Av og til må man reise for å få perspektiv på hva som er strategisk viktig, – og hva som er tomme fakter…
Sammen med noen av medlemmene i Open Innovation Lab of Norway har vi den siste uken besøkt både Silicon Valley, San Francisco og verdens største teknologimesse, CES som i nesten en uke har satt selveste Las Vegas på hodet. I løpet av de siste 35 årene har CES bygget seg opp til å bli den ledende arenaen for å vise frem nye innovasjoner, og det er litt av et show de byr på. CES bringer over 4500 utstillere og 170 000 ledere fra hele verden til spillebyen, – ikke for å spille, men for å overgå hverandre i en slags teknologi-euforisk dans i digital takt. Det finnes såvidt vi kan bedømme ingen bedre steder å oppleve hvilke trender og hvilke innovasjoner som er på vei ut til verdens teknoligi-afficianadoer.
Dette er uka hvor nerdene regjerer i Las Vegas, – og selv vitsene er nerdede; For eksempel denne; Hva som er robotenes favorittmat. Du gjettet det kanskje; – Microchips. Nerdete nok for de fleste vil vi tro!
Hva er det så som kommer?
Kort oppsummert handlet årets utgave mye om AI og 5G, løvtynne skjermer i størrelser fra frimerke til låvedør med en oppløsning som gir deg bakoversveis. Som om ikke det var nok kryr årets utgave av bøybare skjermer og roboter i alle former og farger. Temamessig var førerløse biler, flyvende uberdrosjer, droner i alle fasonger, sensorer og smarte byer hete temaer. Realiteten er at selv om Sony fikk mye oppmerksomhet rundt sin konseptbil – som de nok ikke kommer til å sette i produksjon var det oppfinnelser der vi i økende grad jobber i samspill med maskinene som tok kaka. Et personlig høydepunkt var Delta Airlines stand der Iron Man lignende robotarmer ga oss nye krefter og sikret tunge løft – styrt av digitale fakter og hjernebølger uten fare for belastningsskader.
CES har også blitt startup-verdens mekka, – og med over 1200 startups fra hele verden er det trangt om oppmerksomheten, men samtidig utrolig givende å få med seg hva som kommer rundt neste hjørne. Lyst på en undervannsdrone, en 3D printer som kan printe en miniversjon av deg selv, – eller en kroppsnær drakt med 200 sensorer som i følge reklamen gjør at man kan forenes i kjærlighetsakter selv om man befinner seg på hver sin kant av kloden. CES byr på det meste, – og mye av det beste kommer fra Asia. Til sammen seks norske selskap hadde også tatt turen over, de seks var Nordic Semiconductor, Airthings, CondAlign, Lagarhus, Vewd og Wheelme. Neste år håper vi på større norsk tilstedeværelse, – og helst en norsk nasjonal paviljong. Vi håper vi ikke er alene om å synes det er utrolig at den norske stat bruker over 30 millioner på en tysk bokfestival, men ingenting på verdens viktigste teknologimesse…
På mandag besøkte vi verdens mest innovative virksomhet, i hvert fall ifølge Forbes årlige kåring. Programvaremastodonten SalesForce var unektelig et imponerende besøk, ikke bare fordi de har bygget seg et tårn som i seg selv har blitt et landemerke. I salesforce Tower, San Francisco’s høyeste bygning møtte vi innovasjonsdirektør Phil Komarny og professor John Kao som tok oss med på en spennende reise inn i de seks intelligensene moderne innovasjonsarbeid må ivareta. John Kao er ingen hvem som helst, i tillegg til å ha spilt med Frank Zappa og vært rådgiver for både World Economic Forum og Hillary Clinton har han skrevet flere bestselgere. Gjengen fra Norge fikk bakoversveis – og John Kao ble der og da invitert til å holde et innlegg på INNOVASJONSDAGEN 2020 i oslo den 2. september.
Imidlertid møtte vi flere dyktige innovasjonsledere, og ikke alle var utenlandske. Gro Dyrnes fra Innovasjon Norge holdt et fremragende innlegg for oss i Nordic Innovation House sentalt i lille Palo Alto om den unike kulturen og økosystemet som sikrer at Silicon Valley er verdens ledende teknologimekka. Koblet med det flotte arbeidet som blant annet Meltwater og grunnlegger Jørn Lyseggen gjør når de nå starter opp Shack 15 i en av San Franciscos flotteste historiske bygninger med fantastisk utsikt over havneområdet.
Turen ble ikke dårligere av at vi fikk to timer med IBM’s tidligere forskningsdirektør Kris Singh som nå er president i SRII – Service Research Innovation Institute. Det er ikke ofte norske innovatører får anledning til å høre førstehåndsberetninger om hvordan Steve Jobs intervjuet sine ledere, om Andy Grove’s noe paranoide tilnærming til å sikre Intel markedsmakt og samtidig høre at selv her borte bommer de grovt. Fornøyelig var historien Kris fortalte om da datteren kom og fortalte at de to Stanford studentene Sergei Brin og Larry Paige gjerne ville ha henne med på oppstartsselskapet sitt. Kris mente at en jobb i solide Intel var bedre for datteren og advarte mot å ta jobben i det lille oppstartsselskapet. Da selskapet senere gikk på børs var verdien av opsjonspakken hun takket nei til 350 millioner blanke dollar, – så også i Silicon Valley kan det være dyrt å høre på faderlige råd. Denne uken fikk vi nyheten om at Googles morsselskap blir det fjerde amerikanske selskapet i historien som passerer en markedsverdi på over tusen milliarder dollar. De øvrige medlemmene i klubben er Amazon, Apple og Microsoft.
Når man så lander i Norge er det unektelig godt å komme hjem, – og vi har mye å være stolte over her i vår egen steinrøys. Likevel må det være lov å peke på at noen politiske krangler virker litt stusselige og smålåtne i det store globale bildet. Hent gjerne hjem et norsk barn, og putt terrorister bak lås og slå, men en regjering bør ha viktigere saker å bruke tid på.
Kan det være at våre politiske ledere også bør ta seg en studietur og løfte blikket for å se den nye tiden i møte?
Også Donald Trump burde løftet blikket og oppdaget at stadig flere av de amerikanerne som har oppdaget resten av verden er regelrett flaue over å ha en president med så dårlig gangsyn at han blander egne og statlige interesser, skjeller ut sine politiske motstandere og klår på damer. Det er noe trist over å oppleve et samfunn der lederen er mest populær som modell for en do-børste. Det har også eminente Marshall Mathers oppdaget. Ikke hørt om ham sier du, vel han er nok mer kjent som Eminem. Han tør der Trump tier og i låten som ble sluppet denne uken adresserer han ensomhet og viser videoklipp fra den fatale masseskytingen i Las Vegas for to år siden og oppfordrer til å endre våpenlovene i USA. Kudos, MM!
Ukas innovasjonsblomst går til DOGA som priser de som prises bør, til Jørn Lyseggen, de seks norske utstillerne Nordic Semiconductor, Airthings, CondAlign, Lagarhus, Vewd og Wheelme og arrangørene av CES, – fordi de tør og har innsett at verden er større enn Norge!
Happy friday!