Desember er her og vi er offisielt i gang med ventetiden, eller adventus som det heter på latin. Det til tross for at stadig færre har et forhold til hva vi egentlig venter på.
Også i London ventet de denne uken, men da den årlige 40 meters høye juletregaven fra Oslo dukket opp trodde de knapt sine øyne. Treet som tradisjonen tro settes opp på Trafalgar Square var alt annet enn et stolt norsk juletre. Istedet ser årets utgave ut som et ribbet, pistrete offer for en høyspent strømulykke. La gå at engelskmennene har sparket Solskjær og ledd av TIX englevinger, og dessuten kjører på feil side av veien, men dette fortjente de ikke.
Her hjemme har vinteren kommet, men det er ikke lett å skape julestemning. Det ene øyeblikket oppfordres vi av statsminister Støre til å julefeste som best vi kan for å støtte opp om utelivet, i neste øyeblikk hører vi at både FHI, Stortinget og de fleste ansvarlige virksomheter avlyser egne julebord. Vi er på full fart inn i en ny pandemibølge, denne gang ledet an av Omikron viruset som spres raskere enn tidligere Covid-mutasjoner. Hjemmekontoret blir nok ikke borte med det første.
Årets sikreste juletegn; mens nettene blir lengre og kulda for alvor setter inn fyker strømprisene til værs som de reneste nyttårsraketter.
Den glade nyheten er at galopperende strømpriser har fått norske stortingspolitikere til å enes om noe annet enn at vanlige skatteregler åpenbart ikke burde gjelde dem. Regjeringen klarte nemlig denne uken å bli enige med SV om et revidert budsjett, men det ene grepet som kunne skapt litt entusiasme og sikret at velgeroppslutningen fjernet seg bort fra en kurve som for tiden minner om unnarennet i Holmenkollen valgte de å ikke “realitetsbehandle”.
Hva går så forslaget ut på?
Siden den norske stat håver inn milliarder på de ekstremt høye energiprisene, har opposisjonen dristet seg til å foreslå å fjerne elavgiften, halvere moms på strømregningen og overføre et engangsbeløp på noen tusenlapper til oss nordmenn. Et forslag som åpenbart ville hjulpet vanlige folk umiddelbart, men mye tyder på at regjeringen Støre har misforstått de lange nettene og egentlig mener at nå er det vanlige folks tur til å fryse?
Kulda har også returnert til Skiforbundet, kun uker etter at de klarte å skape en viss ro i hoppleiren. Nå kommer det frem at norsk langrenns gullgutt, Johannes Høsflot Klæbo er dypt uenig med langrennssjef Espen Bjervig. Så uenig at de torsdag kalte inn til en presse-konferanse for å avsløre at de var blitt enige om å være uenige.
Uenigheten handler visstnok om Norges Skiforbunds millionavtale med strømmetjenesten Viaplay. Denne sponsoravtalen oppfatter vår langrennstjerne som problematisk siden Viaplay-eier Nent Group har TV-rettighetene til verdenscupen i langrenn, og han mener at en aktør som skal dekke idretten journalistisk ikke samtidig bør være sponsor for skiforbundet. Vi har respekt for Klæbos syn, men i Skiforbundet er det penga som rår og de anser derfor saken som ferdigdebattert.
Problemet er at alle på pressekonferansen med gangsyn og IQ over 50, kunne se at Klæbo var alt annet enn ferdig med saken, – og det er tross alt han som skal løpe fort på ski i vinter..
Løpe fort gjør de også i Oslo Science City prosjektet, denne uken lanserte de et mulighetsstudie med innspill i strie strømmer i Oslo Rådhus med over 400 deltagere i salen. Ideen bak er å bygge et innovasjonsøkosystem rundt Universitetet i Oslo, og det er som kjent ingen mangel på byer som utvikler innovasjonsdistrikter. Målet er selvsagt at næringsliv og oppstartsmiljøer kobles sammen med sterke universiteter og forskningsinstitutter for å stimulere innovasjon og skape nye arbeidsplasser. Vi heier på ideen, men minner om at Open Innovation Lab of Norway allerede i 7 år har jobbet med det samme, – uten at Universitetet i Oslo har løftet en finger for å engasjere seg. Når sant skal sies har det vært lettere å samarbeide med Stanford universitetet og Berkeley enn med våre naboer i Oslo. Du kan lese mer om dette i ukens sak her.
Tilbake i London har avisene oppdaget at medarbeiderne i statsministerboligen Downing Street nr 10 i fjor hadde en storveis juleparty rett før jul. Årsaken til at dette skaper oppstandelse skyldes at festen ble avholdt kun dager etter at statsminister Boris Johnson ba alle engelskmenn om å respektere de nye strenge reglene om maks 5 personer samlet.
Kan det være at engelske velgere ikke har forstått det som norske stortingspolitikere har forsøkt å lære nordmenn denne høsten, – nemlig at det er himmelvid forskjell mellom å bestemme reglene og å følge de…
Ellers kan vi gratulere 37 år gamle Marta Ortega Pérez som ny sjef i pappas klesbutikk. Det som startet som en mann og kone butikk i 1975 i den spanske Galicia regionen har vokst til å bli Zara, en verdensomspennende kjede med 6.600 butikker verden rundt preget av lave priser og raske innovasjonssykluser. Den nye Zara sjefen har jobbet i selskapet de siste 15 årene – og startet som salgsassistent i nettopp London. Pappa, grunnleggeren Amancio Ortega, 85, eier fortsatt 60 % i selskapet, og med det er han en av de rikeste menneskene på planeten med en formue på 73 milliarder dollar.