Februar er i gang og deler av landet har det nå så kaldt at vi minnes det gamle munnhellet fra Røros traktene; Nå er det så kaldt at det siste vi tar inn på kvelden er temperaturmåler’n.
Ellers så går det nok varmt nok for seg i de politiske irrgangene der partipolitikerne i Senterpartiet feirer med varme vafler og kaffe, mens politikerne i Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre fortviler. De siste meningsmålingene har skylden. De tre partiene har mistet langt over halvparten av sine velgere og med nyhetssendinger som stort sett handler om Covid-19 til alle døgnets tider er det lite rom for andre utspill. Siv Jensen & co har feks mistet over 250 000 velgere og slikt smerter åpenbart, – nå skal det satses på de eldre.
I tillegg skal det satses på mer politi, men slett ikke på lensmenn, – de forsvinner nemlig. I prosessen med å innføre kjønnsnøytrale yrkestitler har turen nå kommet til lensmannstittelen. Etter en 900 år lang historie, er forslaget fra Politidirektoratet å erstatte tittelen med «politiavdelingsleder», vi hører allerede Trygve Slagsvold Vedum protestere.
Blant ukens gladsaker hilser vi Aker Horizons velkomne på børs, – og for en prising de to far og sønn Røkke får til. Rett og slett imponerende!
Imponert er vi også av de 12 flotte kandidatene til tittelen årets entreprenør som E&Y har funnet frem til, – det blir spennende å se hvem som vinner og med den flotte juryen mangler det ikke på kompetanse. Du kan lese om både de 12 og juryen her.
Dessuten heier vi på perspektivet Norges Handelshøyskole (NHH) har valgt når de måler hvor innovative norske kunder mener våre største virksomheter er. Nok en gang topper Ikea årets utgave av den kommersielle innovasjonsindeksen, etterfulgt av Airbnb og Finn.no. NHH-professor Tor W. Andreassen sier til Finansavisen at listen inneholder for få norske selskaper;
– Det er en håndfull norske selskaper som gjør det bra. Men den store majoriteten gjør det ikke så bra, sier han.
Blant de ti selskapene som topper innovasjonsindeksen er halvparten utenlandske. Blant de ti dårligste selskapene finner vi Vy, Bunnpris (kan det skyldes navnet?) og NAV. Andreassen mener flere selskaper må legge større vekt på innovasjon i årene fremover.
– Jeg tror det skyldes at vi har et fokus på kvalitet og kundetilfredshet, og har sett oss blind på hva som skal være det innovative. Budskapet mitt til næringslivet vil være å sette fokuset på innovasjon. Dermed vil norske bedrifter få en bedre balanse mellom kvalitet, kundetilfredshet og innovasjon. Bedre kunne vi ikke sagt det. Kudos, Tor W. Andreassen!
Ikke før vi endelig var kvitt Donald Trump i det hvite hus så dukker han opp i neste ukes riksrettssak. Som våre trofaste lesere vet er vi ikke i tvil om at han er skyldig etter tiltalen om å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen. er åpenbart for alle bortsett fra en del rebublikanere. I mellomtiden har Trump langet ut mot Actors Guild i et utmeldingsbrev som viser hvor gal han har blitt.
To uker etter at Trump vinket farvel var turen denne uken kommet til Jeff Bezos, mannen som har bygget Amazon fra en garasje i Seattle til et av verdens største selskap. Nå vil han overlate roret til en av sine løytnanter, Andy Jassy. De har jobbet sammen siden 1997, og Jassy var mannen som kastet den sosiale nettverkstjenesten Parler ut i etterkant av stormingen av kongressen for noen uker siden. Det er umulig å ikke være imponert over hva Jeff Bezos har fått til. Norgesvennen har underveis vist seg å være en verdiskaper av rang. I skrivende stund figurerer han på toppen av listen over verdens rikeste. Amazon er et godt eksempel på hvordan digitalisering kombinert med langvarig fokus på kunder og innovasjon skaper resultater. Det mest disruptive med Amazon er hverken antallet varer eller den raske leveransen, i stedet er det det kompromissløse fokuset på verdien av fornøyde kunder og en innovasjonskultur der man fortsatt ser seg som en utfordrer og effektivt fjerner alle som hindrer gode ideer i å boble opp og frem. Allerede i den første årsrapporten etter at selskapet gikk på børs i 1997, skrev Jeff følgende:
«Vi vil fortsette å ta investeringsbeslutninger i lys av langsiktige markedssignaler og vil ikke prioritere kortsiktige lønnsomhetshensyn. Vi vil også prioritere dristige snarere enn lite innovative investerings-beslutninger når muligheten for å oppnå markedsfordeler er til stede».
Det kan man trygt si at Jeff Bezos og Amazon har levert på!
Ikke alt skinner like sterkt. ExxonMobil, verdens største oljeselskap annonserte denne uken at omsetningen i fjor gikk ned som et oljebor. Nedgangen var på over 20%, og tapet for året er over 22 milliarder, – jada, vi snakker dollar. Også Carnival Cruises og Norwegian Cruise Line, verdens to største cruiserederier har hatt det tøft, naturlig nok. Aksjekursene har stupt. Også konsulentkjempen McKinsey & Company har hatt det tøft. Denne uken måte de godta å betale over 5 milliarder kroner til amerikanske myndigheter fordi de i en lang periode hjalp farmasøytiske pilletrillere som Purdue Pharma og andre med å markedsføre OxyContin. USA’s CDC (Center for Disease Control and Prevention) mener at over 450,000 amerikanere er døde fordi de tok overdoser de siste 20 årene. Et horribelt tall, som skyldes at brukerne ofte inntok økende mengder opioider, i mange tilfelle doseringer som viste seg dødelige. Tallet er like stort som antallet amerikanere som har bukket under for COVID-19 viruset. Ikke akkurat noe å skryte av på CV’en for McKinsey laget…
Ukens innovasjonsblomst sendes Aker Horizon og NHH’s innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen – fordi de viser evne til å skape og synliggjøre intelligent verdiskapning.
Happy Friday – og stay safe!