Den siste uken i april nærmer seg historiebøkene og kort oppsummert ser vi konturene av en ny verden. En verden preget av krig, konflikter og kaos, men også av nye allianser, økt samhold og vektlegging av verdier mange bare for noen måneder siden tok som en selvfølge.
Her hjemme har de norske bondeorganisasjonene denne uken lagt frem et lønnskrav som er over 10 ganger høyere enn fjorårets oppgjør. Det skal bli interessant å se hvordan bøndene argumenterer for at de skal jekkes opp med 11,5 milliarder samtidig som SSB tallene viser at den norske gjennomsnittsbonden tjener over 735.000,- i året. I tillegg er landets 41 000 bønder aksjonærer i både Tine og Nortura, noe som i praksis representerer millionverdier for den enkelte bonde. Dette poenget glemmer de helt å nevne, men vi opplever det som temmelig friskt å foreslå over 120 000 i lønnsøkning pr. bonde. Likevel, med bondekollegaer både i landbruksministerstolen og i Finansdepartementet blir det spennende å se hvor Senterpartiets lojalitet egentlig ligger… Mange bønder satser nok på at julenissen i år jobber overtid.
Bøndene er ikke alene om å sloss for krav som i liten grad hensyntar alle andre yrker som også fortjener en reell lønnsvekst. Også pilotene i SAS kjemper hardt, de hevder at ledelsen oppfører seg umoralsk, uetisk og usolidarisk og kun 6% av pilotene har tillit til ledelsen i en medlemsundersøkelse gjennomført av SAS Pilot Group i juli 2021. Slikt borger jo ikke akkurat for godt forhandlingsklima, men det handler om kroner og opparbeidede fordeler også her, – og i følge ledelsen handler det om manglende vilje til å være med på en nødvendig omstilling.
I mellomtiden lider vi passasjerer i det som må kunne betegnes som en fly sakte aksjon, – 400 flyvninger har blitt kansellert bare i løpet av april…
I et omstillingsperspektiv blir det nesten surrealistisk å være vitne til konsekvensene av Hadia Tajik’s korstog mot bemannings-bransjen, konsekvenser som denne våren risikerer å bli dramatiske. Etter kun 140 dager i stillingen som arbeids- og inkluderingsminister og som viste seg å bli svært midlertidig, klarte Tajik å sloss frem vilkår som i praksis gjør det svært vanskelig å ansette nye medarbeidere. I en tid som roper etter økt fleksibilitet og omstillingskraft, er den norske regjerings løsning å forby innleie av folk ved midlertidige behov. Vi frykter at norske virksomheter som nå mister muligheten til å leie inn arbeidere midlertidig, i stedet vil miste oppdrag og bli langt mindre konkurransedyktig. Det jobber i Norge i dag over 30.000 årsverk innen bemanning, det er bransjemessig på nivå med bøndene.
For oss er det komplett umulig å forstå at en bransje (bøndene) skal få milliarder, mens andre bransjer som bemanningsbransjen og privat helsesektor i realiten skal drepes basert på gammelt tankegods fra en industrialder som er forbi. Vi tror norske arbeidsgivere er positive til en hovedregel der hele og faste stillinger er fundamentet, men det forutsetter at toppene og sesongvariasjonene kan ivaretas av temporær arbeidskraft.
For det er vel ikke slik at regjeringen vil kreve at norske bønder skal heltidsansette jordbærplukkere?
Ukas viktigste nyhet for Europa var nok Emanuel Macrons seier i det franske presidentvalget, dermed ble han den første franske presidenten på 20 år som sikret gjenvalg. For oss endringsagenter er det mest interessante at Macrons bakgrunn og plattform spiller på at han ikke tilhører noen av partiene, og med en sentrumsnær agenda har hans strategi vært å plukke stemmer fra begge sider.
Kan det samme skje i andre land, velgere flest tilhører jo ikke ytterfløyene, selv om det av og til kan virke slik i debattene…?
Likevel, i det store perspektivet for oss her nord på kloden var nok våre naboers beslutning om sende inn sine NATO-søknader i løpet av de neste ukene vel så viktig. Både Finland og Sverige ser med skrekk på hva som skjer i Ukraina og de har innsett at NATO er den eneste aktøren som kan garantere at våre nordiske verdier forsvares om en maktgal Putin skulle fristes til å arrangere en ny “spesialoperasjon”.
I USA kommer nå reaksjonene på at Elon Musk mandag denne uken kjøpte Twitter for 400 milliarder amerikanske dollar. Henrik Fisker, den danskfødte sjefen i elbilprodusenten Fisker likte dårlig dette kjøpet og la ned twitterkontoen umiddelbart. Vi antar at også Bill Gates kan styre sin begeistring. De siste ukene har Musk regelrett mobbet Microsoft gründeren fordi han visstnok har veddet penger på at Tesla kursen skal synke. Artig nok gjorde Twitter kjøpet at Gates så langt har veddet smart, aksjekursen til Tesla sank med hele 12% tirsdag – og vipps var 1000 milliarder norske kroner i verdi barbert bort. 1-0 til Bill Gates spør du oss…
Lenger nord i USA annonserte Amazon denne uken at de investerer 1 milliard dollar i et indusitrielt innovasjonsfond som skal hjelpe den allerede innovative handelsgiganten med å bli enda mer innovativ. Argumentasjonen er interessant og verdt å lese også for andre CEO’er…
WE HOPE THIS FUND OPENS THE DOOR FOR MORE COLLABORATION,
Ukas innovasjonsblomst går til Brønnøysundregistrene som har bygget innovasjonskraft i ly av pandemien og Patentstyret som denne uken feiret den internasjonale merkedagen for immaterialrettigheter, World IP Day. Her er Norge dårligst i klassen slik vi skrev for noen uker siden, og det er på høy tid vi setter fokus på verdien av patenter og andre immaterial-rettigheter.
Happy Friday og riktig god 1. mai helg!