Mens vi her hjemme denne uken forsiktig bladde over til februar, gikk en stor del av verdens befolkning i gang med en heidundrande feiring av det nye måneåret. Den feiringen skal vare frem til 16. februar, – snakk om fest!
I Kina og store deler av Asia er det inngangen til Tigerens år som feires. I følge folketroen er dette et år for å være modig og energisk. Imidlertid kan tigre som kjent også være en smule impulsive og vanskelige å styre. I følge folketroen der borte er årsaken til at vi i år feirer tigerens år fordi Buddha iinviterte alle verdens dyr inn til fest på nyttårsaften. Det var imidlertid kun tolv dyr som møtte frem, og etter rotta og oksen var det tigeren som svingte innom. Buddha var så takknemlig for at han slapp å feire alene at han belønnet dyrene som møtte opp med å gi dem den gave at de hver skulle få herske ett år hver, og bestemme over alle hendelser og skjebner det året.
I dag starter også Beijing OL, og mens norsk presse er mest opptatt av hvem av Norges 81 deltagere som har testet positivt for Covid-19 viruset, vil vi i stedet trekke frem at kineserne har tenkt både gjenbruk og bærekraftig. Åpningsermonien foregår i samme fugleredeaktige arena som ble benyttet til sommer OL åpningen og svømmestadion har de rett og slett islagt og den benyttes nå til curling. Faktisk vil alle de 26 ulike stadionene kun benytte fornybar energi. Alle bilene som skal frakte deltagerne er selvsagt både kinesiske og elektriske, – og til og med OL flammen vil for første gang være basert på hydrogen. Kineserne hevder derfor at dette OL vil være det første karbonnøytrale vinter-OL. Så gjenstår det selvsagt å se om Kina vil imponere oss eller om vi vil bli utsatt for avansert statlig sportsvasking.
Ukjent med begrepet sier du? Da har du ikke fulgt med, verbformen av ordet, «sportsvaske», ble kåret til årets ord av Språkrådet ifjor.
Det handler selvsagt om å arrangere sportsbegivenheter i et forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra menneskerettighetsovergrep. Nå er jo ikke sammenblandingen av sport og politikk noe nytt. Hitler’s forsøk på å vise frem den ariske rases overlegenhet under OL i 1936, står fortsatt som beviset på hvor galt det kan gå når de olympiske leker blir verktøy for autoritære verdier og propaganda. Beijing OL‘s motto er sammen for varig fred, men mange land velger likevel å protestere ved å ikke møte opp på åpningsseremonien.
Her hjemme seiler Høyre frem som landets desidert største parti i NRK’s siste meningsmåling som kom denne uken, men for velgere som har revurdert valget av stemmeseddel i september er det nok ingen angrefrist, – og vi skal sannsynligvis leve med Støre‘s statsråder som med noen hederlige unntak er travelt opptatt med å skru tiden tilbake i nesten fire år til. Denne uken er det Viken og nesten 500 millioner som skal ofres, uten at vi klarer å forstå hvorfor dette skaper en eneste fordel for folk flest.
Kanskje angrefrist hadde vært en god ide?
For øvrig går Norge som en kule, og tro det eller ei ble det solgt hele 181 elektriske Porscher i Norge i januar, og det er i følge Opplysningsrådet for veitrafikk flere enn totalt antall solgte biler som krever bensin. Tydeligere kan vi ikke beskrive verken det store skiftet eller nordmenns gjennomgående gode økonomi. Det er ikke bare på veiene det går en kule varmt, også boligprisene stiger, faktisk er prisveksten i januar i år den sterkeste i boligprisstatistikkens historie, ifølge administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Telenor, landets største telekomselskap har denne uken levert sine tall for 2021. Sjefen sjøl, Sigve Brekke var godt fornøyd med resultatene sa han på Dagsrevyen. Børsverdien sank likeel i løpet av et døgn med hele 11 milliarder norske kroner. Tydeligere kan ikke dagens aksjonærer synliggjøre sin skuffelse over at verdiene raseres, og DN‘s dyktige børskommentator Thor Chr. Jensen har regnet ut at mens børsen har gått som en kule har Telenor aksjonærene tapt over 66 milliarder de siste to årene. Nå har det jo stormet rundt Brekke også tidligere, da samme avis avslørte at han på sin CV regelrett løy, vi gjetter likevel på at han på neste styremøte tildeles nye kulesår.
Tirsdag åpnet statsminister Jonas Gahr Støre landet igjen, – men regjeringen beholdt meteren for å hindre smitte. Likevel gikk det kun 24 timer før sjefen selv ble observert på en bar i Tromsø i klart brudd på den samme metersregelen. Slikt får naturlig nok utelivsbransjen som sliter med å overleve til å reagere. Det er ikke alltid så lett å følge egne råd, for å si det med Henrik Ibsen:
Ja, tenke det; ønske det; ville det med; –
men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!
Som en liten trøst til både Sigve Brekke og Jonas Gahr Støre kan vi jo minne om at Boris Johnson visstnok sliter med det samme borte i England.
Vi minnes kongens tale i Shrek filmen; «Some of you May Die, But it’s a Sacrifice I am Willing to Make»
I USA har den populære aksjeeksperten Cathie Wood som leder Ark Invest uttalt at innovasjon for tiden er på billigsalg, dette etter at flere av aksjene hun har satset andres sparepenger på har mer enn halvert seg i verdi, og det er store kjente selskaper som Tesla, RobinHood og Meta som har skuffet med store tap av milliarder av kroneverdier. Meta, som de fleste av oss fortsatt kjenner best som Facebook avslørte denne uken at de for første gang hadde færre brukere enn kvartalet før, – og for aksjonærer som ønsker å investere i vekstselskaper er slike tall omtent like velkomment som en Ugihrsk delegasjon på OL’s åpningsermoni.
Ukens innovasjonsblomst går til de som har hjulpet Mustafa Hasan til å bli i Norge, Norges nye sentralbanksjef (hvem det nå måtte bli) og ukens leder, Daniel Sunde Hansen som i intervjuet du kan lese her peker på utfordringen med å forene to kulturer i norske virksomheter.
Happy Friday og riktig god helg!