Denne uken har mye handlet om ledere som har smakt på usikkerhet, motstand og uvisshet. Her hjemme har NRK sjef Vibeke Furst fått kjørt seg etter en merkelig oppvisning i slett ledelse. Vi har ikke sett Bamsegutt programmet, men hører at det beskrives som sosialporno på et nivå statskanalen absolutt burde holdt seg for god til å sende ut til norske seere.
Erna Solberg har også gått gjennom tøffe måneder med Sindregate før hun denne uken på Høyres møte på Gardermoen lyttet til sine egne og tok beslutningen om å bli sittende som Høyre’s leder og statsministerkandidat i 2025. Ingen tvil om at Erna er tøff, og selv om Sindregate har medført riper i lakken har vi respekt for en leder som muligens kommer sterkere og rausere ut av det hele. Internasjonalt er det Sam Altman, OpenAI sjefen som har stukket av med spaltemetrene etter en sirkusaktig saltomortale av olympisk karakter.
Etter først å ha blitt sparket av sitt eget styre har ukens elleville OpenAI-saga endt opp med at Sam Altman nå kommer tilbake som CEO og får et nytt styre å forholde seg til. Dette styret skal ledes av Bret Taylor. Han har du kanksje ikke hørt om, men dette er en av IT bransjens beste ledere med en CV som kan pusten fra de fleste. Han har blant annet vært CTO i Facebook, leder i Google, co-CEO i Salesforce og styreleder i Twitter, og han er fortsatt ikke mer enn 43 år!
Det styret gjorde var så lite gjennomtenkt at både styreleder og over 95% av selskapets 770 medarbeidere undertegnet på et opprop om at de ville ha sjefen tilbake. I motsatt tilfelle ville de si opp. Vi har vel ikke sett verre krig mellom styre og toppsjef siden Innovasjon Norges daværende sjef Anita Krohn Traaseth åpent utfordret styreleder Per Otto Dyp tilbake i 2018. Vi mistenker at denne ukens hendelser vil bli skrevet inn i AI-historien for alltid – og se ikke bort fra at du kan se det hele på Netflix om et år.
Bak kaoset ligger det en konflikt om selskapets AI teknologi og retningen fremover hevder det anerkjente teknologinettstedet The Information. Et brev fra forskerne hos OpenAI ble sendt til styret der de advarte om superintelligente algoritmer som kan true menneskeheten. Det er selskapets Q Star-prosjekt som visstnok har lykkes med å utvikle kunstig superintelligens. Sam Altman ga oss alle et hint på en konferanse i San Francisco dagen før han ble sparket da han sa;
“Jeg tror dette vil være den mest transformerende og fordelaktige teknologien som menneskeheten så langt har skapt!”
Det er utmerket å være teknologioptimist, men det er nettopp denne utviklingen Elon Musk og 33709 andre ledere har advart mot. Selv om vi kan le av historiene om at robotenes favorittmusikk selvsagt er Heavy Metal og da spesielt bandet Metallica, er utviklingen med maskiner langt smartere enn oss mennesker ikke noe å le av. Konsekvensene kan bli svært alvorlige, – du kan lese brevet de signerte her.
Og du, har du fortsatt ikke sett Steven Spielbergs “Eagle Eye” fra 2008 løselig basert på en av Isac Asimov‘s Science Fiction historier fra 1958 er tiden inne nå. Også “Ex Machina” fra 2014 anbefales for deg som vil forstå de potensielle konsekvensene av AI utviklingen…
De færreste fikk Sam Altmans kommentar med seg, delvis fordi presidentene Joe Biden og Xi Jinping stakk av med overskriftene, og delvis fordi store deler av USA stod på hodet fordi Las Vegas for første gang på 40 år skulle arrangere Formel 1 løp. På amerikansk maner ble det en salig blanding av showbiz, sirkus og sportslige slag. Mens klodens beste sjåfører suste forbi byens mest ikoniske landemerker langs den 3,8 mil lange og berømte The Strip i over 350 km i timen handlet det for Liberty Media som allerede i 2016 kjøpte rettighetene til Formel 1 sirkuset om å tjene inn investeringer på vel 5 milliarder kroner. Det er nok derfor Christian Horner, teamsjef for Red Bull Racing teamet med Max Verstappen som stjerne uttalte;
“Vegas Grand Prix kommer til å bli den største sportsbegivenheten på planeten i år”
For de som er mer opptatt av musikk og sosiale gullkorn enn av Formel 1, deler vi informasjonen om at teamleder Horner deler skjebne med selveste David Beckham. De er nemlig begge gift med hver sin Spice Girl. Horner giftet seg med Geri Halliwell i 2015, eller Ginger Spice for de innvidde. For “umaken” fikk hun for øvrig en Aston Martin til over 4 millioner i morgengave. Nå ender vel neppe Spice Girls med noen Nobel pris for sine sanger slik Bob Dylan fikk. Likevel, sangen “Move Over”, er tekstmessig noe undervurdert. Jentene ga allerede for 16 år siden en klar beskjed til sine jevnalderende Generation-X ‘ere eller Generation Next som de kommersielle jentene i samarbeid med Pepsi kalte seg om å bygge endringskraft og å stå sammen;
“This is celebration, motivation, generation next
We’re sowing the seed, every color every creed.Teach never preach, listen up, and take heed”
Ukens innovasjonsblomst går til Inga Strümke som denne uken fikk formidlingsprisen for sin bok om maskiner som tenker. Du kan lese mer om tildelingen og se hennes takketale her. Vi vet at hun nok som forsker vet godt at maskiner ikke tenker, men advarsler om maskiner med algoritmer som vanskelig lar seg styre er på sin plass. Takk også til Norges flittige og dyktige innovasjonsprofessor Tor Wallin Andreassen som også denne uken deler sine tanker med våre lesere. Du kan lese hans innsiktsfulle og dagsaktuelle kronikk her. Vi vet at hans kloke betraktninger verdsettes av mange!
Happy Friday, – selv om den er svart:-), – og riktig god helg!