Det er utenfor ring 3 det viktigste har skjedd denne uken. Både Bergen og Trondheim har vært vertskap for viktige konferanser, og Bodø har på solid vis feiret seg selv som en av Europas tre kulturhovedsteder i 2024. Inspirasjonsmessige styrkedemonstrasjoner alle tre. Samtidig har Google stukket spaden i jorden i Skien, kineserne svinger inn i Dragens år og USA-journalisten Tucker Carlson har stukket nesa inn i Kreml.
Ukas paradoks er at mens våre ledere holder fagre innlegg og sitter i konferansedebatter for å besvare spørsmålet om hvordan vi i Norge skal forberede oss på fremtiden velger nok en dyktig virksomhetsbygger å rømme landet. Når retorikken handler om at jeg er et svin, så gidder jeg ikke lenger, sier Erik Langaker til Finansavisen og peker dermed på landets kanskje største problem. Spriket mellom myndighetenes fagre ord og virkeligheten for norske virksomhetsbyggere og innovatører. Realiteten er at Erik Langaker har gjort en kjempejobb og burde vært feiret etter å ha skapt store verdier, skapt tusenvis av arbeidsplasser og bygget et titalls selskaper. I stedet har vi en regjering som synes det er “innafor” at sentrale støttespillere som SV-Bergstø og LO-Peggy mobber verdiskapere som rent faktisk bygger landet på måter som gjør at de flykter utenlands, og det samtidig som de snakker høyt om mobbing som problem på norske skoler…
Trist som faen, synes vi!
Ukas høydepunkter var Handelshøyskolens lansering mandag av årets utgave av innovasjonsindeksen og her er det tydelig at digitale plattformselskaper vinner frem. Tesla vant i år, som i fjor – og på en fin annenplass kom TISE, du kan lese mer om denne viktige kåringen her. Gledelig synes vi også det er at det sosiale bidraget vektes stadig høyere, noe Ferd’s Katinka Greve Leiner på en flott måte foredro om på lanseringen. Slett ikke tilfeldig at Ferd endte på en sterk tredjeplass i fjorårets kåring over landets 25 mest innovative virksomheter. Du kan lese mer om den kåringen her.
I Trondheim har Tekna, Sintef, Forskningsrådet og NTNU nok en gang arrangert Lerchendalskonferansen og 120 inviterte deltagere diskuterte tirsdag og onsdag hvordan forskning, næringsliv og offentlig sektor må bli bedre til å jobbe sammen for at vi skal klare å lykkes med grønn omstilling og ny vekst. En rekke dyktige foredragsholdere øste av sin kunnskap. Konferansen ble avsluttet med et herlig innlegg fra en av Norges desidert beste talere, Henrik Syse med tittelen; Hvordan tar vi vare på grunnmuren i den kunstige intelligensens tidsalder? Du kan få med deg hele foredraget her.
I Bergen gikk Vestlandskonferansen av stabelen i en fullsatt Grieghall. Der handlet det om nye tanker, nye løsninger og ny teknologi. Sparebanken Vest har her sammen med gode lokale krefter skapt en flott møteplass for næringsliv, politikk, akademia og 5000 engasjerte vestlendinger. Målet var å komme opp med konkrete forslag for å skape nye arbeidsplasser, ny velferd og en bedre fremtid. i følge Jan Erik Kjerpeseth, Sparebanken Vest‘s dyktige og innovative konsernsjef ønsket de å feire rebellene blant oss, de som BÅDE gjør opprør mot urett, OG tar ansvar for å finne bedre løsninger. BRA synes vi!
Temaet som gikk igjen begge steder var AI og det hersket stor enighet om at våre jobber ikke vil overtas av AI roboter, men av smarte medarbeidere som har lært seg å benytte AI verktøy smart. Sjakkgeniet Garry Kasparov sa det godt allerede i 1998:
A good human plus a machine is the best combination!
I Skien annonserte Google denne uken at de vil bygge et datasenter som på sikt vil benytte over 5% av Norges totale energibehov. Mange er i harnisk, men dette er jo et positivt bidrag til det grønne skiftet, og vi kan vel ikke nekte utenlandske selskaper fra å velge norsk grønn strøm?
Også denne uken går det opp og ned i aksjemarkedet, verdier skapes og forsvinner i voldsom fart. Mens Snap aksjen denne uken sank med over 30 % steg Disney aksjen med nesten 10 % etter at mastodonten kunngjorde et samarbeid med Fortnite-produsenten Epic Games. De to skal ikke bare samarbeide om nye spill, Disney investerer også 1,5 milliarder dollar i Epic.
Trenden er klar, underholdningsgigantene kjøper opp spillprodusentene. det handler til syvende og sist om å eie større deler av vår tid.
Ukas snakkis er for mange den tidligere Fox-journalisten Tucker Carlson som denne uken har vært i Moskva og intervjuet Russlands president Vladimir Putin. Intervjuet ble sendt ved midnatt i natt, og finnes i sin helhet kun på X og på hans egen betalte nettside. Et skudd for baugen for alle store aviser og et eksempel på at mediabransjen fortsatt transformeres. Mange mener mye om dette intervjuet som gir Putin god anledning til å legge frem sine tanker, men vi synes intervjuet er verdt å se, – og det viser en russisk leder som åpenbart ønsker å påvirke vesten. Vi ser at Tucker av mange mobbes for intervjuet, men vi opplever hans spørsmål som gode og siden vi heier på dialog fremfor krig er vi glade for initiativet Tucker her har tatt. Du kan forøvrig se hele intervjuet her.
Vi er likevel usikre på om vi skal ta Putin helt alvorlig når han sier at han spurte Bill Clinton om Russland kunne bli med i NATO.
I USA‘s underholdningshovedstad Las Vegas går amerikanerens største sportsevent, Super Bowl av stabelen på søndag og med superpopulære Taylor Swift som forelsket fan er alt duket for et show uten like. For mange er det kampen mellom de to antatt beste amerikanske fotball lagene som er det viktigste, mens andre er mest opptatt av pauseunderholdningen og atter andre virker å være mest opptatt av reklamespottene. La oss likevel minnes innslaget for nøyaktig 30 år siden som er kåret til tidenes beste reklamesnutt. Du kan se det her, og vit at styret i Apple nektet Steve Jobs å vise innslaget, Steve gorde det likevel og resten er som det sies historie.
Uansett, Super Bowl engasjerer de fleste. Du har kanskje hørt om han som ringte inn til lokalradioen og fortalte at en venn av ham hadde klart å skaffe en billett:
Visstnok en flott plass som kostet over 75.000, – inkludert åpen bar. Problemet var bare at Super Bowl dessverre skulle arrangeres samme dag som bryllupet hans, noe han ikke visste da han kjøpte billettene. Så nå leter han etter noen som kan overta hans plass.
så la vennen til at møteplassen er Pauluskirken, North Avenue 1300 og navnet er Debra. Debra er visstnok både søt, blid og en god kokk…
Ukens innovasjonsblomster går til Erik Langaker og arrangørene av Lerchendals-konferansen og Vestlandskonferansen, samt våre venner i Bodø. Vi håper de også raust deler blomstene med de flotte talerne som gjennom sine innlegg deler med alle oss andre og bidrar til å flytte oss alle fremover.
Happy Friday – og riktig god helg!