Det er sommer, sol og sparkesykkeldiskusjoner. I Kristiansand er de på jakt etter en rømt kvelerslange, mens nordmenn i nord endelig har funnet frem badeshortsen etter en våt juli.
Mange norske og internasjonale øyne hviler nok på Tokyo og sommer-OL denne uken. Disse lekene, som mer enn 80% av japanerne egentlig ønsket å kansellere, foregår uten tilskuere og motstanden har gjort det mer krevende å være utøver og mindre fristende å være sponsor. Likevel fungerer det meste overraskende godt, selv om tomme tribuner minner oss alle om pandemiens globale tilstedeværelse.
For oss endringsagenter er det gøy å se at blant 33 ulike idrettsgrener er det også fem nye OL-grener på programmet: Både baseball, softball, karate, skateboarding, sportsklatring og surfing er inne for første gang. Fornyelse må til og i Paris om kun 3 år introduseres også Breakdance på programmet.
Verden utvikler seg videre, selv om pampene i enkelte forbund avslører at de ikke følger med i tiden. Vi tenker spesielt på de norske sandhåndball-jentene som hver fikk 150 euro i bot for å ikle seg shorts i stedet for de minimale bikiniene under EM, – med uventet støtte i form av en twittermelding fra popdronning Pink og hennes 31.6 millioner følgere får den norske protesten nå global oppmerksomhet. KUDOS!
Uka startet hyggelig nok med norsk olympisk mester i den kanskje tøffeste grenen av den alle, nemlig triatlon. Det er hyggelig å kunne gratulere bergenseren Kristian Blummenfelt med seieren – en tittel han har arbeidet målrettet for i 10 år. Vi er imponert og tror han kan lære de fleste av oss om stå-på-vilje, og minner om Martin Luther Kings ord;
“If you can’t fly then run, if you can’t run then walk, if you can’t walk then crawl, but whatever you do you have to keep moving forward.”
I mangel av tilskuere er det kanskje ikke så rart at Japan imponerer med å vise frem sine roboter, landet er som kjent ledende innen området. Toyota, en av de 15 hovedsponsorene imponerte alle med en oppvisning i hvordan robotutviklingen flytter grenser langt raskere enn atletene klarer. Roboten CUE4 stjal showet under pausen i kampen mellom USA og Frankrike da den viste sine ferdigheter gjennom å score fra midtbanen. Du kan ta en titt her. Visstnok klarer CUE å score over 2000 basketballmål på rad uten å bomme…
Et signal om hvor vi er på vei, – vi stiller spørsmålet; Når ser vi den første OL vinneren som egentlig er en humanoid?
Et av ukas øvrige høydepunkt kom fra den populære diskujonsappen Clubhouse som annonserte at de ikke lenger vil operere med en venteliste og eksklusiv invitasjonspolicy. Den nye åpenheten kommer samtidig med at løsningen møter økt konkurranse fra Facebook, TikTok, Twitter og Spotify. Så gjenstår selvsagt spørsmålet om hvem som vinner konkurransen om brukerenes gunst og tid.
Mark Zuckerberg, sjefen i Facebook har forøvrig denne uken snakket om selskapets enorme satsing og visjon for Metaverse, et tredimensjonalt virtuelt internett hvor vi ikke lenger nøyer oss med å se på innholdet. I stedet befinner vi oss inne i innholdet omtrent slik vi husker fra Steven Spielbergs Ready Player One. Begrepet metavers er forresten hentet fra Neal Stephensons dystopiske roman “Snow Crash” fra 1992. Handlingen utspiller seg i Los Angeles og andre deler av Amerikas vestkyst, i området som tidligere var kjent som USA, i det tidlige 21. århundre. I denne hypotetiske fremtiden er det aller meste av styre og stell privatisert, USA er splittet opp i mange deler og Snow Crash er betegnelsen på et nytt narkotisk stoff som virker både i den virtuelle verdenen og i virkeligheten. Tankene går til Huxley’s Soma pille i boken Brave New World. For oss endringsagenter et kraftig signal om at grensene mellom ulike virtuelle og den virkelige verden vil viskes ut i årene fremover.
“In the coming years, I expect people will transition from seeing us primarily as a social media company to seeing us as a metaverse company” Mark Zuckerberg
Det nærmer seg valg i Norge, og mens Peru denne uken valgte den venstreorienterte bonden Pedro Castillo uten politisk erfaring, håper vi nordmenn flest innser at verdier må skapes før de fordeles. Vi trenger politikere som innser at Norge trenger økt innovasjonstakt og proaktive handlinger, ikke reaksjonære grep som skrur tiden bakover. Peru’s nye leder bodde inntil for få dager siden sammen med familien i en leirhytte dypt inne i Andesfjellene og forhåpentligvis makter han overgangen til en knalltøff politisk prioriteringshverdag. Vi nevner ham, for også han har innsett at veien til fremskritt består i å ta mange skritt i riktig retning, ikke bremse utviklingen. Det er få forunt å svømme, sykle og løpe like raskt som Kristian Blummenfelt, men vi kan alle bidra til en bedre morgendag.
Uka innovasjonsblomst går til Kristian Blummenfelt, Toyota’s innovative CUE4 og de norske sandhåndball-jentene. KUDOS!
Happy friday og fortsatt god sommer!