Uka som går mot slutten har vært begivenhetsrik, – ikke bare fordi Guds stedsfortreder her på jorden, selveste paven forlot oss mandag. I tillegg har Dumold Trump tatt i mot norske gjester i sitt hvite hus og i Oslo har vi fått med oss både en interessant formiddag viet innovasjon og et spennende bokbad på selveste Operaen.
La oss begynne med den 88 år gamle tidligere tangodanseren Jorge Mario Bergoglio fra Argentina som endte opp som Sør-Amerikas første pave, annen påskedag var det slutt. Høyt elsket av mange, inkludert tusenvis av katolske prester som gjennom årtier har seksuelt utnyttet unge gutter uten at det tilsynelatende har stoppet deres karrierer som sjelesørgere.
Allerede i morgen skal pave Frans begraves i Roma og mange av verdens ledere vil følge ham til hans siste hvilested. Blant de som følger ham på veien er også 240 kardinaler som i neste uke bokstavelig talt skal røyke ut hvem som skal overta hans posisjon. For vår egen del finner vi det svært lite guddommelig at blant de 240 kardinalene finnes det ikke en eneste kvinne. I denne sammenheng er vi også usikre på om det hjelper situasjonen at Dagbladet og deres kilde, den katolske akademikeren Rik Torfs hevder at minst halvparten av kardinalene sannsynligvis i realiteten er homoseksuelle.
Med tanke på den katolske kirkens syn på slikt fremstår det hele for oss som en svært lite nestekjærlig forsamling av konservative mørkemenn.
Det er jo ikke bare paven som opplever seg selv som delvis guddommelig, USA‘s sprellemannspresident Dumold Trump som i følge en del amerikanske kristne og ikke minst i egne øyne opererer som guds forlengede arm møtte i går Norges statsminister Jonas Gahr Støre, uten at vi helt fikk med oss det guddommelige aspektet. Gårsdagens møte hvor også Jens Stoltenberg var tilstede kom det vel ingenting ut, – bortsett fra hyggelige ord.
Slik vi ser det har Dumold Trump lykkes med å gjøre det ovale kontoret til åsted for et verdensomspennende reality show, og både statsledere og pressen stiller dessverre villig opp på alle sprell han finner på.
For oss kom ukas hyggeligste opplevelser på hjemmebane her i Oslo. Onsdag inviterte nemlig Bekk Consulting til en formiddag viet innovasjon.De stilte spørsmålet om hvordan etablerte selskaper best lykkes med innovasjon i et stadig mer konkurranseutsatt marked. Over 80 deltagere fikk blant annet høre Fredrik Heiberg konstatere at innovasjon slett ikke er kun et buzzword – men snarere en forutsetning for vekst og overlevelse i dagens konkurranseutsatte marked. Blant flere gode innlegg briljerte Alexander Haneng fra NHO (tidligere Posten) og Pia Solheim fra reMarkable med gode betraktninger om den vanskelige og ofte dårlig skiltede veien fra idé til verdiskapning. Også Jens Andreas Huseby med sin bakgrunn som biolog bidro med gode betraktninger om at innovasjon som lykkes forutsetter en rekke interaksjoner, – omtrent slik naturen har fungert og tilpasset seg endringer gjennom tusenvis av år.
Skriften på Bekk-veggen var lett å lese; Det er kun virksomheter som evner å utforske nye muligheter, skape nye inntektsstrømmer og tilpasse seg kundenes stadig skiftende behov, som vil lykkes i fremtiden!
Litt overraskende var det likevel at ingen av talerne nevnte den nye standarden for effektiv innovasjonsledelse, nemlig ISO 56000 som nylig ble lansert. Alt tyder på at Standard Norge med hjelp av Open Innovation Lab of Norway og andre gode krefter her har en jobb å gjøre for å sikre at norske endringsagenter slipper å finne opp nye hjul på nytt.
Et godt rammeverk, omforent terminologi og gode verktøy sparer unektelig både tid og penger, – og bidrar til at flere innovasjonsinitiativer faktisk skaper verdi!
Ukens andre høydepunkt kom torsdag kveld i Oslo’s vakre Operahus, der hadde den kjente lederutvikleren og foredragsholderen Rune Semundseth invitert 90 gjester til bokbad i anledning hans nye bok “Kjernen i ledelse”. Tankevekker og dusinforfatter Rune Semundseth imponerte stort, ikke bare fordi hans 12. bok fremstår som et solid verk om hvordan man kan bli en bedre leder, men også fordi han på lanseringen bør på mye varme og gode betraktninger. Du kan lese mer om boklanseringen her.
La oss også gratulere hiphop-artisten Marstein med tittelen årets spellemann. Artig nok vant han i fjor sammen med bandet sitt Undergrunn –og i går fikk han gleden av å gi hedersprisen videre til seg selv. Han ble altså den andre i prisens femtitre årige historie som har blitt kåret til Årets Spellemann to år på rad. Vi gratulerer og nevner også at årets Hederspris gikk til evigunge May Britt Andersen. Ingen skal si at det ikke er bredde innen norsk musikk.
Som Marstein sa det i showet som fant sted på YouTube fordi NRK istedet valgte å vise en parkert bil utenfor det hvite hus i minst 20 minutter: «Det er ekte vare, og bare det ekte varer».
Før vi gir oss tar vi med nyheten om at den nye Intel sjefen har besluttet å si opp 21 000 medarbeidere i et forsøk på å snu skuta. Den gamle storheten med sitt legendariske slagord “Intel Inside” har i lang tid tapt både markedsandeler og penger, – og sammenlignes av stadig flere med Kodak som et eksempel på en virksomhet som ikke har klart å skape nye inntektsstrømmer og tilpasse seg kundenes stadig skiftende behov. Noen kilometer unna i Silicon Valley har en liten startup i stedet innovert og vokst til å bli en av klodens tre mest verdifulle selskaper. Vi snakker selvsagt om Nvidia, og her kan du se forklaringen.
Ukas innovasjonsblomst går til Bekk Consulting som valgte å sette fokus på det viktige, men ofte underprioriterte innovasjonsarbeidet i etablerte virksomheter. Blomsten må deles med tankevekker og serieforfatter Rune Semundseth, ikke bare fordi han begått en viktig bok om ledelse, men også fordi han evner å spre både entusiasme og klarer å kombinere praksisnær teori med teorinær praksis. Kudos!