Denne uken stod flere av kongerikets mektigste politikere skolerett i Stortinget. De ble grillet foran åpne kameraer etter å ha tråkket over relativt åpenbare moralske grenser, og beviste nok en gang at de mener seg hevet over normal gangbar moralsk og anstendig oppførsel. Samtidig kom nyheten om at gamle ringrever i Arbeiderpartiet er i full gang med å berede grunnen for et politisk comeback for Trond Giske.
Samtidig som Giskes støttespillere lefler med ideen om å returnere til toppen av Arbeiderpartiet har vi seere blitt invitert inn i NRK’s eminente satiriske blikk på tidligere tiders Arbeiderparti-renkespill. Vi tenker selvsagt på TV-serien Makta som leker med oss på en måte vi har sansen for, og selv om dette handler om sent 70-tall og tidlig 80-tallsepoke er kampen om makt, fyllerør og renkespillet godt illustrert og dessverre svært dagsaktuell.
Det at enkelte seere henger seg opp i at elektriske sparkesykler og Oslo‘s flotte Opera slett ikke fantes på den tiden, samt at Einar Førde verken var farget eller snakket østlandsdialekt tror vi skyldes mangel på innsikti satirebegrepet. Vi digger serien og møbelhandler Arvid Engen fra Jessheim eminent spilt av Trond Espen Seim er alene verdt årets lisensavgift. Vi tror også den politiske strategen og skjørtejegeren Einar Førde ville likt Nader Khademi‘s tolkning av ham. Førde ville nok aldri overlevd MeToo bølgen, til det var han altfor glad både i alkohol og damer, – tross alt er han opphavsmannen til dette noe spesielle rådet;
Hvis du ikke har kommet deg i seng før klokka to, kan du like godt gå hjem og legge deg i egen seng
TV serien Makta viser også frem det betenkelige når små beslutninger benyttes som en del av større hestehandler. Vi ser dette i praksis denne uken når SV og Senterpartiets ledere roter det til for seg selv i kampen om å splitte opp Kristiansand kommune. Utrolig nok snakker de om å lytte til lokaldemokratiet til tross for at de lokale avdelingene av deres egne partier og kommunestyret slett ikke ønsker oppsplitting. Vi opplever dette som sviktende politisk gangsyn, – og håper velgerne får med seg at SV og Senterpartiet kun heier på lokaldemokratiet når lokalpolitikerne mener det samme som partihøvdingene.
Denne uken kom det også frem at SV mener at norske næringsdrivende må skattelegges hardere. I følge skatteadvokatene Finansavisen har snakket med vil de måtte skatte 80% om SV får viljen sin.
Som om ikke det var nok annonserte batteriselskapet Freyr, som forøvrig belønner sine ledere med over 20 millioner i lønn, at de 4 milliardene de har mottatt i statsstøtte av næringsminister Vestre ikke er tilstrekkelig. Den store fabrikken i Mo i Rana settes på pause på grunn av det selskapet mener er for dårlige rammevilkår i Norge, det skal gjennomføres massive kostnadskutt, og den første produksjonslinjen som skal demonstrere batteriene er forsinket.
Vår oppfatning er at regjeringen og budsjettpartner SV gjør det de kan for å håne norske verdiskapere, – og vi lurer på hvor lenge mishandlingen og galskapen skal få råde.
Det minner oss om historien om kunden som bestilte sin frokost og ba om to egg, det ene overkokt og det andre nesten rått, samt to skiver hvitt brød ristet til de er brent på begge sider. Gi meg også en kopp kaffe servert lunken, med alt for mye fløte.
“Wow. Det var jo en veldig merkelig ordre, sir,” sa kelneren.
“Synes du det, svarte kunden -det er jo akkurat sånn jeg har fått frokosten servert her de siste årene, uten noen gang å ha bedt om det.”
Vi nevnte Oslo Børs, og minner om at det norske rådgivingselskapet Norconsult som i år feirer 95 år i dag gikk på børs. Vi har sansen for selskapets satsning på å gjøre sine medarbeidere til medeiere og bevisste satsning på innovasjon og innsats for å tiltrekke, utvikle og beholde dyktige talenter. Hyggelig nok vil over 1000 av selskapets medarbeidere bli mangemillionærer rett og slett fordi de har vært trofaste medarbeidere i mange år. Børsen gir de nå en mulighet til å veksle inn lojaliteten i klingende mynt.
Visste du forresten av Einar Førde i sin tid pekte på at Oslo Børs var gått ut på dato. Ingen grunn til å bære havre til en død hest sa han…
Nok et eksempel på at politikere slett ikke er de beste til å forutsi fremtiden!
I USA kom denne uken nyheten om at WeWork var konkurs. Den innovative lokalutleieren som arrangerte de hippeste festene og i en periode var verdsatt til hele 47 milliarder dollar viser oss alle at det er kort vei fra suksess til søppelstatus. Selskapet som ble startet tilbake i 2010 i New York ekspanderte globalt og drev på konkurstidspunktet 777 lokasjoner i 39 land med til sammen 650 000 medlemmer. Det estimeres at japanske Softbank alene har tapt over 150 milliarder kroner på selskapet.
Slikt må jo gjøre vondt!
I India har de andre problemer; Denne uken kom nyheten om at det å puste inn New Delhi-luften er verre enn å røyke 25 sigaretter om dagen, ifølge noen lungeleger, og byen, ofte rangert som en av de mest forurensede i verden, har blitt tvunget til å ta forholdsregler som å stenge skoler og innføre bilrestriksjoner. Det hjelper jo ikke så veldig at innbyggerantallet har passert 30 millioner…
Ukens innovasjonsblomst sendes til folkene bak TV-serien Makta, Deloitte’s FAST 50 liste som feirer de som vokser raskest (les saken her) og ledelsen i Norconsult som kombinerer ingeniørverdier med innovasjonskraft, – og som deler verdiene på langt mer demokratisk maner enn ledelsen i Freyr.
Happy Friday og riktig god helg!