Vinter-OL nærmer seg slutten og uken har bydd på både opp- og nedturer for mange både i Beijing og her hjemme. For Norges del har vi endelig åpnet opp etter pandemien og både bilkøer, snøfall og hete omfavnelser er tilbake.
I Norge er det Senterpartiets korstog mot de sammenslåtte fylkene som har preget uken, – og etter intense markedsføringskampanjer klarte partiet å oppnå 50,48% stemmer for å oppløse Innlandet. Vi vet ikke om vi skal riste på hodet av eller filleriste politikere som heier på gårsdagen og som så til de grader sloss mot utviklingen. Mens innovasjonsbehovet øker velger regjeringen å bruke hundrevis av millioner på å reversere en rasjonell regionalisering, nå skal vi altså tilbake til 16 fylker og arbeidsgivere får ikke lenger lov til å ansette folk i deltidsstillinger. Det er en skandale drevet frem av politikere som frykter morgendagen, – og syntes at alt var bedre før. Heldigvis virker det som velgerene innser hva de har gjort. På enkelte målinger i 2020 fikk Senterpartiet hver femte stemme, og de var landets nest største parti, nå nærmer de seg sperregrensen.
I Oslo sentrum var det tradisjonen tro årstale og fest i Norges Bank i går. Middagen for eliten etter sentralbanksjef Øystein Olsens tale bestod av sjøkreps fra Hitra, rosastekt kalv fra Hallingdal, kraftkar-ost med honning fra Vindåsen og Solbærmousse fra Nes ved Mjøsa. Ingen skal si at Norges Bank ikke lærte av skandalen for en del år siden da de serverte afrikansk krokodillekjøtt. Normalt får 300 utvalgte den ettertraktede invitasjonen, men i år var det kun 60 deltagere. Kan det være fordi det nå skal være vanlige folks tur? For Stabekk supporteren Olsen var dette hans siste årstale og den hundrende totalt, men vi tror han opplever favorittlagets nedrykk som tyngre enn den nært forestående pensjonisttilværelsen. Hans tale som for øvrig alltid slutter med Stabekk kampropet “Alltid.Uansett!” kan du lese her.
…konjunkturene vil fortsatt skifte, og vi må være forberedt på nye, uanmeldte kriser… Sentralbanksjefer kommer og går. Men sentralbanken består. Alltid. Uansett.
I Beijing soper vi nordmenn inn gullmedaljer i et tempo som beviser at vi er verdens ledende vintersportsnasjon, stort sett i idretter som et flertall av verdens befolkning opplever som temmelig aparte. Ukas morsomte hendelse må være alle kineserne som løp rundt med løvblåsere for å fjerne den naturlige snøen som dalte ned i den største snøstormen på 14 år som hjemsøkte OL-landsbyen søndag. Visstnok så ødla den ekte snøen for den kunstige snøen kineserne har benyttet for å lage løypene. Slikt stopper jo ikke Johannes Klæbo og de andre nordmennene som plukker medaljer uansett hva konkurrentene finner på. Heia Norge!
Langt fra like morsomt har den russiske kunstløperen Kamila Valieva hatt det de siste dagene. Kamila som kun er 15 år gammel har visstnok ved et uhell fått i seg noe av bestefarens hjertemedisiner. Det er i alle fall hennes forklaring på den positive dopingtesten som har skapt skandale i OL-landsbyen. Utradisjonelt nok har hun fått lov til å konkurrere til tross for den positive dopingtesten, visstnok fordi en utestengning ville ført til “uopprettelig skade” på Kamila. Dessverre gikk det galt i finalen og med tre fall var det en knust 15-åring som inntok fjerdeplassen, spørsmålet er om ikke det humane ville vært å latt henne slippe ydmykelsen.
Da er det langt hyggeligere å informere deg som leser om at arbeidere i Belgia denne uken fikk gjennomslag for å velge fire-dagers arbeidsuke uten å miste lønn. Reformtiltaket er ment å redusere stress og utbrenthet som mange sliter med etter Covid-19-pandemien. Belgias innovative grep kommer i etterkant av Islands suksess med en tilsvarende ordning. På sagaøya jobber i dag over 86 % av landets arbeidsstyrke en forkortet arbeidsuke og trives med dette. Andre europeiske land, som Spania og Skottland, har også annonsert planer om at vanlige folk skal kunne velge firedagers arbeidsuker uten tap av kompensasjon. Belgias statsminister Alexander De Croo sa under en pressekonferanse denne uken at arbeidsreformene tar sikte på å bidra til å skape en mer produktiv og dynamisk økonomi. Han la også til følgende:
“Med denne avtalen sender vi et signal om å fremme en økonomi som er mer innovativ, bærekraftig og digital.”
Er vi alene om å ønske at også norske stortingspolitikere og LO løftet blikket fra norske “Rygg-inn-i -fremtiden” øvelser som neppe blir en olympisk gren med det første og fulgte litt mer med på hva som skjer internasjonalt…
I USA er mange opptatt av hvem som har fått en donasjon på betydelige 45 milliarder NOK fra eksentriske Elon Musk. Aksjene i Tesla ble solgt med en rabatt som tilsier at aksjene må ha gått til en ideell stiftelse, men foreløbig er det helt i det blå hvem den heldige mottageren er. Vi tviler på at Elon har donert pengene til fremtidsfrykterne i Senterpartiet!
Ukens innovasjonsblomst går til Belgias statsminister Alexander De Croo og norske Helge Skrivervik som tør der andre tier. I ukens kronikk peker sistnevnte at Stortinget ble ‘hacket’ fordi ledelsen var null interessert og hadde null forståelse for sikkerhetsutfordringene. Er slikt akseptabelt i en verden som endres stadig raskere – eller burde manglende endringsvilje og evne fått konsekvenser? Du kan lese Helge’s utmerkede kronikk her.
Happy Friday og riktig god helg!