Det nærmer seg for alvor jul og for InnoMag’s del er det tid til å feire at det denne uken er 12 år siden InnoMag så dagens lys. Klokka var nøyaktig 12.12 den 12. desember 2012 da fire stortingsrepresentanter fikk æren av å åpne det som har blitt landets ledende innovasjonsmagasin. Vi kan love våre lesere at jubileumsfeiringen går rolig for seg, og i god julenisseånd har vi hele veien holdt fast på ideen om at innholdet skal være gratis og reklamefritt.
Det håper vi jo at du som leser verdsetter!
Oslo har denne uken vært preget av fredsprisvinnerne og et enormt oppbud av journalister fra Japan. La oss sammen håpe at tirsdagens verdige seremoni i Oslo Rådhus der den japanske organisasjonen Nihon Hidankyō fikk beviset på at de vant Nobels fredspris 2024. Den japanske grasrotorganisasjonen ble som kjent startet av overlevende etter atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki.
Denne uken ble det klart at valgkomiteen i KRF ønsker at Dag-Inge Ulstein, mannen som gang på gang bedyret at han på ingen måte ønsket å lede partiet likevel skal gjøre akkurat det. Vi stiller spørsmålet om han mistenker sine velgere for å lide av hukommelsestap eller om KRF med dette legger lista på et nytt lavmål når det gjelder sprik mellom liv og lære.
Ikke rart tilliten forvitrer og velgerne forsvinner når lederne fremstår som opportunister og backstabbere av verste sort!
Mens vi rusler rundt i opplyste julegater kan strømbørsen Nordpool melde om rekordhøye strømpriser. I Sør-Norge har strømprisene passert 13 kroner denne uken, samtidig som prisene i nord fortsatt befinner seg godt under 20 øre.
For oss virker det rart at en regjering som denne uken fikk servert nye meningsmålingstall som viser at deres samlede oppslutning nå ligger under 20% ikke skjærer gjennom og sikrer langt jevnere priser på strøm her til lands.
Årets ord ble kåret denne uken og mens vi her hjemme landet på ordet Beredskapsvenn har Oxford University Press i England kåret det langt kulere ordet hjerneråte (Brainrot) til årets ord. Ordet beskriver forverringen av en persons mentale eller intellektuelle tilstand, spesielt som et resultat av overforbruk av tanketomt nettinnhold. Alle som har vært innom sosiale medier det siste året kjenner seg nok igjen!
Hvis du synes ordet virker nytt kan vi ile til å informere om at Henry David Thoreau brukte begrepet for første gang i 1854 da han kritiserte det han anså som en reduksjon i befolkningens intellektuelle nivå. Vi kan derfor trygt slå fast at utviklingen har pågått en stund og minner nok en gang om den amerikanske filmen “Idiocracy”. Ta deg tid til 5 minutter (her er linken) så forstår du hva vi mener…
Mens vi er inne på jubelord nevner vi også Helene Uri’s utmerkede språkspalte i Aftenposten som denne uken tok for seg ordet innovasjon og mye av den relativt tanketomme og særdeles lite innovative bruken av ordet fra ledere som kaster ut ordet i tide og utide. Vi er enig med henne, og foreslår at kun ledere som forstår hva innovasjon EGENTLIG er får lov til å bruke ordet i 2025, – hintet er at det kan erstattes med ordet verdiskaping. Les hennes kronikk her.
I USA har spillet Fortnite arrangert nok en innovativ online digital konsert og over 14.3 millioner jublende spillere var innom og fikk med seg Juice WRLD, Ice Spice, Snoop Dogg og Eminem. Som vi har skrevet før er vi overbevist om at 2025 vil by på flere slike innovative jubelscener som bidrar til å viske ut skillet mellom hva som er ekte og hva som er virtuelle opplevelser. Det er bare å glede seg!
Jubelstemning var det også for Google aksjonærene denne uken, en oppgang på 100 milliarder er jo lett å like i disse juletider. Mye skyldes nok ukas lansering av Googles nye kvante Chip Willow. Jubelropene skyldes to viktige faktorer vel verdt å merke seg; Willow vil redusere feil eksponentielt ved skalering, og dermed løser man den viktigste utfordringen kvantefysikerne har jobbet med i nesten 30 år. Dessuten hevder de Willow chipen kan utføre en avansert benchmark-beregning på mindre enn fem minutter.
Dagens raskeste superdatamaskiner ville trenge ti kvadrillioner (10 opphøyd i 25) år for å gjøre det samme – for øvrig et tall som langt overstiger universets alder.
Google labs leder Hartmut Neven legger til en filosofisk fotnote til pressemeldingen: «…kvanteberegning forekommer i mange parallelle universer, i tråd med ideen om at vi lever i et multivers, en prediksjon først laget av David Deutsch.» La oss slå fast at fremtiden blir spennende og når slike kvantesprang er mulige sier det seg selv at våre langsiktige planer ikke kan legges basert på historisk utvikling (slik den norske perspektivmeldingen er…)
Vi tar også med at denne uken avsluttet popstjernen Taylor Swifts sin voldsomt suksessrike Eras Tour i Vancouver, Canada. Konsertturneen til den vakre damen med den store stemmen har i følge bransjepublikasjonen Pollstar innbrakt over 2,2 milliarder dollar, så dette er verdiskaping av ypperste klasse. Kanskje ikke så rart at selveste Elton John sammenligner henne med The Beatles og sier at han gjerne vil synge med henne.
Det er en duett vi ser frem til å høre!
Ukas innovasjonsblomst går til Yngvar Ugland, DNB’s forbrukerteknolog som nylig kom hjem fra Stockholm som årets nordiske AI ekspert. Du kan lese saken her. Vi gratulerer!
Happy Friday og riktig god adventshelg!