Oktober er godt i gang og mens vi nordmenn pendler mellom minusgrader og sommerdager skjer det store saker både her hjemme og internasjonalt. Storslagne besøk var det flere av, og vi tar denne uken for oss tre av de viktigste.
Tirsdag var Finlands president Alexander Stubb på sta(t)sbesøk i Oslo, og store deler av Karl Johans gate ble sperret for å frakte den dyktige diplomaten med doktorgrad i filosofi de få meterne mellom Stortinget og Slottet. Vi gjetter på at karriereklatreren ville foretrukket å jogge i stedet. Den 56-årige professoren er nemlig ikke bare en smarting, han er også topptrent og løper daglig, av og til med sin venn Jens Stoltenberg som joggekompis.
politikere med erfaring fra arbeidslivet liker vi, men ikke alle er like åpne for endring; vi minnes kommentaren fra en fransk ambassadør som da temaet jogging kom opp i en mottagelse utbrøt; “I tried running, but I kept spilling my wine.”
Siden vi nevner Stortinget vil vi også fremheve onsdagens gründerdebatt i spørretimen der Venstre’s Alfred Bjørlo stilte finansminister Vedum spørsmålet om han trodde vi fikk flere eller færre gründere i framtiden med den skattepolitikken dagens regjering for tiden serverer. Svaret var like tafatt som hans upassende og fnistete opptreden på forrige utgave av Nytt på Nytt. Sammen med Høyres Nikolai Astrup er Alfred Bjørlo svært tydelige på at regjeringens nye exit skatt i kombinasjon med kraftig skjerpet formuesskatt er en katastrofe for nyskaping og bygging av framtidens bedrifter i Norge.
Ingvild von Krogh Strand fra Abelia sa det kanskje best av alle: «Det er fare for at det er GRÜNDERE som blir Norges neste store eksportnæring».
Ukens tristeste nyhet kom fra skolesektoren der en ny undersøkelse avslører at fraværet har doblet seg siden pandemien. Et tydelig tegn på at våre politikere ikke innser alvoret, mens våre finske venner har satset på skolen og lærere har våre politikere gitt faen altfor lenge. Konsekvensen er uro i klassene, demotiverte lærere og elever som ikke møter opp, – og resultatet er at vi er i ferd med å miste en generasjon med talenter.
Mye tyder på at andre land også sliter, en fersk undersøkelse fra karriererådgivnings-selskapet Intelligent avslører at 6 av 10 virksomheter har måttet si opp Gen-Z-ansatte i prøvetiden grunnet manglende leveranse. Av de 966 bedriftene som ble spurt, sa 3 av 4 at de måtte si opp unge arbeidere grunnet utilfredsstillende prestasjoner. mens 1 av 2 måtte gå fordi de manglet motivasjon og profesjonalitet. Du kan lese saken her.
Stasbesøk fikk vi også ovenfra, I natt var en komet synlig på nattehimmelen som fortjente vår fulle oppmerksomhet. Det vil nemlig gå minst 80 000 år til anledningen byr seg igjen. Kometen som bærer det velklingende navnet C/2023 A3, også kjent som Tsuchinshan-ATLAS-kometen, svingte innom fra Oort-skyen, som NASA mener er et gigantisk sfærisk skall som omgir solsystemet vårt.
Mon tro om det hele var et besøk for å minne oss jordboere på at vi bør begynne å behandle hverandre bedre her nede på denne lille rare jordkloden vår – og at litt avstand må til for å se helheten? Ingen sier det bedre enn Bette Midler i sangen “From a Distance”;
From a distance, you look like my friend
Even though we are at war
From a distance, I just cannot comprehend
What all this fighting’s for
From a distance, there is harmony
And it echoes through the land
And it’s the hope of hopes
It’s the love of loves
It’s the heart of every man
I USA kom visepresident Kamala Harris på besøk til erkekonservative FOX TV og lot seg intervjue av deres mest Trumpvennlige journalist i en seanse som viser oss at presidentkandidaten er både smart og tøff. Langt tøffere enn mange har innsett, – og med Donald Trump som denne uken har sagt at han kunne tenke seg å bruke det amerikanske militæret mot de som er uenige med ham burde det være mulig vinne om to uker.
Det hjalp nok heller ikke at i en artikkel i US News and World Report denne uken så ba NBCs tidligere markedssjef John D. Miller hele USA om unnskyldning for å ha hjulpet til med å skape et monster. Miller ledet teamet som markedsførte The Apprentice, reality-TV-programmet som gjorde Trump til et kjent navn for millioner av amerikanere. “For å selge showet,” skrev Miller, “skapte vi fortellingen om at Trump var en supersuksess forretningsmann, men sannheten var at han erklærte seg konkurs seks ganger”.
OK, vi innrømmer det, for oss er det en gåte at klossmajoren med det enorme selvbildet i det hele tatt får noen stemmer. At de som kjenner ham best er de som advarer sterkest mot ham er jo også et hint …
La oss også ta med nyheten om at teknologigiganten Amazon denne uken annonserte at de vil satse stort på atomkraft, og de ønsker interessant nok å utforske potensialet i små modulære reaktorer. Slike reaktorer kan nemlig bygges langt raskere og til lavere kostnader enn tradisjonelle kjernekraftverk – de er dessuten karbonfrie. Slikt høres jo unektelig fristende ut. Her hjemme har noen klossmajorer som kjent klart å utnevne atomkraftmotstander Kristin Halvorsen til leder av kjernekraftutvalget.
Only in Norway!
Ukens innovasjonsblomst går til Alfred Bjørlo og Nikolai Astrup på vegne av Venstre og Høyre som er tydelige på at norske verdiskapere skal hjelpes, ikke bølles med. Vi minner også om at alle de tre besøkene på hver sin måte signaliserer en brytningstid mellom gamle ideer og en ny æra som er både digital, åpen, mer innovativ og mer samarbeidsorientert. Vi heier på fremtiden og de som skaper muligheter, ikke hindringer.
Happy Friday og riktig god helg!