Uken kan raskt oppsummeres som preget av konferanser, kåringer og kryptokatastrofer. Oppturene var mange, men det samme må sies om nedturen for både styret i Forskningsrådet, kryptokongene og amerikanske teknologiaksjer. New York’s Nasdaq børs har tapt formidable 27,4% siden nyttårsrakettene ble sendt opp, og Kjell Inge Røkke har mistet halvparten av sine kryptoverdier.
Ukens opptur her hjemme var for vår del uten tvil NHO’s årskonferanse som gikk av stabelen i Oslo Spektrum torsdag denne uken. Det var som vanlig et høyt nivå på talerne som øste av sin innsikt, men så skal det også sies at nivået på de 1100 deltagerne også var rimelig høyt.
I år var det NRK’s USA ekspert, Sofia Høgestøl som hadde jobben med å lede forsamlingen gjennom en dag preget av krigen i Ukraina, Putin’s imperiebygging og klimautfordringene.
– Vi må gå inn med samme iver og “drive” for å løse klimakrisen, som vi har håndtert krisene knyttet til pandemi og krig, sa NHO-presidenten, Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether i sitt inlegg.
Blant mange høydepunkt vil vi også trekke frem den glimrende Russland analysen fra Karen-Anna Eggen, forsker ved Forsvarets Høgskole, du kan og bør se den her. Nok en glitrende analyse fikk vi fra Finlands tidligere statsminister, nå direktør ved EUI School of Transnational Governance, Alexander Stubb som på 12 minutter og med glimt i øyet og lun finsk humor oppsummerte Norges, Europas og verdens utfordringer i tiden fremover. Bedre kan det ikke gjøres – anbefales varmt for alle våre lesere.
– Jeg har aldri sett EU så enig og så handlingskraftig som nå, men denne enigheten Kommer ikke til å vare, advarte Alexander Stubb.
Samtidig som at kronprinsparet satte seg i salen på NHO’s årskonferanse kom nyheten om at hele Forskningsrådets styre på 13 personer sparkes. Det er forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe som går usedvanlig drastisk til verks, viser handlingskraft, men avslører samtidig en konflikt som slett ikke minner om EU’s rørende enighet…
Årsaken sies å være at Forskningsrådet ligger an til å gå samlet 275 millioner kroner i minus ved utgangen av året, og utrolige 1,9 milliarder kroner i minus ved utgangen av 2023. Hilde Tonne, avskiltet styreleder mener at det avgåtte styret ikke har gjort noe galt, så det skal bli interessant å følge med her. Siste ord er neppe sagt, og om avskiltingen av styret skyldes uvitenhet eller manglende oversikt fra styrets side vet vi ikke, men vi lover å følge med!
Situasjonen minner oss litt om studenten som av sin professor ble spurt om han kunne forklare forskjellen mellom uvitenhet og apati?
Hans svar: Jeg vet ikke, og bryr meg ikke!
Nylig kom også oversikten fra Reporters Without Borders som viser at Norge, tett etterfulgt av Danmark, Sverige, Estland og Finland inntar topp-plasseringene på oversikten over land der pressefriheten er størst. Kanskje ikke så overraskende må vi ned på på 155. plass for å finne Russland. Helt i bunn, på en soleklar 180. plass finner vi Nord-Korea og kanskje er det denne plasseringen som medførte at Kim Jung-Un i et anfall av åpenhet denne uken innrømmet sitt første tilfelle av Covid-viruset.
Denne uken vier vi plass til en viktig kronikk fra professor Laura Jada ved det Arktiske universitetet i Tromsø som mener vi bør se på Putins stadig økende aggressivitet som en mulighet til å hente dyktige russere som er regimekritiske – og svært godt skolert. Et slikt grep vil hjelpe norsk IT bransje som sliter med å skaffe nok kompetanse, så her går oppfordringen til Abelia, Dataforeningen, IKT Norge og Nasjonalt Innovasjonsråd om å gripe det utmerkede forslaget med begge hender og sikre action NÅ!
Du kan lese hennes utmerkede kronikk her.
I USA «kåret» det amerikanske magasinet Forbes denne uken sin årlige Global 2000 rangering av de største selskapene i verden ved å bruke fire måltall; Omsetning, overskudd, eiendeler og markedsverdi. For første gang er det Warren Buffett’s Berkshire Hathaway som inntar førsteplassen. Dermed detroniseres Industrial and Commercial Bank of China, til annenplass etter ni år på rad på toppen av listen. Svingningene er store, Esso som i utlandet heter ExxonMobil er nr. 15 i år, opp fra nr. 317 i 2021 og Shell er nr. 16, opp fra nr. 324. Begge selskapene har nesten doblet sin verdi, mens Volkswagen konsernet i løpet av de siste 12 månedene nesten har mistet 40% av sin verdi. Interessant nok er hele 58 land representert på 2022-listen, men ¾ av de kommer fra kun 10 land. USA har flest med 590 selskaper, etterfulgt av Kina med 351 og Japan med 196. Lille Norge har 8 selskaper inne på listen.
For oss nordmenn kan nevnes at på 70. plass finner vi Equinor, på 426. plass dukker DNB opp og på 745. plass befinner Norsk Hydro seg, mens Telenor er nede på 1064. plass. Blar vi videre nedover dukker forsikringselskapet Storebrand opp på 1161. plass, mens NHO presidentens Yara International innehar 1280. plassen. De to siste norske selskapene som har fått plass blant verdens 2000 største virksomheter er Vår Energi (1730) og Gjensidige Forsikring på 1788. plass.
Mens vi er inne på kåringer og lister bør vi jo nevne at denne uken ble det også klart at Erling Braut Haaland går til Manchester City, – 2 millioner i uken er OK lønn for å løpe rundt med ball, spør du oss… Det er likevel et stykke vei opp til Lionel Messi som vant Ballon d’Or i 2021, kåringen som verdens beste fotballspiller. Han er forøvig også verdens høyest betalte idrettsutøver men han har kun scoret ni mål på 32 kamper for Paris Saint-Germain. I så måte er Haalands scoringstavle langt bedre, 68 mål på 67 kamper vitner om målteft og killerinstinkt av dimensjoner.
Ukens innovasjonsblomst går til de to professorene Laura Janda og Tor W. Andreassen fordi de deler flotte og viktige tanker med oss andre, samt NHO og alle de flotte talerne som bidro til en innsiktsfull konferanse og god anledning til å møtes. Det hele gjort slik vi foretrekker å møtes – ansikt til ansikt uten masker!
Happy Friday og riktig god helg!