Denne uken begynte dårlig, ikke minst for en regjering som bløffer, jukser og blander tall. Mandag morgen forsøkte finansminister Vedum å selge inn budskapet om betydelige skattelettelser i årets sta(t)sbudsjett. Samme ettermiddag måtte han innrømme at det hele var en real skattebløff. Realiteten for de fleste av oss er 1 krone dagen, og slikt skaper jo ikke mye stas-stemning…
Mye stas er det heller ikke å finne i årets budsjett for endringsagenter som forsøker å skape nye verdier her til lands. Det er nesten så man skulle tro regjeringen bevisst går inn for å ødelegge mest mulig for flest mulig av de som tør å satse på ny verdiskaping.
Antallet entreprenører som innser at regjeringen bløffer når de sier at de ønsker innovative nye virksomheter her til lands er i ferd med å passere Vedums gjenværende velgere!
Da var det betydelig mer stas på Ullevål i går da det norske fotball-landslaget tok i mot Slovenia. Kvelden ble tro det eller ei historisk, – ingen nordmann har scoret flere landslagsmål enn Manchester City scoringsmaskinen Erling Braut Håland fra Bryne. Det er bare å gratulere, – 3-0 over Slovenia smakte nok godt!
Uken markerte også både ettårsdagen for Hamas sitt grufulle terrorangrep, i går var det verdensdagen for psykisk helse og i dag blir det klart hvem som tildeles årets fredspris. I følge Alfred Nobels testamente skal prisen gå til og vi vet at både Jens Stoltenberg og U2’s frontfigur Bono er foreslått. Vi har tidligere sagt at ikke alle tildelingene har vært like heldige, for eksempel har Israels tidligere terroristleder Begin fått prisen og selv om vi er store fans av jobben Jens Stoltenberg har gjort som NATO sjef tror vi ikke Nobel komiteen gir prisen til en leder for en forsvarsallianse.
Prisen for det verste forslaget tilhører nok likevel den svenske riksdagspolitikeren Erik Brand som i 1939 kom med dette forslaget:
“I hereby humbly suggest that the Peace Prize is awarded the German Führer Adolf Hitler, a man, who in the opinion of millions of people, is a man who more than anyone in the world has deserved this highly respected reward.”
Selv om det er viktig for helsa å være raus sender vi en vennlig tanke til komiteen som i 1939 landet på et annet forslag. I år tror vi prisen går til de to internasjonale domstolene i Haag, ICJ og ICC, men det riktige ville likevel vært å gi prisen til Julian Assange.
En fremtidig kandidat er Trondheimselskapet Ducky som tilbyr en innovativ og brukervennlig programvareløsning som inspirerer til atferdsendring og langsiktig engasjement for klimaproblemene som verden står overfor i dag. Selskapet tilbyr, sammen med Framtiden i våre hender, et engasjementsprogram for skoler, kommuner og bedrifter som har satt seg ambisiøse klimamål. Denne uken kom de med i Open Innovation Lab of Norway og tidligere i høst kom også Visma inn på eiersiden. Du kan lese mer om selskapet og konkurransen her.
En nordmann som har det tøft om dagen er Petter Olsen, for 10 år siden en av Norges rikeste. Denne uken ble han slått personlig konkurs etter å ha lagt ned over 1,7 milliarder i Ramme gård i Hvitsten. Konkursen skyldes delvis at Skatteetaten mener at en slik investering vil det ikke være mulig å tjene inn, – istedet for å få en takk for hans innsats for kulturnasjonen Norge gjennom å skape en turistdesitnasjon på egen hånd fikk Petter Olsen av den grunn ikke momsfritak og endte i stedet med en skatteregning på over 200 millioner.
Er vi de eneste som opplever måten våre politikere forvalter fellesskapets midler på slett ikke henger på greip? Vi burde jo raust takke verdiskapere og kunstinteresserte rikinger som deler sine verdier med andre, – ikke henge dem ut i taler og straffe dem økonomisk.
Du har kanskje hørt om kjeltringen som viftet med pistolen foran en velkledd mann på gata og ropte: «Gi meg alle pengene dine!»
Mannen svarte: «Vet du ikke hvem jeg er? Jeg er jo en kjent Stortingspolitiker”. Da utbrøt tyven: “I så fall, gi meg alle pengene mine!”
I Barcelona, Spania starter denne helgen et av verdens største, eldste og kanskje merkeligste sportsarrangement, nemlig America’s Cup. Denne gang er det den engelske båten INEOS Britannia som har vunnet retten til å møte tittelholderne fra New Zealand. Siste gang britene seilte i en America’s Cup finale var i 1964 så noen vil hevde at det er på høy tid. Med kun to deltagere vil det være den første båten som vinner syv seire som stikker av “den stygge muggen”. La oss legge til at selv om regattaen har blitt arrangert hvert fjerde år helt siden 1851 har dagens foilende seilmaskiner som kan nå opp i hastigheter på over 100 km/t særdeles lite til felles med de tidlige vinnerne. Nye innovative løsninger har dessuten medført at rå muskelkraft er viktigere enn seilferdigheter. Derfor er da også fire av mannskapet tidligere proffsyklister og fire er olympiske roere. Et godt eksempel på at innovative grep ofte krever ny og annerledes kompetanse!
Nå skal det sies at skipperen Sir Ben Ainslie er tidenes mestvinnende olympiske seiler så helt blanke er de ikke. Det engelske selskapet INEOS’ beslutning om å investere 1,3 milliarder norske kroner ble tatt etter at en felles venn avtalte at selskapets gründer og toppsjef Sir Jim Ratcliffe og Ben skulle møtes på en pub i London. Samtalen dreide seg uunngåelig inn på America’s Cup, ofte beskrevet som seilingens Formel 1 og over bordet sa gründeren ja til å sponse satsningen.
Visstnok historiens dyreste gin og tonic, i følge de to engelske sir’ene 🙂
De møter et heltent New Zealandsk lag med en hel nasjon i ryggen – der nede er nemlig seiling nasjonalsporten og det er Kiwiene som har kunnet ta seiersbrølene de to siste gangene. Vi gleder oss!
Nevnte vi at de to båtene og satsningen koster i størrelsesorden 1,3 milliarder kroner – hver!
I Hollywood, USA lanserte Elon Musk i natt to nye Tesla modeller som skal bli deres lenge bebudede førerløse drosjemodeller, – CyberCab og RoboVan. Disse vil åpenbart bli konkurrenter til Google’s førerløse Waymo robotaxier som ikke får på langt nær like mye publisitet, men som allerede kan skilte med mer enn 100 000 betalte turer i uken i Phoenix, San Francisco og Los Angeles. En fersk Raymond James-rapport estimerer at innen 2030 vil det globale robotaxi-markedet passere 50 milliarder dollar i året.
Skriften på veggen er klar – både intelligente roboter og autonom kjøring kommer, selv om de ikke kommer like raskt som elon ønsker seg!
Ukas innovasjonsblomst går til Petter Olsen som vi synes burde takkes, ikke straffes, – og vi håper han deler med det flotte gründerteamet som står bak Trondheimsselskapet Ducky. Vi liker både fotball og seiling, men dette er nok likevel den viktigste konkurransen og her vil både klimaet og deltagerne med rette kunne levere velfortjente seiersbrøl!
Vi håper derfor at mange blir med på årets utgave av klimakonkurransen!
Happy Friday og riktig god helg!