Arendalsuka 2024 er inne i sin siste dag, og over 100 000 deltagere har bidratt til å skape både en stemning, ståhei og sommerfest uten like i sørlandsbyen. Med gårsdagens politiske partilederdebatt settes nå punktum for over 2000 ulike arrangement i alt fra kinosaler, kjellerlokaler, styrerom og skurte seildekk.
Denne merkelige politiske festivalen som også er et demokratisk verksted av dimensjoner har i sitt tolvte år blitt stedet som samler både politikere, byråkrater, næringslivsledere og lobbyister, og de kjemper alle for å bli hørt i et herlig kakefoni av debatter.
Vi innrømmer det med en gang! Vi fikk ikke med oss alt, og gikk for eksempel glipp av innlegget “Hvordan det å fremme amming kan bidra til å minske sosiale forskjeller”, men vi fikk med oss en hel del og ikke bare de debattene vi selv ledet. Her følger vår uerbødige oppsummering av uka:
Årets utgave manglet verken debatter om bærekraft eller kunstig intelligens (KI), og innimellom herlige gullkorn må vi innrømme at vi også ble utsatt for en solid dose selvfølgeligheter fremført på rams, og spørsmålet er om ikke mangfoldet burde kombineres med litt mer samspill neste år. Faren er jo at de fine ordene resirkuleres og i for liten grad følges opp av konkret handling, og slikt blir man jo ikke bedre av.
However many words you read,
However many you speak,
What good will they do you
If you do not act on upon them?
—Buddha
Blant årets høydepunkt vil vi nevne debatten i DN teltet mellom komikeren Harald Eia og statsminister Jonas Gahr Støre og hans nye deepfake karakter, AI-Jonas. Debatten er morsom nok til at vi anbefaler at du svinger innom, ikke minst er Jonas sitt sjekketriks fornøyelig, du finner podcasten her.
Utenriksminister Espen Barth Eide‘s klare politiske analyser er alltid bra og i år falt vi også for komiker Anne Cath Herlands morsomme dypdykk i KI universet. Ellers var Petter Stordalens ærlige kommentarer om verdien av en kultur som gjør at folk gleder seg til å gå på jobb vel verdt å få med seg. Petter var også åpen om at han lider av lakenskrekk og nok burde latt den siste drinken på Madame Reiersen stå i fred…
Hans datter Emilie Stordalen var sammen med Grans sjef Morten Gran og Merete Nygaard i Lexolve i DN Teltet eksemplarisk tydelige på at dagens regjering driver en næringslivspolitikk som river ned mye tillit. Debatten handlet om norsk eierskap og debattantene var tydelige på at dagens regjering straffer norske eiere og belønner utenlandske eiere. Utrolig, men sant!
For Petter Stordalen og andre som sliter med lakenskrekk minner vi om Dean Martins visdomsord; Du er ikke full hvis du kan ligge på gulvet uten å holde deg fast!
Litt paradoksialt begynte uken med oppfordringen om at vi må se verden som den er, ikke slik man ønsket den skulle være. Uka avsluttet så med en topplederdebatt der Vedum og Støre med all mulig tydelighet beviser at de slett ikke ser norsk næringsliv slik vi andre oppfatter situasjonen. I stedet klynger de seg til et rosenrødt bilde slik de ønsker det skal være og vrir og vender på statistikk på måter som slett ikke inngir tillit.
Vi digget også Skift Norges oppfordring på hovedscenen til 8 norske toppledere om å beskrive 2050. De bød på konkrete, positive og løsningsorienterte fortellinger om hvordan norsk næringsliv kan bidra til en fremtid det er godt å leve, bo og arbeide i. Særlig likte vi innledningen fra forfatter Maja Lunde og innlegget fra Statsbygg sjef Harald Nikolaisen, KLP sjef Sverre Thornes og innlegget fra Å Energi sjef Steffen Syvertsen.
Perspektivmeldingen som finansministeren la frem forrige fredag ble også kommentert av mange i Arendal. For oss endringsagenter er dette et svært viktig dokument, et slags langtidsværvarsel for landet vårt slik regjeringen ser det. På samme vis som OL kommer denne meldingen hvert fjerde år, og både trender og utfordringer som kommer til å prege norsk økonomi de neste 40 årene tas opp, men merkelig nok ble perspektivmeldingen såvidt nevnt i partilederdebatten. Du kan imidlertid få den med deg her.
Kort oppsummert skal vi bli 700.000 flere eldre over 67 år. Det skyldes både de store fødselskullene etter andre verdenskrig, men også at levealderen øker betydelig. Derfor mener SSB og Finansdepartementet at det er behov for over 180.000 flere ansatte i helse- og omsorgssektoren frem mot 2060. Regjeringens hårete mål er å øke andelen sysselsatte i alderen 20-64 år fra 80½ prosent i år til (hold deg fast) 83 prosent i 2035.
Med Statisk Sentralbyrå (pun indended) som premissgiver er det nemlig lite rom for de spenstige spådommene…
Som vi skrev i forrige ukes kommentar spådde SSB i en tidlig versjon av perspektiv-meldingen på 60-tallet at landets vanligste jobb ville bli sentralborddamer (du kan lese kommentaren her). Det er jo dessverre slikt som skjer når man velger å se bort fra at nye teknologiske fremskritt bærer i seg et potensial til å revolusjonere offentlig sektor, styrke næringslivet betydelig og drive frem nye innovasjoner i et tempo vi aldri tidligere har sett.
Vi stoler på at du som endringsagent har pløyd gjennom de 232 sidene, men nevner likevel at det mest scary er at 63% av landets BNP går med til offentlige utgifter. NHO’s Øystein Dørum i Arendal kalte utviklingen en fortsatt aktiv fortrengning av privat sektor.
Kan det være at Støre og Vedum rett og slett ikke har lest Perspektivmeldingen?
Andre høydepunkter denne uken har vært Abelia‘s lansering av deres omstillingsbarometer som sammenligner Norges bærekraftige utvikling sett i sammenheng med 21 andre økonomier. Også denne fant sted i Arendal. Kort oppsummert mangler Norge avgjørende kompetanse for å utvikle et fremtidsrettet næringsliv, og norske virksomheter er dårligst i Norden på å ta i bruk nye viktige teknologiske løsninger som kunstig intelligens. Norge taper også mot våre naboland når det gjelder innovasjon og entreprenørskap og vi går åpenbart i feil retning. Vi tviler på at verken Støre eller Vedum kan ha satt seg inn i denne rapporten, men du kan lese mer om den her.
I USA har Elon Musk også denne uken vært (radio)-aktiv, og i motsetning til enkelte i Arendal kan vi slå fast at dette er en leder som definitivt både prater og handler. Praten tok han på X i et intervju med Donald Trump som over 1 million lyttere fikk med seg live og handlingen kom i form av hans lansering av Chat GPT konkurrenten Grok fra xAI. Det er åpenbart at Elon forsøker å ta en Nicolay Tangen posisjon som podcastvert… Vi er likevel langt mer opptatt av Memphis Supercluster lanseringen.
Ukjent med den?
Vel, Memphis Supercluster er ifølge xAI den desidert kraftigste AI-treningsklyngen i verden. Den benytter ikke mindre enn 100 000 Nvidia H100 GPUer og alt tyder på at OpenAI har fått en verdig konkurrent, – og vi husker jo at Elon i sin tid nettopp var med å starte OpenAI, så alt ligger til rette for en spennende høst hvor behovet for økt innovasjonskraft vil bli åpenbart også for
Ukas innovasjonsblomster går til Espen Barth Eide, Petter Stordalen, Anne Cath Herland, Ole Robert Reitan, Harald Eia, Steffen Syvertsen og alle de andre flotte endringsagentene som stilte opp gratis i Arendal og bidro til å skape nok en fantastisk Arendalsuke. En stor takk går selvsagt også til arrangørene som gjorde det hele mulig!
Happy Friday og riktig god helg!