske virksomheter med dyktige innovasjonsledere nå ansetter egne bærekraftsansvarlige, – handler ikke det grønne skiftet i bunn og grunn om intelligent innovasjon?

En av de som ikke bare prater, men som også agerer er Rockwool som stakk av med Næringslivets klimapris 2019. Fabrikken kutter CO2-utslippene på sin steinullfabrikk i Moss med 80 prosent, og reduserer avfall til deponi med 95 prosent. Jernia sjefen imponerte også, alle kniver tas nå i retur og kundene får 20% rabatt. Det er tall som imponerer og tall teller!

En nyhet som falt i god jord på begge konferansene var meldingen om at verdens første kommersielle elektriske flyrute foreslås gjennomført mellom Bergen og Stavanger. La oss bare håpe at ikke flyene også faller til jorden slik Avinor sjefens EL fly gjorde i sommer…

Et forslag som ikke falt i like god jord var Havbruks-skatteutvalgets innstilling om skatt på oppdrettsnæringen som ble overlevert Finansdepartementet. Allerede før rapporten var overlevert satte lobbyist-angrepene i gang. Det hele er dessverre et trist studie i hvor vanskelig det er å gjennomføre endringer når mektige krefter og store penger går sammen om å motarbeide enhver endring som ikke suger mer penger ut av statskassen.

At næringen trives med null kostnader til leie av våre felles fjorder er lett å innse, men det betyr ikke nødvendigvis at forslaget er dårlig. Forslaget går egentlig ut på at oppdrett som nyter godt av gratis fjordbruk bør betale samme skatt som vannkraften, noe som vil tilføre vår felles kasse nesten 7 milliarder blanke norske kroner. Det er penger det også, selv om lakse-eiere med superprofitt på felleskapets ressurser skriker opp om urettferdigheter og forferdeligheter og truer med utflagging.

Sjelden har vel det gamle munnhellet passe bedre; Til «laks» åt alle kan ingen gjera 😊.

For å fornye, forbedre og forenkle er det viktig å tørre å stå i endringene og å tenke utenfor boksen, – derfor bør norske politikere som konkluderer før de i det hele tatt har lest rapporten skamme seg. Det er like trist som å se de unndra seg ansvaret for at NAV i mange år har praktisert reglene feil. Her hjelper det ikke å sparke ledere som gjør en flott innsats for å forbedre et komplekst system. Skandalen har skjedd, læringen er gjort og systemet må forenkles forbedres og fornyes!

Det er slike utfordringer endringsagenter som Anne Solhaug Tutar og hennes kollegaer i Antler er på jakt etter. Hun leter nå aktivt etter 20-30 entreprenører som har lyst til å starte virksomheter. Vi liker både innstillingen og innsatsen – Les og nyt!

Ukas innovasjonsblomst sendes Antler, Zero, Virke og alle i NAV som nå står i endringsstormen og så klarer vi ikke helt å unngå å sende en kaktus til politikere som skyter ned en grundig rapport før den i det hele tatt er overlevert. Umodent, feigt og ukas egentlige skandale!

Happy Friday!