Det er ingen tvil om at koronapandemien fører med seg nye forbruksmønstre, men vil de vare? Det skal bli spennende å se om vi når pandemien er tilbakelagt rusler tilbake til våre gamle vaner eller om vi raskt passerer nye grenser og får nye normaler. Vår spådom er at mye vil endres, og ukas tre høydepunkt viser dette i praksis!
I følge en fersk undersøkelse fra YouGov tror for øvrig hver tredje nordmann at det meste vil bli som før. Samtidig tror nesten 6 av 10 (57%) av vi vil gjøre mer for å støtte lokale virksomheter, men pussig nok vil kun 3 av 10 i mye større grad kjøpe bærekraftige produkter som følge av koronaviruset. Denne uka kom regjeringens såkalte Fase 3 på plass, og nye milliarder øses ut over mer eller mindre gode formål.
I følge sjefen i Telenor som denne uken annonserte at han følger i fotsporene til Facebook og Twitter sjefene og lar sine medarbeidere jobbe hjemmefra, vil en varig endring bli færre ledere, mer fornøyde ansatte og færre pulter. Færre sjefer er kanskje ikke noe å gråte over, men når alle tenker slik og samtidig kutter prosjekter og sender medarbeidere på dør blir ringvirkningene fort store. Vi reiser jo også betydelig mindre og spiser mindre på byen, og vi er redde for at reduserte bompenger ikke verken redder eller skaper nye jobber. Dette er derimot et stort steg i riktig retning med å tilrettelegge for den ansattes behov og la personen jobbe der han/hun finner energi.
I Strømstad, rett over grensen sør for Halden står ordfører Kent Hansson på et folketomt torg i en by med nesten 30% arbeidsledighet fordi alle nordmennene må holde seg hjemme og foreslår at Bohuslen bør fjerne grensen til Norge. Vi har sagt det før, kriser skaper kreativitet og nye løsninger. Hanssons forslag betyr at det vakre kystområdet som tidligere var norsk for alle praktiske formål tilbakeføres til Norge. Ja takk, sier vi, – og nok mange hytteeiere og båtfolk med oss!
Mens vi likevel har beveget oss over grensen må vi kommentere at svenskene nesten 35 år etter at de opplevde at Oluf Palme ble skutt på åpen gate i Stockholm fortsatt ikke har løst mordgåten, – og det til tross for massiv PR omtale av ukas merkeligste pressekonferanse. Ingen røk uten ild sies det jo, men her ble vi utsatt for mye røk og ingen ild. Politiarbeidet kan åpenbart klassifiseres som grenseløst dårlig, og selv om 130 personer i etterkant har påstått at de var morderen tok aldri Politiet bryet med å sjekke han som de nå påstår må ha vært morderen. Den såkalte Skandiamannen (fordi han jobbet som grafisk designer i Skandia) tok sitt eget liv i 2000, og de fleste andre mistenkte har etterhvert passert grensen over til det hinsidige.
Uka bød også på begravelsen av 46 årige George Floyd i Houston. Et trist utfall av uprovosert politivold. Hans død etter å ha blitt kvelt i sake film i over ni minutter av en hvit politimann med den ene handa henslengt i lomma har blitt et symbol på rasehat og urettferdig forskjellsbehandling. Slik ‘Metoo’ bevegelsen for to år siden vokste frem og endret hvordan kvinner behandles i de fleste land ser vi nå konturene av en lignende bevegelse som ikke lenger finner seg i rasemessige forskjellsbehandlinger.
Rase-riene har også ført til noen pussige konsekvenser, for eksempel har HBO måttet fjerne Oscar vinneren «Tatt av vinden» fra 1939 fordi den viser et glorifisert bilde av slaveeierne. I flere amerikanske byer har også statuer av Columbus mistet hodet, – som et slags kampsymbol mot slaveri og rasehat. Selveste Churchill blir også utfordret, fordi han satt med oppfatninger som vi i dag ville betegne som rasistiske. Kanskje kritikerne har glemt at mannen gjorde mer enn de fleste for å stoppe et regime med etnisk utrenskning som eget programpunkt…
Kan det være at sommervarmen gjør at noen og enhver mister hodet og agerer litt grenseløst?
I USA fortsetter Trump sitt korstog mot fornuft og anstendighet med stadig nye angrep. Vi som ser dette fra utsiden har gått fra hoderistning til en slags grenseløs tristesse. Forrige uke truet han med å bruke militærmakt mot egne borgere, denne uken klagde noen av hans medarbeidere til CNN og truet med grenseløse konsekvenser. Årsak; CNN har tatt seg friheten til å rapporterte en meningsmåling der Trump ligger godt bak Jo Biden. Her kan du lese CNN’s svar.
Ikke vet vi om Posten og Norsk Kennel Klub forventer lignende klager fra alle de 8,000 hundeeierne som IKKE nådde opp da de denne uken annonserte 4 hunder som vinnerne i konkurransen om å bli Frimerkehund. Vi gjetter på at det ikke kan ha vært noen enkel juryjobb. Engasjement og oppmerksomhet har de i allefall klart å skape, – og whippeten Flint fra Rælingen, Grand Danoisen Milo fra Råde, den belgiske fårehunden Altea fra Finnsnes og lundehunden Zkipper er sikkert verdige vinnere.
Likevel er det nok mer innafor for våre lesere å heie frem unge gründere som denne uka i regi av Ungt Entreprenørskap har konkurrert om å bli Norgesmestre, du kan lese mer om dem her på InnoMag, – og vi sender også en varm takk til Ungt Entreprenørskap og deres partnere for engasjementet de er med og bygger opp.
Ukas innovasjonsblomst sendes Ungt Entreprenørskap og alle de 20 gründerteamene som denne uka har kjempet om titler, – og vi deler raust med Strømstad ordføreren Kent Hansson som helst vil være norsk.
Happy Friday!