OK, noen uker er hyggeligere enn andre og dette har vært en uke med mange oppturer, både for oss, Oppenheimer og kvinnelige OL-kandidater, vi tviler på Elon Musk kan si det samme.

Selv om Oppenheier-filmen stakk av med hele seks etter vår oppfatning velfortjente Oscar priser under gallaen i Dolby theateret i Hollywood begynner vi med onsdagens fremleggelse av eksportmeldingen på Munchmuseet under årets Eksportkonferanse.

Det var Eva Camerer, strategidirektør i Innovasjon Norge sammen med Allon Groth, kommunikasjonsdirektør i Eksfin som presenterte nøkkeltallene og både Ole Erik Almlid i NHO og Peggy Hessen Følsvik var med i panelet som kommenterte årets tall. De var for anledningen rørende enige om det meste.

Konferansen som ble arrangert nettopp av Innovasjon Norge og Eksfin ble innledet med et tankevekkende og glitrende innlegg fra Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt som var tydelig på at poltikere i mange land har valgt en strategi som fører til færre broer og flere barrierer. Vi var nok ikke alene om å ønske oss at Donald Trump, Putin og andre maktsøkende ledere med ønske om utvidete diktator-rettigheter burde fått med seg hans flotte innlegg…

Den tidligere svenske statsministeren ble forøvrig valgt som Sveriges nye fotballpresident for et år siden, – så gjenstår jo spørsmålet om det er mindre kamp om ballen der enn i de politiske miljøene…

Rapporten viser at eksport av varer og tjenester utenom olje og gass i 2023 endte på 1 225 milliarder kroner – det høyeste nivået noensinne, men det er ingen tvil om hvilke næringer som trekker lasset i det store bildet og vi minnes Abelia som i fjor høst påpekte at den norske sardinøkonomien fortsatt leder an. Bildet av sardinboksen der fisken lå badet i olje omfavnet av aluminium sier mye om det norske eksportmarkedet. Det er forøvrig verdt å merke seg at;

I FØLGE RAPPORTEN LEGGER NORSK EKSPORT GRUNNLAG FOR 640 000 ARBEIDSPLASSER – HVER FEMTE ARBEIDSPLASS HER TIL LANDS!

Slik vi ser det var det også en opptur at det var Aker BioMarine som stakk av med årets Eksportpris. Selskapet som allerede i 2017 ble kåret til Norges mest innovative virksomhet i regi av oss i Innomag og som året etter ble kåret til Europas mest innovative selskap fortsetter å imponere. De har skapt en eksportsuksess gjennom målrettet, bærekraftig og innovativ satsning på å bygge et nytt marked. Slikt krever også baller!

– Det er flott å se et norsk selskap som skaper en eksportsuksess ut av en ressurs fra havet som kan brukes til både fiskefor og ernæring for mennesker. Aker BioMarine er et virkelig godt eksempel på innovativ norsk eksport, sa næringsminister Jan Christian Vestre da Aker BioMarines CEO Matts Johansen tok imot prisen på vegne av selskapet. Du kan lese mer om den velfortjente prisen her.

Torsdag gikk så årets utgave av FUTURE INSIGHT 2030 av stabelen og med et veritabelt stjernelag på scenen ble det en inspirerende ettermiddag viet hvor vi er på vei med flotte talere som Hitendra Patel, sjefen i Global Innovation Management Institute, ​​​​​​​Alfred Tolle som ikke bare er Googles tidligere Nord-Europasjef, men også grunnleggeren av Wisdom Together. Det kom forøvrig frem at begge to denne uken er valgt inn som nye medlemmer av Open Innovation lab of Norway’s Advisory Board, der de vil sitte sammen med kjente globale innovasjonsstorheter som Henry Chesborugh, John Kao, Leif Edvinsson og Robert Wolcott.

Epicenter-scenen fikk de selskap av dyktige Katinka Greve Leiner som holdt et flott innlegg om hvordan Ferd Sosiale Entreprenører arbeider med å løse samfunns-utfordringer og to flotte paneldebatter. Den første tok for seg skaleringsutfordringene alle innovatører som lykkes initielt møter og med dyktige nestorer som Arne Tonning, Tobias Studer Andersson, Pål T. Næss og Eva Camerer (åpenbart en aktiv uke for Innovasjon Norges strategidirektør) ble det en seanse med gode konkrete råd til de inviterte deltagerne. Etter pausen tok VG‘s legendariske redaktør Torry Pedersen, og Norges kanskje beste debattleder for seg det kanskje viktigste spørsmålet på vei mot 2030; Hvordan bør vi best forberede oss?

Med innovative dyktige fyrtårn som Camilla Amundsen, sjefstjeneren i konsulenthuset Miles, energifyrverkeriet Nina Hanssen fra FBI (som i denne sammenheng står for Female Business Innovation), samt Knut H. H. Johansen, en av Norges fremste seriegründere og mannen som dro igang Smart Innovation Norway, og selveste Lars Peder Brekk som har ledet Brønnøysundregistrene frem til å bli en av Norges fremste innovasjonsvirksomheter manglet det ikke på verken kompetanse eller fremtidsoptimisme. Alt i alt en opptur og vitamininnsprøyting for oss endringsagenter.

Det får oss til å tenke på historien om de 4 vennene som møtes over en øl. pessimisten påpeker at ølglasset allerede er halvtomt, mens optimisten sier at glasset fortsatt er halvfullt. ingeniørvennen hevder på sin side at glasset nå er dobbelt så stort som nødvendig, før sistemann, forskeren avslutter med følgende kommentar; Hva mener dere med halvtomt eller halvfullt – glasset er jo fullt; halvparten med vann, den andre halvparten med luft 🙂

I Brussel, Belgia kom nok en opptur. EU godkjente nemlig denne uken verdens første regelverk om kunstig intelligens, dette innebærer at AI-systemer som brukes i kritisk infrastruktur og feks medisinsk utstyr vil møte flere reguleringer. Vi håper dette grepet som kommer i en tid preget av økende bekymring for at den eksponentielle teknologiutviklingen vil kunne utgjøre en risiko for menneskeheten bidrar positivt, uten at det hindrer gode innovative måter å forbedre vår verden på. Til syvende og sist handler det mye om etikk, moral og integritet, men også en solid porsjon faglig integritet og innovasjonskraft.

Integrity is the act of behaving in an ethical, moral, honest and honorable way – even when you know no one is watching.

I Paris tar man også i mot nyheten om at sommerens OL vil være de første lekene i historien der det er like mange kvinnlige og mannlige utøvere som en naturlig utvikling. Det må sies å ha tatt tid, fra kun 4 deltagere ved de olympiske leker i Paris i 1900 da kvinner konkurrerte for første gang, til 23 prosent i Los Angels i 1984 og hele 48 prosent i Tokyo 2020. IOC- presidenten Thomas Back sparte likevel ikke på konfekten da han denne uken kommenterte de siste 2 prosentene, og vi lurer på om han tok litt vel mye tran;

Vi er i ferd med å feire et av de viktigste øyeblikkene i kvinnehistorien ved de olympiske leker, og i idretten generelt.

I USA annonserte Waymo, eid av Alphabet Inc. (les Google) denne uken at de nå utvider sin robotaxi-tjeneste til Los Angeles. De befester slik vi ser det med det grepet posisjonen som lederen innen en teknologi som har vist seg å være langt vanskeligere å skalere enn forventet for et tiår siden. Vi kjørte bil i Los Angels senest for to måneder siden og vet at klarer de selvkjørende taxibilene dette så klarer de også de fleste andre byer i verden. Elon Musk derimot som også kjører rundt i byen er nok ikke like happy, Tesla har så langt i år tapt over 30% av verdien og slikt er det mange som merker, men ingen mer enn sjefen sjøl…

Ukens innovasjonsblomst går til Aker Biomarine gjengen og de dyktige foredragsholderne som stilte opp på FUTURE INSIGHT 2030 konferansen i går og delte sine erfaringer, råd og tips med salen på en måte som gjør oss enda sikrere på at vi fortsetter å være fremtidsoptimister!

Happy Friday og riktig god helg!