Wow, for en uke!
I løpet av noen dager har Norge gått fra å være et velfungerende samfunn med under 2% arbeidsledige til å møte en surrealistisk virkelighet der 1,5 millioner av oss er i risikosonen og 300 000 nordmenn over natten befinner seg i permisjon eller har mistet jobben.
Årsaken er selvsagt Corona viruset som fortsetter sin surrealistiske reise i sakte film vestover. Tre måneder etter at Kina advarte verden er det denne uken USA som for alvor har fått merke effekten av statlig undervurdering og sendrektig reaksjonsevne. Over 1000 døde og estimater om 25 millioner smittede sier mye om pandemiens eksponentielle utvikling og katastrofale omfang. Samtidig fortsetter Trump å twitre merkelige meldinger som at en vaksine snart vil være klar og at vårvarmen nok vil drepe viruset “A lot of people think that goes away in April with the heat – as the heat comes in”. Mens andre ledere har satt ned kriseteam og viser lederkraft spiller Donald Trump golf i Florida og satser på at varmen fikser dette. Stakkars USA!
Samtidig kommer det gode nyheter fra Kina, Singapore og Sør-Korea, – og det sier en hel del at amerikanske Apple har stengt sine butikker i alle land i hele verden, bortsett fra Kina der de har åpnet igjen. I dagens utgave av InnoMag kan du lese Heidi Berg’s interessante artikkel fra Shanghai, og den 15. april deler “Shanghai-Heidi” med våre lesere hvordan kineserne nå kommer seg ut på den andre siden av krisen, og hva vi i Norge bør lære av det hele.
A crisis is a terrible thing to waste, sies det
– i så fall bør vi lære mye i år!
Surrealistisk nok, mens fly knapt går og Italia regnes som farligst av alle land sendte norske myndigheter denne uken Mullah Krekar med enveis billett til nettopp Italia. Prosessen har tatt mange år og han blir neppe savnet. Dette skjer samtidig som Norge og mange andre land har lukket ned mye av det som lukkes kan, inkludert retten til å besøke våre egne hytter i en nasjonal dugnad uten sidestykke. Vårt naboland Sverige har valgt en svært annerledes og og langt mer avslappet strategi. Hos søta bror har de verken stengt ned skoler og restauranter og T-banen er nesten like overfylt som før. Deres virusekspert Johan Giesecke påpeker at 500 til 2 000 personer dør årlig av influensa i Sverige uten at det skaper overskrifter. Han kunne lagt til at over 1 million dør av turbekolose uten at verden stopper.
Har han et poeng eller vil Sverige betale dyrt for sin laissez faire holdning?
Konkrete råd for å ri av stormen her hjemme er det mange av, og det er uten tvil grunnfjellet av norske SMB’er som trenger mest hjelp nå. Gründere og entreprenører som har satset på å skape sin egen fremtid og arbeidsplasser til dykitge medarbeidere. Innovasjon Norge kommer med konkrete tips, du kan lese de her. Det samme gjør Abelia og også vi i InnoMag tråkker til. I kronikken som undertegnede har skrevet sammen med professor Tor W. Andreassen fra NHH, som også Finansavisen har viet spalteplass i dag legger vi tre konkrete råd frem. Bak rådene til norske politikere står det nasjonale innovasjonsrådet med tunge innovasjonsaktører som Dataforeningen, Digital Transformation Hub, NorBAN, Norstella, Open Innovation Lab of Norway, Seed Forum, Tekna og Venturelab. Hyggelig å høre at næringsminister Iselin Nybø fra Venstre på dagens pressekonferanse takket disse aktørene sammen med NHO, Virke, LO og Finans Norge. Du kan lese kronikken her.
Felles for de tre rådene er at de er enkle å gjennomføre, de vil virke umiddelbart og dessuten vil de ha langsiktige positive effekter for norske vekstvirksomheter. Grepene som i så fall gjøres kan om man lykkes sikre at Norge kommer ut av dette med en plan som gir oss både en mer bærekraftig utvikling og økt innovasjonskraft.
Dyktige ledere evner å fokusere på både sine medarbeidere og sine kunder. Vi ser nå nye partnerskap dukke opp og kreativiteten blomstrer. Treningskjeden SATS er et godt eksempel på dette. Med stengte treningsstudioer og permitterte ansatte, fryser de medlemskapsavgifter, streamer treningsøkter, og tilbyr trenings- og kostholdsråd for hjemmeværende. Mens noen virksomheten går i dvale holder SATS kundene aktive og motivert til krisen er over. Stordalens Choice kjede gjør noe lignende. De frister småbarnsforeldre med behov for noen timer effektivt hjemmekontor uten unger overalt med check-in-kontor som i realiteten er tomme hotellrom for under 300 kr per dag. Kudos til begge for kreative grep!
Se også på lærerne og Facebook-gruppen «korona-dugnad for digitale lærere». I løpet av få dager samlet lærere seg og nå utveksler de tips, lærer seg ny teknologi og innovative måter å gjøre ting på. Krisen gjør noe med vår evne til å endre satte rutiner, og denne raske «tvangsdigitaliseringen» flytter kompetansemessige fjell og bidrar til å gjøre Norge mer innovative. Vi gjentar det gjerne; A crisis is a terrible thing to waste!
La oss håpe at den usynlige fienden verden nå møter bidrar til økt globalt samarbeid, færre konflikter og mer kombinatorisk innovasjon.I så måte er Norge allerede et foregangsland med godt samspill og god tone mellom aktørene.
Torsdag ble oppdaterte tall fra oljefondet lagt frem. Der kom det frem at Norge de siste månedene har «mistet» et helt statsbudsjett, en ulykke kommer sjeldent alene. Mer positivt var utnevnelsen av Nicolay Tangen som ny leder. Oljefondets tredje toppsjef er selv milliardær og har virkelig vist at han kan kunsten å få egne og andres penger til å yngle. I tillegg til å være både filantrop og kunstsamler. Spennende og innovativt valg, – og som han selv sier det er dette ikke bare drømmejobben, det er også guttedrømmen.
Vi ønsker ham og Norge lykke til og håper regjeringens pakke for norske SMB virksomheter henter inspirasjon fra innspillene du kan lese om i dagens utgave av Innomag. Smittevernsdugnaden må på sikt avløses av en nasjonal innovasjonsdugnad!
Ukas innovasjonsblomst går til Nicolay Tangen, Tor W. Andreassen og alle de nevnte aktørene som har bidratt til konkrete forslag i dugnaden for å vise vei ut av krisen mot en bedre fremtid.
Happy Fredag!