Denne uken er det ingen tvil om at Glasgow står i sentrum for mye av det som skjer, selv om Jagland og Støre har klart å legge inn en liten Tuppen og Lillemor krangel om Nobelpristildelingen for 11 år siden, og Stortinget bruker 11 måneder på å fjerne sikkerhetssensitiv informasjon fra nettet.
Statsleder uten stil
Torbjørn Jaglands selvgode “avsløring” i hans bok om at Jonas Gahr Støre som utenriksminister advarte mot å gi fredsprisen til en kinesisk dissident er slik vi ser det kun et bevis på at Støre forsøkte å gjøre jobben sin som utenriksminister, – samt at kineserne har rett når de hele tiden har påstått at Den norske nobelkomité slett ikke kan anses for å være politisk uavhengig. Det er nok dessverre også derfor årets prisutdeling til modige redaktører i Russland og på Phillipinene ikke inkluderte Julian Assenge som gjennom Wikileaks avslørte hvordan USA turet frem i Afghanistan.
Det er Aftenposten som avslører at Stortinget i minst 11 måneder har latt adresseoversikten over Stortingspolitikerne ligge åpent på nett, til tross for at de selv mener slik informasjon er sikkerhetssensitiv og allerede i desember i fjor ble tipset om glippen.
InnoMag deler ikke ut verken kaktus eller inkompetanse-buketter, men vi kan avsløre at både Torbjørn Jagland og stortingsdirektør Marianne Andreassen denne uken ville ligget godt an.
Statsledere i Skottland
Likevel, denne uken har handlet mye om Glasgow. Over 70 av verdens statsledere har svingt innom COP26 i Skottlands største by – og bedyret at de tar miljø på alvor. Det er slett ikke bare verdensledere, men også en fargerik gjeng av miljøforkjempere som har tatt turen over.
Til sammen 45 000 aktivister forventes å komme innom, – og slikt gjør underverker også for Glasgow’s uteliv der både øl- og “livets vann”- elskere har hygget seg på kveldstid. Whisky stammer nemlig fra det galliske ordet ‘uisge’, som bokstavelig talt betyr nettopp livets vann.
Blant horder av vanlige folk og engasjerte ildsjeler registerer vi at både Jeff Bezos og Leonardo di Caprio har vært innom. For førstnevnte ble det et dyrt foredrag, -i og med at Amazon grunnleggeren endte opp med å donere 2 milliarder dollar fra Bezos Earth Fund. Beløpet er en del av hans løfte om å donere hele 10 milliarder dollar innen 2030. Pengene skal benyttes til å bevare utmark, gjenopprette naturlige landskap og se på innovative former for matproduksjon. Det siste har vel Gunnhild Stordalen allerede fått med seg…
Milliardæren omtalte i sitt foredrag romflukten i juli i år ombord på sin Blue Origin-rakett som en begivenhet som økte interessen hans for å beskytte miljøet. «Når vi ser tilbake på jorden der oppe, virker atmosfæren så tynn, verden så begrenset og så skjør,» sa han og la til: «Vi må alle stå sammen for å beskytte vår verden. Klimaendringer gir oss en sterk grunn til å investere i naturen…”
“Vi må nå bevare det vi fortsatt har, vi må gjenopprette det vi har mistet, og vi må vokse på et vis som ikke forringer vår planet for fremtidige generasjoner»
Jeff Bezos beviste dermed det vi har skrevet om siden vi startet Innomag for 9 år siden; Regjeringer trenger hjelp av et innovativt næringsliv og investorer som tør å satse! Det er kun i samspill på tvers av alle sektorer vi kan klare å løse dagens store utfordringer!
Hvis verdens nest rikeste mann vil redde verden etter 10 minutter ute i verdensrommet så er vår oppfatning at det var 10 vel anvendte minutter.
Mens mange har øynene festet på Skottlands største by og leter etter innovative svar anbefaler vi en sving innom følgende tre spennende fremtidsby-videoer
1. Toyota’s Woven Future City
2. Google’s Sidewalk Torontoprosjekt
3. Future Cities, en 5 minutters video verdt å se på
På Glasgow’s hovedscene stod også prins Charles som med hjelp fra tidligere Apple-sjefdesignsjef Sir Jony Ive har lansert Terra Carta emblemet som et kvalitetsstempel for virksomheter som har inntatt en lederposisjon i sin bransje og som har troverdige overgangsveikart for å nå målene i Parisavtalen. Egentlig kommer dette ut av Sustainable Markets Initiative, et nettverk som ble lansert på World Economic Forum i Davos i januar 2020. Deres Terra Carta-manifest er nesten identisk med Amazon og Global Optimism-gruppen sitt Climate Pledge, og begge er i praksis varianter av FN’s Global Reporting Initiative som vi skrev om allerede i 2007. Det handler om en tredelet bunnlinje og økt sosialt engasjement for en inspirerende, inkluderende og bærekraftig fremtid. En fremtid som utnytter innovasjonskraften både i små og store virksomheter på tvers av alle sektorer.
En tale som teller!
Blant alle talene i Glasgow er det nok en gang 94 årige Sir David Attenborugh som etter vår mening sier det som må sies best av alle. Faktisk sier han det så bra at det er vel verdt å høre ham selv si det. Fra tragedie til triumf, – og de 7 minuttene, mine venner har vi alle tid til å ta oss. Du finner hans tale her.
Før vi helt takker av Glasgow bør vi muligens nevne at hadde det ikke vært for John Logie Baird ville vår verden muligens ikke oppfunnet TV, det var nemlig han som i 1927 sendte verdens første TV signal fra London til nettopp Glasgow.
I USA steg den berømte indeksen Dow Jones til 36 000 denne uken, høyere har indeksen aldri vært. Tallet er av mange regnet som symbolsk viktig grunnet boken “Dow 36,000: The New Strategy for Profiting From the Coming Rise in the Stock Market” som James Glassman og Kevin Hassett skrev allerede i 1999. De to spådde at Dow Jones Indeksen ville nå 36,000 allerede i 2005. Spådommen må kunne betegnes som en superbom, men hindret likevel ikke forfatterne fra å lande toppjobber under Bush og Trump.
La oss likevel konstatere at ofte tar ting lengre tid enn man tror…
Mens vi likevel er i USA har Virginia noe overraskende valgt den tidligere Carlyle Group lederen Glenn Youngkin som ny guvernør, – og med det fortsetter han trenden der grunnrike milliardærer beveger seg inn på politikkens minebelagte felt. Hvor stas det blir for president Joe Biden er usikkert, enkelte mener til og med at vi nå risikerer at Donald Trump kan komme tilbake i 2024, men så sprøyte gale håper vi amerikanerne ikke er.
Stasledelse
Ukas sportslige opptur er det nok en gang Bodø-Glimt som sørger for, i et forrykende oppgjør på Romas olympiastadion beviste de til gagns at 6-1 mot Roma for to uker siden slett ikke var en tilfeldighet. Lærdommen er åpenbar, – en dyktig trener i spissen for et godt team kan spille jevnt med hvem som helst.
La oss kalle det stasledelse, for det var skikkelig stas å se hvordan “gutan fra nord” klarte 2-2 og ga blaserte Italienere en leksjon i gladfotball torsdag kveld!
Ukens innovasjonsblomst går til Jeff Bezos fordi han som en av verdens desidert mest vellykkede entreprenører åpenbart engasjerer seg og 95 årige Sir David Attenborugh fordi han nok en gang beviser at han er en av verdens beste kommunikatører.
Happy Friday og riktig god helg!