I går feiret over 1 milliard indere lysets festival, Diwali.  Dette er en av årets høydepunkt for alle hinduister. Det er også en feiring av det godes seier over det onde, lys over mørke, kunnskap over uvitenhet. La oss alle håpe at denne feiringen smitter over på både det viktige amerikanske valget og COP29. Det er nå nemlig kun få dager til FNs store klimakonferanse åpner i Baku, Aserbajdsjan og her skal verdenssamfunnet enes om viktige klimatiltak. Bakteppet kunne jo trengt litt Diwali-lys…

Her hjemme i Norge virker vi mer opptatt av å skremme hverandre, og i dag legger næringsminister Cecilie Myrseth frem det som sies å være den første stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter. Det skjer et halvt år på overtid og vi frykter at flommen av fagre ord og mangelen på konkrete tiltak vil skremme mange. Det var for øvrig det som skjedde da regjeringen Solberg la frem sin gründerplan i 2015, og avisen DN oppsummerte det hele med følgende setning vi frykter er like aktuell i dag;

«Forsvinnende få virkemidler», «bare snakk» og «symbolske summer» er noen av betegnelsene som brukes om regjeringens gründersatsing.

Både næringslivsledere, politikere, investorer og gründere med praktisk erfaring har stilt seg opp på alt fra søppelkasser til landets største talerstoler for å advare regjeringen mot å skatte i hjel gründere, men de har så langt talt for døve ører. Regjeringen har nemlig bestemt seg for å neglisjere skapernes behov, – i stedet tyder mye på at gründere skal skremmes fra å satse her til lands. Vi håper vi tar feil, og ønsker du å se selve lanseringen kl 13.00 i dag så finner du linken her. Cecilie Myrseth vil etter lanseringen snakke med de to kvinnelige gründerne Hilde Hoff Nordskar (Recouture) og Synne Sauar (LiTech). Lederne i Innovasjon Norge, Investinor, Nysnø Klimainvesteringer AS, Doga og Patentstyret vil også være til stede under lanseringen.

Ukens opptur fikk vi på Statnett’s RD & I konferanse tirsdag, der var både innovatører og selskapets toppledelse beundringsverdig tydelige på at innovasjonsarbeidet må prioriteres og grep tas for å kutte ned utviklingstiden, – sågar halvere den. Du kan lese mer om dette her.

Ukens merkeligste duett sto Senterpartiets Per Borthen Moe og Fremskrittspartiets leder Silvia Listhaug for. De to kom nemlig med en felles kronikk der de angrep regjeringens gambling med skattebetalerenes milliarder på ulike batteri og havvindsatsinger og vår mangel på produktivitet. Du kan lese den her.

I NRKs Debatten tok Fredrik Solvang i går opp virkemiddelapparatet og Norges bruk av milliarder og bøtter og spann med nye ord, – nytale kalte Fredrik det i god 1984 ånd. Begrepet ble nemlig introdusert i George Orwells dystopiske roman 1984, som ble utgitt helt tilbake i 1949. I programmet ble svenske Northvolt nevnt, Peter Carlson var tidligere logistikksjef i Tesla og var tidlig ute, men selskapet sliter og spørsmålet Fredrik Solvang stilte var i hvilken grad det gir mening å bruke norske offentlige milliarder på norske batteriselskap. Det er jo unektelig et godt spørsmål, og professor Torvik og investor Spetalen var begge enige om at tilgrafsingsøkonomien åpenbart er i vekst her til lands.

I fjor gikk utrolige 48 milliarder norske kroner til subsidier av tiltak som delvis hindrer den norske fornyelsen som så sårt trengs og vi minner om at shippingbransjen har 0,5% skatt fordi de visstnok har så tøff internasjonal konkurranse…

Mens vi er inne på skremmende saker legger vi til at vi opplever en Donald Trump seier i neste ukes valg i USA som mer enn skremmende nok. Denne ukas uttalelser fra New York, hvor en komiker omtalte Puerto Rico som en «flytende søppeløy», og samtidig i samme tale klarte kunststykket å drite ut både svarte amerikanere, jøder, palestinere og latinamerikanere hjalp ikke. Trumps kommentar var likevel det mest skremmende;

– Det var det vakreste arrangementet noensinne. Kjærligheten i rommet tok pusten fra meg. Arrangementet var en kjærlighetsfest (love fest). Det var en ære å være en del av det!

Skremmende er også beløpet som en russisk domstol denne uken har bøtelagt Google med for å begrense russiske statlige mediekanaler på YouTube. I dollar har teknologigiganten nemlig fått beskjed om å betale smått utrolige  $20.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000. Beløpet er tro det eller ei større enn det totale bruttonasjonalbeløpet i verden. Det er BBC som melder om dette. Google selv har så langt klokelig nok valgt å ikke kommentere saken.

Siden vi er innom Google tar vi med at i går ble OpenAIs Google-utfordrer lansert. ChatGPT Search serverer informasjon og bilder fra nettet – som sportsresultater, nyheter, aksjekurser og mer – sammen med lenker til relevante kilder, og du kan selvsagt også stille oppfølgingsspørsmål for å avgrense et pågående søk. Det blir spennende å se i hvilken grad Google’s forretningsmodell står for fall.

la oss i hvert fall være enige om at Den gamle uttalelsen om at det beste stedet å gjemme en hemmelighet er på side 2 i Googles søkeresultater muligens står for fall…

Ukas kanskje viktigste tall viser at den såkalte skaperøkonomien vokser og blir mer og mer lukrativ. Influenserindustrien er verdt omtrent 250 milliarder dollar, et tall som Goldman Sachs spår vil vokse til nesten 500 milliarder dollar innen 2027. Forbes Top Creator-listen for 2024, som kom denne uken viser at de 50 beste tjente nesten 7,5 milliarder kroner de siste 12 månedene.

Så for alle som begynner å bli forsynt med mer eller mindre ukjente influensere så fyller TV-skjermene; Vi har såvidt begynt!

Ukas innovasjonsblomst går til Statnett ved Nils Kristian Nakstad, Elisabeth V. Vardheim og også Ingeborg Øfsthus som på sin innovasjonskonferanse sender et tydelig signal om at der i gården tar de ikke lett på arbeidet med å forberede energinasjonen Norge på en fremtid som vil kreve både raske og omfattende innovative grep.

Happy Friday og riktig god helg!