August er her og ikke før vi hadde bladd om til ny måned så banket verdens “overshoot- dag” på døren. Ingen dag å feire, men så absolutt en viktig dag verdt å være oppmerksom på. The World Overshoot Day innebærer nemlig at vi allerede har brukt opp jordas ressurser for i år.
Overshoot betegner vel også debatten rundt Trygve Hegnars karakteristikk av norsk kvinnefotball som dårlig. Hans påstand om at noen av Norges landslagspillere oppfører seg som primadonnaer etter forrige ukes utblåsing fra Caroline Graham Hansen blir møtt med en bredside uten like fra fotballpresident Lise Klaveness som stempler Hegnars kritikk for regelrett kvinneforakt.
Vi besitter ingen utpreget fotballekspertise, men synes det nærmer seg hets når Finansavisens uredde redaktør stemples som kvinnefiendlig milliardær og av LO leder Peggy avfeies som en dinosaur. Vi vet at vår redaktørkollega Trygve Hegnar er tøff nok til å tåle kritikk, men her fortjener både Lise Klaveness og LO sjefen Peggy Hessen Følsvik rødt kort for en retorikk som til de grader går etter mannen og ikke ballen. Trygve Hegnar blir 80 år i oktober og fortjener respekt for at han fortsatt står på, ikke lavmålsretorikk a la dette!
Det tok ikke Caroline Graham Hansen mer enn 12 timer å innse at hun hadde gått noe langt i sitt TV intervju, – vi håper fotballpresidenten og LO sjefen innser at en unnskyldning overfor Finansavisens redaktør er på sin plass like raskt.
Hvis ikke risikerer vi å ende med en debattkultur der enhver kritikk av kvinnefotballen møtes med kulturkræsj, karakterdrap og kvinnekampslagord, – og det vil skade fotballen uansett kjønn, kvalitetsnivå og kampvilje!
Samtidig er det åpenbart at kvinnefotballen er i rivende utvikling, og selv i USA våkner man nå opp til vår form for fotball. Den amerikanske kvinnelandslagskampen mot Nederland var forrige ukes mest sette TV-program i USA og søndag møter de Sverige til en spennende kamp. En kamp mer enn 6 millioner amerikanere forventes å følge.
Samtidig som Trygve Hegnar og andre morgenfugler ser norske fotballkvinner spille VM i New Zealand, heier mange på neste generasjons stjerner på Norway Cup i Oslo området. Årets turnering er den største noensinne, med 2350 lag påmeldt, fra 30 forskjellige land. Noe av det vakre med fotball er lagfølelsen, og det hjelper ikke å være verdens beste om man ikke har et godt lag rundt seg. Vi håper derfor både landslagspillere og unge håpefulle spillere tar til seg denne lille godbiten fra den sjarmerende Ted Lasso serien på Apple TV;
“I think that you might be so sure that you’re one in a million, that sometimes you forget that out there you’re just one in 11.”
Mens vi i Norge krangler om fotball, flom og fare for styrtregn, har internasjonale forskere klart å gjenopplive en liten rundorm (en såkalt nematode) som har ligget i dvale under 40 meter is i Sibir i omtrent 46 000 år. Dette ifølge en studie publisert denne uken i tidsskriftet PLOS Genetics – noe som øker frykten for at flere farlige organismer kan dukke opp når klimaendringene varmer opp jordens permafrost-områder. Vi kan la oss imponere over hva forskere og innovative endringsagenter kan få til, men samtidig må vi også innse at vi risikerer å vekke til live sykdommer som går Hollywood’s verste skrekkfilmer en høy gang. Hvis du er ukjent med nematoder kan vi nevne at det finnes over 15 000 arter, og målt i biomasse er disse små krabatene muligens den vanligste typen dyr på planeten. Du kan lese mer om dette her...
Vi nevnte Hollywood, og mens mange flokker til kinoene for å se Barbie og Oppenheimer som vi skrev om i forrige uke, streiker skuespillerne og alle de bak kameraene i filmmetropolen. Delvis for bedre lønnsvilkår, men interessant nok også fordi de er redde for at den økte bruken av kunstig intelligens i film- og TV-produksjonen vil redusere behovet for ekte fagfolk. En problemstilling de fleste yrker vil møte i tiden fremover. Nå er jo ikke Hollywood-studioene akkurat kjent for å fare pent med alle sine ansatte, og selv stjernene får sine pass påskrevet. Vi minnes den amerikanske komikeren Groucho Marx som beskrev “bruk og kast” mentaliteten i filmbyen slik;
In Hollywood, brides keep the bouquets and throw away the groom.
Enhver endringsagent som har brukt sommeren til å teste ut noen av de nye AI-verktøyene innser at de streikende filmfolkene har et poeng, og midt under streiken går både Netflix og Disney nå ut og søker etter flere AI-eksperter. Mon tro hva LO sjef Peggy Hessen Følsvik ville kalt slik…
Som våre lesere vet er det ikke noe nytt at virtuelle AI-genererte influencere som Lil Miquela og Shudu henter store beløp gjennom avtaler med motegiganter som Dior, Calvin Klein, Chanel og Prada. Lil Miquela har over 2,7 millioner Instagram følgere og anslås å tjene 120 millioner norske kroner i år. Vi tror vi kun har sett starten på en trend der AI-genererte influencere seiler opp som billigere, bedre og mer bærekraftige «påvirkere», også her hjemme. Coop Prix’s dovendyr er et tidlig norsk eksempel på dette, selv om vi sliter med å forstå hvorfor matvarekjeden indirekte velger å sammenligne sine stamkunder for dovendyr. Uansett, i tiden fremover vil linjen mellom det som er ekte og det som er datagenert hviskes ut. Et kulturkræsj av dimensjoner, – og vinnerne vil være de som lærer seg å leve med endringene.
“The pessimist complains about the wind. The optimist expects it to change. The leader adjusts the sails.”- John C. Maxwell
Ukas innovasjonsblomst går til Trygve Hegnar, fordi han fortsetter å utfordre med sine daglige ledere i Finansavisen. Vi er ikke alltid enige, men mener det er under beltestedet å bruke kvinnekort og alder mot en av landets ledende samfunnsdebattanter. Som den franske forfatteren Voltaire sa for mange år siden «Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det».
Happy Friday og riktig god helg!