Mange har klødd seg i hodet denne uken, enkelte fordi våren forsvant i nye formidable snøfall, andre fordi de slett ikke forstod hvordan fotball-landslagets stjerner klarte å kløne bort så åpenbare målsjanser i Norges to EM kamper. I tillegg er de fleste av oss opptatt av påskeferien som nærmer seg, – og vi kan jo uansett fotballresultater glede oss over at vi i Norge er verdensmestre i å feire nettopp påsken. Mens de fleste land feirer to eller tre dager klinker vi til med 9 dager, – og mange flytter til fjells med både svigermødre, rødvinsdunker og påskeegg.

Mediemessig kan man jo få inntrykk av at alle skal til fjells, men i følge en fersk undersøkelse fra Klarna skal nesten like mange tilbringe mesteparten av påsken i hytte  ved sjøen i Norge (9 %) eller på reise utenfor Norden (8 %). For mange vil det muligens være den siste påsken på hytta. I en ny spørreundersøkelse fra Norges Hytteforbund sier nemlig 1 av 5 av de spurte at de vurderer å selge hytta.

Selv klør vi oss mest i hodet over regjeringens siste håpløse krumspring. Samtidig som de ber jobbskapere om å ryke og reise ut av landet, valgte de denne uken å bruke noen millioner på å hente hjem to IS-terrorister og deres barn. Dette er to norsk-somaliske søstre som med viten og vilje valgte å reise til Syria for å vie sine liv til å bygge IS kalifatet, og de nekter ifølge Aftenposten fortsatt å si noe negativt om IS. At slikt skal belønnes mens barnevernet her hjemme ikke er fremmed for å ta barn fra sine foreldre, slik blant annet den indiske filmen «Mrs. Chattarjee VS Norway» avslører. Dette viser frem en side av Norge vi slett ikke bør være stolte av. Filmen som er sann handler om en indisk småbarnsfamilie i Stavanger som blir fratatt sine to barn av overivrige norske myndigheter fordi de ikke er norske nok, – du kan se traileren her.

Mange husker at Trygve Slagsvold Vedum i valgkampen ba norske kommunikasjons-eksperter om å ryke og reise, – og vi husker alle det idiotiske stuntet der Anniken Huitfeldt fløy Taliban’s presteskap til Oslo og installerte dem på luksushotellet Soria Moria. Denne uken fulgte de opp med endringer av lakseskatten som skaper nye runder med klabb og babb i jenkadansstil (to frem og en tilbake). Det virker som det meste regjeringen tar i om dagen går galt, og vi klarer ikke helt å fri oss fra tanken om at det ville vært smart å hente inn noen rådgivere snart.

Vi tviler nemlig på at slagordet; Vi henter terrorister til norge og skremmer verdiskapere til sveits, vil fungere som en stemmesanker for  regjeringspartiene.

I mellomtiden kan vi jo trøste oss med at selv om vi i Norge gjør det stadig dårligere på innovasjonsstatistikkene er vi fortsatt verdensmestre i offentlig sysselsetting, ingen har i følge OECD en større andel av befolkningen engasjert innen det offentlige enn oss. Likevel har regjeringen fredet sektoren og mener at det ikke finnes rom for å jobbe smartere og mer innovativt innen sektoren. Forstå det, den som kan!

Ukens opptur kommer fra Bergen. Nicolay Tangen var som vi skrev i forrige uke på talerstolen på NHH og i studentenes egen avis tok han i går bladet fra munnen og konstaterte at dagens ungdommer tåler mindre enn forrige generasjon, – noe overbeskyttende foreldre ifølge Tangen må ta sin del av ansvaret for.

Det er alltid befriende med ledere som tør å være tydelige, – og let’s face it. Han har et poeng. På den annen side har vel vi over 50 alltid klaget på ungdommen – vi tror det var den amerikanske komikeren Joan Rivers som sa det best;

“You know you’re getting older when you’re told to slow down by your doctor, instead of by the police.”

Internasjonalt er ukens viktigste nyhet at Elon Musk sammen med Steve Wozniak, Yuval Noah Harari, tidligere presidentkandidat Andrew Yang og over 1000 ledende teknologieksperter har anmodet om en 6 måneders pause i utviklingen av KI-verktøy. Dessverre drukner dette viktige budskapet i medias overdrevne fokus på Donald Trumps klønete skurkestreker og to terroristsøsken på vei hjem fra Syria….

Brevskriverne er bekymret over utviklingen av avanserte KI verktøy som GPT-4. I motsetning til politikerne innser de at utviklingen er eksponentiell og fremskrittene så store at de hevder at menneskehetens største utfordring i vår tid slett ikke er det grønne skiftet, men fremveksten av teknologi som er så avansert at vi mennesker ikke lenger henger med. Faren er i følge brevsignererne at man utvikler og distribuerer stadig kraftigere systemer som ingen – inkludert deres skapere – kan forstå, forutsi eller kontrollere. Du kan lese brevet som ble publisert onsdag av “Future of Life Institute” her.

Som faste lesere av InnoMag er kjent med skrev vi allerede for 10 år tilbake om at vi nærmer oss punktet for teknologisk singularitet – tidspunktet der den teknologiske utviklingen blir ukontrollerbar og irreversibel. Det var Googles forskningssjef og futurist Ray Kurzweil som populariserte begrepet Singularity i sin bok “The Singularity Is Near” i 2005. Elon Musk har tidligere sagt at dette kan inntreffe allerede i 2025, – og norske politikere sover dessverre godt i timen. Skummelt når resultatet innebærer totalt uforutsigbare endringer og maskiner som er både smartere og mer åndelige enn oss. Bruk gjerne påsken på å se filmen “Eagle Eye” fra 2008 regissert av Steven Spielberg så forstår du hva vi er redd for.

Elon Musk har som kjent også fokus på verdensrommet og denne uken kom også nyheten om at forskere har identifisert en ny potensiell vannkilde i milliarder av små glassperler på overflaten av månen. Funnene kan danne grunnlaget for en fremtidig bærekraftig vannkilde i planlagte månehabitatprosjekter. Analyse av en måneprøve på 2 kilo avslørte at glassperlene ble dannet fra de smeltede, oksygenfylte restene av meteorer dusjet med hydrogen fra solvinden. Forskere tror at månen kan ha opptil 71 billioner liter vann via denne kilden. Les originalstudien her.

Ukas innovasjonsblomst går til Nicolay Tangen og Tobias Studer Andersson på vegne av Sopra Steria for en viktig rapport de lanserte denne uken om verdien av åpen innovasjon. Du kan lese saken her. Vi håper de to deler med Elon Musk og de andre brevskriverne som roper ut tydelige varsko på viktige områder. Uten engasjerte ledere som tar ansvar og evner å se fremtiden ville vi vært fattigere!

Happy Friday, og riktig god påske!