Det nærmer seg påskefeiring og vi svinger raskt innom ukas viktigste nyheter for oss endringsagenter.
La oss begynne med fenomenet Bodø Glimt som nok en gang tok i mot Roma på Aspmyra stadion i Bodø. Etter et ydmykende 1–6 tap forrige gang skal ingen påstå at Roma-trener Jose’ Mourinho og hans spillere ikke var advart. Likevel røk de på et nytt tap da Bodø Glimt i en forrykende kamp med et euforisk hjemmepublikum heiet laget frem til 2-1 mot Roma i går kveld. Et høydepunkt og en opptur både for alle som er glade i god fotball, men også for endringsagenter som gang på gang får konkrete bevis på at team bygges av dyktige endringsledere med tro, mot og som ikke minst tør å utfordre. Bodø Glimt trener Kjetil Knutsen og hans team imponerer oss stort, gang på gang!
I Oslo har forøvrig også byrådet avslørt at Fornebubanen som skulle stå ferdig i 2027 vil bli hele 8 milliarder dyrere enn budsjettert, – og ta to år lengre tid enn forventet. Dette vitner om så elendig prosjektstyring at ansvarlig byråd, MDG’s Sirin Stav bør kaste kortene, men som kjent tar som oftest norske politikere ansvar ved å fortsette galskapen istedet for å erkjenne at de ikke forstår alvoret.
Ellers har vår justisminister Emilie Enger Mehl klinket til med en klassisk Senterparti kommentar denne uken ved å slå fast i et intervju med VG at det ikke er noen grunn til å høre på «Oslo-eksperter». Ikke bare handler dette om en fullstendig unødvendig omkamp, reversering av domstolreformen som både høyesterett, seks statsadvokater, Dommerforeningen, Advokatforeningen, Barneombudet og Økokrim for å nevne noen, er for å beholde. I tillegg er argumentasjonen fra vår unge justisminister ingen opptur. Hvis signalet er at regjeringen skal slutte å lytte på de med skoene på vitner det om en farlig forakt for relevant kunnskap, – og da beveger Norge seg i en farlig retning. Ingen er så blinde som de som ikke vil se heter det i et gammelt norsk munnhell…
Kommentaren fra Endre Bendixen i Stine Sofies stiftelse er kostelig, han sier rett ut at høringsnotatet ikke har mer substans enn en ostepop.
For vår del var også deltagelsen på Japan Innovation Forum’s TOPOS konferanse denne uken et høydepunkt. Sammen med over 350 asiatiske ledere og akdademikere var det nye måter å møte fremtiden på som ble diskutert. Det blir for omfattende å ta for seg alt som ble debattert, men for alle som tviler på Japan’s evne til å innovere nevner vi innlegget fra sjefen i Sundred som har som mål å finne frem til intet mindre enn 100 nye industrier. Det minner oss om vandrehistorien om den amerikanske patentdirektøren som sa opp jobben i 1900 med begrunnelsen om at nå var alt som var verdt å finne opp allerede funnet opp. Denne uken kan du forøvrig lese om EPO‘s store patentundersøkelse som viser at mens de andre nordiske landene blir bedre og bedre på å ivareta sine intellektuelle propritære rettigheter (IPR) ramler Norge nedover på lista. I årets oversikt er vi helt nede på 25. plass og det er ingen heldig utvikling! Du kan lese hva vi skriver om dette her.
En av disse nye industriene som Japan satser på er NEW LIFE industrien som kombinerer elementer av helse, medisin, mat, landbruk, bioindustrien og teknologi. Vi oppfordrer alle våre lesere til å åpne øynene og se hvilke innovasjoner som er på vei på dette området og hvilke vidttrekkende samfunnsmessige konsekvenser dette vil ha.
Verdens kanskje fremste endringsagent, Elon Musk har denne uken igjen vært i sentrum av begivenhetene. I en rask håndvending kjøpte han 9,7% av aksjene i Twitter og med ett t grepet ble han meldingstjenestens største aksjonær, – og bjellesauen skape nok en gang jubel og aksjekursen forsvant til værs som en hans egne raketter. I skrivende stund er aksjekursen over 27% opp. Elon kastet forøvrig ikke bort tiden og spurte sine følgere allerede dagen etter om de var enig i at en edit funksjon var noe de ønsket seg, – og etter et døgn kom nyheten fra Twitter om at de jobbet med å bygge inn en slik funksjon…
Siden vi er inne på sosiale medier bør vi nevne president Donald Trumps forsøk på å blåse Twitter av banen. Hans alternativ fikk det åpenbart humoristiske navnet Truth Social. Som Trump på sedvanlig ydmykt vis sa det;
We live in a world where the Taliban has a huge presence on Twitter yet your favourite American president has been silenced.”.
Opportunisten Donald glemmer å nevne at årsaken til at Twitter kastet ham ut var hans fornektelse av valgresultatet og oppfordringer til mobben om å protestere ved å innta Capitol. Enn så lenge fungerer Truth Social særdeles dårlig, den ligger nede deler av uka og løsningen fungerer ikke på verken Android plattformen eller på web, – og heller ikke om du er utenfor USA. Det siste anser vi som en opptur!
En annen kjent investor, nemlig legenden Warren Buffett på hele 91 år har også vært ute og handlet denne uken. Hans Berkshire Hathaway har nemlig kjøpt 11,6% av den gamle teknologikjempen HP til en verdi på 36,9 milliarder kroner. Vi minner om at samme mann også er storinvestor i IBM, -et tegn på at IT bransjen har blitt moden. Warren er nemlig verdenskjent for sin evne til ikke å investere i selskaper han ikke forstår, og den strategien har gjort ham til klodens kanskje fremste kjøpssignal. HP steg over 14% på nyheten og vi gjetter på at de to gamle konkurrentene IBM og HP vil finne sammen i nye spennende prosjekter i tiden fremover.
Ukens andre store nyhet er FN’s nye klimarapport som fikk FN sjef António Guterres, tidligere statsminister i Portugal til å hente frem de største bokstavene. Uten drastiske endringer og økt innovasjonskraft vil vår verden ikke klare målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. En Wake up call for vår generasjon!
Ukens innovasjonsblomst går til Kjetil Knutsen og hans Bodø Glimt team, og så ønsker vi alle våre lesere en riktig god helg og påskefeiring.
Happy Friday!