Vel tilbake på norsk jord etter en flott studietur til USA med innlagte besøk på CES 2024, i Silicon Valley og San Francisco er det umulig å ikke synes synd på vår statsminister. Når sant skal sies er det like umulig å ikke se det surrealistiske i at Arbeidstilsynet denne uken får beinhard kritikk for å være preget av et arbeidsmiljø som oppfattes helseskadelig.
Stakkars Jonas, som åpenbart har uflaks med sine utpekte ledere og deres lemfeldige omgang med etikk og mangel på moralsk bunnplanke.
Kan det være at han er omgitt av opportunister som ikke ser behovet for å følge de samme reglene som vi andre må følge?
Vår oppfatning er at når både kunnskapsministeren og helseministeren ikke engang evner å forstå at man ikke skal kopiere hovedoppgaver, har både landet og statsministeren et problem. Helseminister Ingvild Kjerkol (AP) kalte til og med påstanden om at hun jukset for absurd i beste sendetid på Dagsrevyen. Når det nå viser seg at juksingen hennes er både omfattende og systematisk forsvinner tilliten naturlig nok som dugg for vårsolen. Illustrererende nok er det gode AI baserte søkeløsninger som gjør det mulig å etterprøve innleverte oppgaver. Vi tror når sant skal sies at det er flere opportunistiske ledere som etter en periode i solen nå sitter utrygt i stolen, og håper ikke dette tas for langt. En godt formulert setning har de fleste nok lånt uten å kreditere godt nok
Det er ikke bare hovedoppgaver som nå etterprøves av nye AI løsninger, også den gamle maleren Raffaello Santi, bedre kjent som Rafael ble denne uken “avslørt”. ifølge nye AI analyser viser det seg nemlig at hans berømte maleri “Madonna della Rosa” delvis er malt av noen av hans lærlinger, dette gjelder visstnok blant annet ansiktet til Josef.
I en verden der AI ofte beskyldes for å kopiere kunst er det unektelig en smule ironisk at AI også brukes til å avsløre at selv fortidens store kunstnere benyttet seg av enkelte snarveier – kanskje vi kan konstatere at Rafael tok en tidlig Kjerkol?
Har du forresten fått med deg hva kunsttyven sa til museumsbestyrereren?
Give me all your Monet! (OK, denne burde nok vært skiltet som Pappavits)*
En leder som nok nå sitter utrygt i stolen er direktøren for Arbeidstilsynet, Trude Vollheim som denne uken får kritikk og i følge egne varslere står for en kultur preget av frykt, uro, stress og resignasjon. Du kan lese saken i Aftenposten her. Dette er altså tro det eller ei etaten som skal passe på at arbeidsmiljøet i norske virksomheter følges!
Utrolige 6 av 10 medarbeidere har sluttet i løpet av de siste tre årene, likevel finner sjefen sjøl opportunistisk nok grunn til å skrive følgende i sin egen årsrapport for 2022;
“i fjor (viste) en medarbeiderundersøkelse gode resultater, blant annet høy grad av psykologisk trygghet og høy grad av jobbengasjement i etaten.” Hvor er selvinnsikten spør vi?
Uken var også historisk fordi Microsoft for første gang klatret til topps som verdens mest verdifulle selskap da de passerte 3 trillioner dollar i verdi. Vår analyse er at Bill Gates sine karer detroniserte Apple takket være en tydelig AI – strategi. For oss som var på CES 2024 i forrige uke, verdens største teknologimesse – var det tydelig at både Google og Apple sliter med å holde følge med parkameratene Open AI og Microsoft. Mens Open AI fremstår mer og mer som tidenes beste lansering med globalt trøkk sliter konkurrentene med å komme på banen.
Over 90% av verdens 500 største selskaper sier at de er i gang med å teste ut Chat GPT, og denne uken kom versjon 4.
Sjefen sjøl, Sam Altman sa nylig i en podcast med Bill Gates at i løpet av året vil vi også oppleve utgivelsen av GPT-5, som vil være “fullstendig multimodal med tale-, bilde-, kode- og videostøtte.” Google sin enorme stand på CES 2024 var som nevnt en gedigen skuffelse og Apple var ikke engang til stede. En Google ansatt som har jobbet i selskapet i 8 år la ut denne meldingen, og med slike meldinger fra egne ansatte er det jo ikke så mye mer å tilføre…
Det er ikke bare Microsoft – aksjen som går til himmels. Både Elon Musk’s SpaceX og Japan har sendt raketter på himmelferder denne uken og i Japan feiret de at landet som femte nasjon klarte kunsttykket å lande på månen med det ubemannede månelandings-fartøyet SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon). Vi gratulerer Japan Aerospace Exploration Agency som i løpet av de drøye 2 timene de hadde kontakt etter landingen var mest fornøyd med at de traff kun 30 meter fra beregnet landingsplass.
Imponerende spør du oss, selv om landingsplassen nå ser ut til å ende som en permanent parkeringsplass…
La oss også nevne siden vi er innom Japan at forfatter Rie Kudan etter å ha mottatt den prestisjetunge Akutagawa-prisen for sin roman “The Tokyo Tower of Sympathy”, innrømmet at rundt 5 % av boken siterte ChatGPT-genererte setninger «ordrett». Ironisk nok dreier romanen seg om en futuristisk verden der AI styrer det meste.
Tirsdag denne uken ble også årets Oscar-nominasjoner offentliggjort i Hollywood, og som alltid skaper slikt både mye ståhei og endel støy. Mens Oppenheimer – filmen stakk av med hele 13 nominasjoner, ble verken Barbie’s hovedrolleinnehaver Margot Robbie eller regissør Greta Gerwig nominert. Enkelte mente det var en åpenbar forbigåelse av fjorårets mest populære film, «Barbie», mens andre kalte det sjikane. Vi så filmen på flyet hjem fra USA og lot oss sjarmere, men noen utpreget Oscar-vinner er det jo ikke så vi forstår juryen, selv om de nå kalles både kvinnehatere og det som verre er på sosiale medier.
Ukens innovasjonsblomsterbukett går til Institutt for Energiteknikk og Tarak Mehta, president i ABB Motion som står bak ukens to gladsaker. IFE har startet det viktige REESOURCE prosjektet som du kan lese mer om her, – og ABB Motion rapporten avslører at hele 78 prosent av respondentene er enige om at den sirkulære økonomien fremmer innovasjon og øker konkurranseevnen. Tarak sier i artikkelen du kan lese her blant annet at å omfavne sirkularitet er ikke bare essensielt for å beskytte miljøet vårt, men også for å sikre sunn forretningsdrift.
BRA SAGT synes vi!
Happy Friday og riktig god helg!