Vi nærmer oss 2018, og det mangler ikke på verken juleshoppere, politikere med ambisjoner eller fremtids-spådommer. Det er høysesong for megatrender, og også vi i InnoMag gjør oss klare til å gi våre mange lesere noen gode råd på veien. Følg med i neste uke.

I en uke som begynte med den lenge bebudede avklaringen om at Venstre kommer til å ta plass i regjeringen, og som avsluttes med håndballdamenes seiersgang er det åpenbart kvinnene som leder an. Vi har sagt det før, kvinner utgjør faktisk en større maktfaktor i verdensøkonomien enn Kina og India til sammen. Ikke bare det, likestilling er en megatrend som i årene fremover vil øke i styrke over hele verden – og Norge og Norden leder an!

Det vekker derfor internasjonal oppsikt når de tre politiske partiene i Norge som ledes av kvinner bestemmer seg for å regjere sammen, og vi er ikke blant de som tror dette er så dumt. Den beste nyheten for norske endringsagenter er at Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande nå får muligheten til å utnevne Norges første gründer – og innovasjonsminister, – og han bør slik vi ser det enten hete Terje Breivik eller Jørund Rytman. Begge disse to har sloss for gründernes rettigheter og gudene skal vite at i et land der vi fortsatt belønner harde investeringer i eiendom fremfor myke investeringer i fremtidige arbeidsplasser, trengs en minister som taler endringsagentenes sak.  Det var noen av disse endringene som IT-nestorene Øystein Moan og Henning Hansen tok opp på Deloitte’s FAST 50 kåring denne uken. Du kan lese mer om det her.

Kvinnene har denne uken også stått i fokus ute på den amerikanske landsbygda. Skjebnens sjeldent sviktende ironi gjorde at mens hvite menn stemte som de pleide, beviste Alabamas fargede kvinner at det går en grense for hva selv tradisjonelle amerikanere finner seg i fra en såkalt kristen dommer og politiker med åpenbart pedofile tilbøyeligheter. Det triste er mannen i det hvite hus nok en gang beviser for alle på twitter en total mangel på moralsk dømmekraft, – våre lesere vet at vi innrømmer de fleste en viss tabbekvote, men noen burde snart manne seg opp og hviske mannen i det ovale kontor de velmente ord – You’re fired!  Han er rett og slett er uskikket til jobben!

Her hjemme har Tekna, NHO og Dagens Næringsliv fått øynene opp for den prekære mangelen på kompetente kryptografer, ikke fordi vi ikke utdanner de, – men fordi 9 av 10 på studiet kommer fra Russland, Kina og andre nasjoner vi ikke så lett sikkerhetsklarerer i kongeriket.  Vi er for alle som ønsker økt samhandel med andre land, se for eksempel intervjuet med Tove M. Taalesen, som med sin reiseblogg satser på det voksende kinesiske markedet.  Imidlertid er vi ikke for å en politikk der vi åpner alle systemer for en hel verden, og glemmer å utdanne kompetente aktører som kan sikre systemene. Det oppfatter vi som like dumt som å bygge ut flyplassene, men glemme flyvelederne.

Som tidligere styreleder i Dataforeningen vil jeg påstå at dette er en lenge varslet krise, – en mangeårig utvikling som tafatte politikere og et tungrodd universitetssystem må dele ansvaret for. Utfordringen er banal; Takket være norske regler er utdanningen gratis og utlendinger er flinke til å søke på plassene, de vet at verden roper etter denne kompetansen.

På tide man nå setter fokus på problemet, en viktig årsak til
oppmerksomheten er nok at GDPR loven som innføres i mai 2018 medfører at en del ledere nå begynner å interessere seg for hvor dataene egentligbefinner seg. Takket være outsourcing-bølgen som litt vel blåøyd har feid over landet de siste 10 årene vil mange oppdage det samme som Statoil, Helse Øst og denne uken også NAV har funnet ut; at våre personlige data krysser flere landegrenser og vurderes av flere øyne enn de fleste av oss liker å vite. De eneste som ikke virker å være på banen er norske
kryptografer.

Ukas innovasjonsblomst går til Deloitte som denne uken delte ut FAST 50-prisen for 15. gang – og vi sender raust av gårde tre buketter til de tre som i år vokste raskest!

Happy Friday!