Noen uker byr på flere store opplevelser enn andre, og denne uka mangler i hvert fall ikke verdige medaljekandidater.
La oss begynne med Bislett Games. Hvert år klarer arrangørene å samle deltakere av ypperste klasse fra store deler av verden til en fridrettsopplevelse av de helt store. Arne Haukvik, Bislettalliansens stråhatt og jorbærglade leder i mange år, fortjener en stor del av æren for å ha skapt en global møteplass for de beste.
Det er selvsagt ekstra stas når lille Norge med færre innbyggere enn indre London by i tillegg klarer å stikke av med gullmedaljene. Aldri har Karsten Warholm løpt fortere og vi som heier imponeres over evnen til å prestere når det gjelder som mest. I tillegg har pappa Ingebrigtsen skjemt oss bort med en brødre-kvartett som nærmest må kunne betegnes som en nasjonal hoffleverandør av medaljekandidater. Denne uka var det Henrik som leverte norsk rekord. KULT!
Det er ikke bare på Bislett det settes rekorder, politisk leverte Miljøpartiet De Grønne (MDG) denne uken en oppsiktsvekkende ny rekord med en oppslutning på hele 16,7 prosent i hovedstaden. Det er nesten en dobling fra forrige valg! Tallet er skyhøyt over hva drevne analytikere trodde var mulig for et parti som så til de grader har utfordret status quo. MDG-topp Lan Marie Berg er åpenbart kontroversiell, men hun og partiet fortjener uansett politisk ståsted en solid porsjon respekt for å tørre å utfordre status quo. I en by som har brukt rekordlange 40 år på å prate om en bybanelinje til Fornebu uten å ta et eneste spadetak er det ingen tvil om at innovasjonskraft trengs som aldri før!
En annen type rekord ble denne uka satt av en av Norges mektigste ledere. I god Bislett ånd brukte Rune Bjerke et bilde av en stafettpinne på Instagram for å annonsere sin avgang. Det er hans egen finansdirektør Kjerstin Braathen som med denne vekslingen blir Norges nye finansdronning. Med 13 år i sjefstolen hersker det liten tvil om at Rune Bjerkes løp fortjener ros, under hans etappe har DNB vokst fra å være Skandinavias femte største bank til å bli den største målt i markedsverdi. Personlig er vi enda mer imponert over måten han har klart å bygge innovasjonskraft i selskapet, og måten han nå orkestrerer sin egen avgang på er forbilledlig. KUDOS!
For vår egen del var ukas opptur Open Innovation lab of Norway’s medlemstreff i Postens nye innovasjonshub der 40 av Norges beste innovatører fikk et godt innblikk i hva 372 år gamle Posten gjør for å bli stadig mer innovative. Spesielt var det spennende å høre at Postens Helix metodikk nå forskes på fra selveste MIT. Visst er det stas når norske virksomheter kan vise MIT og resten av verden hvor langt fremme vi er på innovasjonsområdet. Det er bare å ta av seg hatten, nyte jordbærene og gratulere både Alexander Haneng, Morten Stødle, Tone Wille og resten av Postens innovative stafettlag med imponerende resultater og fremtidige medaljer. Som om ikke det var nok for et medlemsmøte fikk deltagerne også nyttige tips rundt SkatteFUNN fra søknadsekspert Thomas Agerup i NOFAS. Alt i alt et medlemstreff med en god miks av ny kunnskap, inspirasjon og håndfaste råd fra de med løpeskoene på.
Mens vi har hatten av kan vi også gratulere både digitaliseringsminister Nikolai Astrup med ny strategi for digitalisering av offentlig sektor og NAV som vinner av årets digitaliseringspris. Det var på DIFI’s digitaliseringskonferanse de 1400 deltagerne, hovedsakelig fra offentlig sektor fikk høre at det Astrup nå krever økt grad av deling av data mellom stat og kommune.
For alle oss som har jobbet med innovasjon i mange år er det morsomme i situasjonen at Astrup i 2019 må kreve dette – hvorfor i all verden har ikke DIFI og KS gått i front og implementert dette allerede? Vi vil oppfordre både Astrup, KS og DIFI til å lære litt av Warholm og ta en titt på ukas gründercase.
Det handler om det lille startup selskapet Jodacare som forsøker å lykkes med en innovativ og billig digital helseløsning som brukerne elsker, men som motarbeides av kommunale forordringer og regler de trist nok selv ikke respekterer. Som mange endringsagenter opplever er det for mange lettere å snakke pent om innovasjon enn å gjennomføre god innovasjon. Vi håper Jodacare lykkes! Neste uke er de invitert inn på NorBAN investorforum’s månedlige investorlunch under Seed Forum‘s innovasjonsfest. Du kan lese mer om ukas gründercase her.
Vi tror det sier mye om mangel på handlingsvilje og enkelte organisasjoners evne til å sloss mot endring. Som Sony’s sjef Howard Singer sa det så godt da han ble spurt av en journalist om hvorfor japanske SONY mistet posisjonen som innovativ kraft;
«Love affairs with the status quo continue even after the quo has lost it status» Det synes vi fortsatt er godt sagt!
Uka avsluttes med Abelia Open og det pleier å være både hyggelig og lærerikt, men i år er arrangementet dessverre lagt samtidig som starten på årets Færderseilas, – og da oppstår jo et problem. I alle fall for InnoMags seilende redaktør.
Ukas innovasjonsblomst sendes 372 år gamle Posten og 3 år gamle Jodacare, – alder er i sannhet ingen hindring for å ta innovasjon på alvor.
Happy Friday!