Det er nye tider både i Norge og i resten av verden, og mye endres. Noen vil hjem og er villig til å betale en høy pris for drømmejobben, – andre som Carl I. Hagen vil helst ut av landet.

Denne uken ble det klart at den nye sjefen for oljefondet er finansmogulen Nicolai Tangen fra Kristiansand. Nå flytter han hjem og blar opp langt mer i skatt enn han henter ut i lønn. Da er du jo motivert, og slikt sliker vi!

Vi har sagt det før, mannen har vist at han kan tjene penger for seg og sine kunder, – nå får han anledning til å bistå oss alle som ny leder av Oljefondet. Vi ønsker ham lykke til og tror han vil vise seg å være et klokt valg, selv om ikke alle grepene underveis i prosessen var like geniale.

Geniale er heller ikke beskyldningene om skatteparadisenes styggedom som Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV fanebærer, – kan de ha glemt at de selv sørget for at norske redere har nullskatt og verdens desidert gunstigste skatteparadis her hjemme? Vi vet om mange bransjer som gjerne skulle hatt samme ordninger som rederiene har… Noen skatteparadis er tydeligvis lettere å like enn andre…

Noen blir hjemme i sommer… I følge Klarna har mer enn halvparten av alle nordmenn planer om å bruke sommerferien i eget hjem i år. Kanksje ikke så rart da at nettsalget av produkter til hus, hjem og hage stiger til nye høyder. Sammenlignet med samme periode i fjor har salget mer enn doblet seg. Godt å se at enkelte bransjer og sektorer vokser, det er nok dessverre ingen mangel på de som vil slite i sommer… Kudos også til Norwegian som på kort tid har lansert pakkereiser i Norge og slik sett gjort det enklere å reise i vårt langstrakte land.

I dag legger regjeringen frem en ny og mer langsiktig tiltakspakke. Vi gleder oss til å se hva som kommer og håper vi går fra krisehjelp til innovasjonshjelp, – for uten fornuftige investeringer i digital infrastruktur, kompetanse og nye måter å jobbe på vil vi ikke kunne nå nye høyder. Abelia har flere gode innspill og det har også denne ukas gjesteskribent, professor Tor W. Andreassen fra NHH og leder av Dig. Du kan lese hans viktige kronikk her.

Nå er jo ikke historiske debatter på Stortinget noe nytt, for eksempel satt vedtaket om å tillate fargefjernsyn i Norge langt inne. Ikke veldig overraskende sloss både KrF og særlig Senterpartiet mot innføringen av prøveordningen for snart 50 år siden. Argumentet mot var at vi seere ville slite med å skille TV fra virkeligheten når bildene kom i farger.

Interessant nok har visst aldri prøveordningen blitt formalisert, og noen er sikkert fortsatt i tvil om fargefjernsyn kan betegnes som et fremskritt.

Noen vil til himmels, – neida, vi tenker IKKE på KrF! I stedet er det Elon Musk og hans SpaceX vi har i tankene. Onsdag denne uken skulle nemlig den første bemannede private raketten sendes ut til den internasjonale romstasjonen ISS. De to NASA astronautene Bob Behnken og Doug Hurley var kun minutter unna da nedtellingen ble avbrutt og oppskytningen utsatt til lørdag. Begge har tidligere vært ute i rommet i over 20 dager, og har i tillegg giftet seg med hver sin astronaut så de må kunne betegnes som erfarne høytflyvere. Imidlertid nærmer vi oss raskt dagen vi vil se de første turistturene ut i rommet. Planen er å fly ut de første fire heldige med dype lommebøker til den internasjonale romstasjonen allerede i 2021.

Høytflyvende tanker om seg selv har jo også Donald Trump, denne uken tok han igjen helt av. Årsaken var at Twitter for første gang har gått inn redaksjonelt og merket to av de uttalige meldingene med en link til en faktaboks som viste at Trumps påstand ikke stemmer. Anledningen var at presidenten tirsdag tvitret at stemmegivning per post vil føre til valgfusk. Donald som allerede er i åpen krig med de fleste media signerte i går i sinne en presidentordre som i utgangspunktet åpner for sensur.

Interessant utvikling, i møtet med å bli “sensurert” med en faktalink foreslår USA’s president sensur. Utrolig, men dessverre sant.

For Trump er dette en krig han ikke har råd til å tape, vår oppfatning er at Donald fremstår mer og mer bortreist. Med 80 millioner twitterfølgere er dog underholdningsverdien himmelhøy og en ting er sikkert – siste tweet er nok ikke sendt!

Internasjonalt noterer vi oss også at General Electric etter 129 år skrur av lyset og vinker farvel til lyspærene som i sin tid var starten på selskapet. Vi antar at gründeren Thomas Alva Edison snur seg i graven. Selskapet glødelampens oppfinner startet har i over 100 år vært blant verdens ledende selskaper, men selv med over 200 000 ansatte er selskapet i dag en blek skygge av seg selv, og en vekker for oss alle om hvor raskt dårlig ledelse og katastrofale beslutninger kan rasere verdier.

Ukas innovasjonsblomst sendes Nicolai Tangen fordi han ikke ga seg, Twitter sjefen som tør å utfordre Trump og Thorbjørn Røe Isaksen som dessverre gir seg i politikken.

Happy Friday og riktig god pinse!