– Det var mye i hodet mitt som talte mot, og det var mye hjerte som talte for, sa Jens. La oss glede oss over at selv erfarne toppledere av og til lar hjertet vinne!
Legg om skattesystemet og gjør det ved at de ulike partiene legger bort prestisjen og finner frem til brede forlik som kan stå seg gjennom skiftende flertall.
-Det er problematisk at regjeringen utformer nye ordninger i tett dialog med støttemottakere. Det gir enkelte grupper anledning til å diktere egne rammevilkår og medfører selektiv og høy næringsstøtte, som hindrer omstilling og gir grobunn for tilkarringsvirksomhet. Dette er ramsalt kritikk fra et regjeringsutvalg!
Du kan lese hele rapporten her.
Samtidig som den årlige Lerchendalskonferansen gikk av stabelen i Trondheim inviterte onsdag Innovasjon Norge og Investinor oss til en frokost der Norges omstillingsevne – og vilje ble debattert med deltakelse fra både gründere, investorer og politikere. HKH Kronprins Haakon stilte også opp – det er godt å se at Norges tronarving har et ektefølt engasjement for innovasjon og nyskaping!
Abelia’s omstillingsbarometer ble nok en gang trukket frem, og ingen gjør det bedre enn Abelia sjef Øystein Eriksen Søreide. Deres sardinboks-økonomi bilde av et Norge som fortsatt preges av olje, fisk og aluminium er betegnende, og mange i salen ler fortsatt når bildet kommer opp, selv om realiteten er at bildet nettopp peker på vår manglende omstillingsevne.
Vi lot oss også imponere over Kjetil Meisals presentasjon av det spennende norske scaleup selskapet OniO og hans klare påpekninger om hvor Norge må skjerpe seg. Kjartan Slette i Unacast tok på seg rollen som kritisk røst og hans analyse var røff, men ektefølt. Vi likte også investor Trond Rieber Knutsens klare konkrete råd om at Norge nå må benytte anledningen til å bygge opp et langt kraftigere Venturekapital-økosystem. Han foreslo et mål på 50 milliarder NOK, det vil i så fall innebære et nivå på 1 % av BNP og på linje med andre “startup-nasjoner”. I realiteten en formidabel firedobling fra dagens nivå!
Både Investinor og Innovasjon Norge fortjener ros for onsdagens nye samarbeidstoner, selv om koordineringen med NTNU’s, SINTEF, Tekna og Forskningsrådets Lerchendalskonferanse ikke akkurat vitner om et koordinert virkemiddelapparat. Vi håper debatten resulterer i nye innovative grep, og ikke ender opp som fine ord uten påvirkningskraft. “Sammen tenker vi større!” stod det nemlig med store bokstaver på veggen til Innovasjon Norge, og Norge må utvilsomt øke sin omstillingskraft. Våre tanker fløy derfor til Sam Smith‘s 10 år gamle James Bond sang “Writing’s On the Wall”;
I wanna feel love run through my blood
Tell me, is this where I give it all up?
For you, I have to risk it all
‘Cause the writing’s on the wall!
I USA kunngjorde Google selskapet Waymo denne uken at de vil lansere sine førerløse biler i 10 nye byer i år. Jeg husker fortsatt San Francisco besøket i 2021 da jeg for første gang kunne se dette merkelige fenomenet kjøre rundt på egen hånd. Fire år senere kan vi slå fast at førerløse biler har bevist at de duger. I dag er 300 Waymo’er en del av transportøkosystemet og bybildet i San Francisco og de fungerer som billige taxi’er. En av de 10 nye byene er tro det eller ei verdens største by…
Ingen skal dermed påstå at Waymo går for de enkle løsningene. Det er nemlig Japans ekstremt tett befolkede hovedstad Tokyo med over 39 millioner innbyggere som får æren av å bli den første utenlandske Waymo-byen. Interessant nok skjer det hele i samarbeid med Nihon Kotsu, Tokyos største taxiselskap.
La oss innrømme at vi har mer til overs for en slik innovativ uttesting enn Norges Taxiforbunds mangeårige innbitte kamp mot alt som er nytt!
Så skal det jo sies at opplevelsen av for første gang å sitte i en bil uten sjåfør kan skape noen utfordringer, sjekk ut denne korte videoen med tanta til den populære amerikanske programlederen Jimmy Kimmel.
I USA er det denne helgen tid for årets SuperBowl LIX, og det er som kjent svære saker. I år er det regjerende Super Bowl-mester Kansas City Chiefs som skal møte Philadelphia Eagles. Kansas City høvdingene gjør denne helgen et historisk forsøk på å bli det første laget som vinner tre år på rad. Årets finale går i New Orleans søndag og de billigste billettene går for rundt regnet NOK 65.000. Skal du sitte i nærheten av Taylor Swift og de andre fintfolkene må du beregne vel NOK 350.000.
For alle som synes slikt kan bli i dyreste laget er det bare å benke seg foran TV’en. Dette er nemlig også USA’s suverent mest sette TV program, og er du interessert i en av de 30 sekunder lange reklamespotene må du ut med over 80 millioner norske kroner. Det koster å nå ut til over 150 millioner amerikanere. Likevel, vi benytter anledningen til å mimre med det som er kåret til tidenes beste Super Bowl ad, nemlig Apple’s 1984 video.
Et reklameinnslag som et samlet Apple styre nektet Steve Jobs å vise, men som de likevel viste under SuperBowl 1984 – og som de sier: The rest is history!
Tanken var å spare deg som leser for dumme Dumold Trump utspill denne uken, men det er fristende å nevne talsmannen for det palestinske folket som onsdag sa at selv om de ikke hadde til hensikt å forlate Gazastripen, ville de gjerne ta kontroll over Mar-a-Lago Club i Palm Beach, Florida. Hans begrunnelse var herlig;
-“Akkurat nå er Mar-a-Lago et rot,” sa talsmannen. “Den eneste grunnen til at noen bor der er fordi de ikke har noe annet alternativ.” Talsmannen sa at palestinerne ville begynne å rehabilitere den forlatte eiendommen ved å «rydde ut alle de stjålne dokumentene og returnere dem til sine rettmessige eiere».
Ukens innovasjonsblomst går til investor Trond Rieber Knutsen og Finanspolitikkutvalget ved dets leder Ragnar Torvik. Vi heier nemlig på endringsagenter som kaller en spade for spade – til tross for at de som ber om rådene muligens ikke velger å benytte spadene…