Denne uken feiret Ukraina sin uavhengighetsdag, og i full krig med Russland blir slikt ekstra viktig å feire. Samme dag var det også 4 måneder igjen til julaften. Norges statsminister hadde tatt turen til Kiev og med i kofferten hadde han et ukjent antall F-16 jagerfly som en tidlig julegave. I Budapest sanker nordmenn edle medaljer og i India skrev de denne uken historie.
Valgkampen er i gang og denne uken valgte Senterpartiets Emilie Enger Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum å kalle inn til en pressekonferanse der de annonserte «gladsaken» om at de til tross for at Politiet selv ikke ønsket det, vil åpne ti nye politikontorer rundt omkring i landet. Vi ser i realiteten en ny måte å drive valgkamp på, en ufattelig arroganse hvor de to velger å overprøve faglige råd fra de som har skoene på.
Hovmod eller partiarroganse – vanskelig å si, men det er tydelig at selv Senterpartiets egne velgere begynner å få nok av galskapen…
Fridiretts-VM i Ungarns vakre hovedstad har denne uken bydd på en rekke sportslige høydepunkt, og mens verdens raskeste mann, Noah Lyles gjorde seg ferdig med sin 100 meter på 9.83 tok det de to nordmennene Jacob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås drøye 3 minutter og 29 sekunder å gjøre unna 1500 meter. Med kun 3 hundredeler i mellom de to var det like før farens nye elev satte stjernen i skyggen. Imidlertid viser kameraene at det hersker en isfront mellom de to norske løpsstjernene som definitivt ikke tilhører samme gutteklubb.
Av og til måles avstand i kuldegrader, og ikke i millisekunder.
Vi lar oss uansett imponere av de flotte idrettsprestasjonene og vet at det ligger tusenvis av timer bak hvert seiersglis. Karsten Warholm‘s tredje VM-gull på 400 meter hekk var av det imponerende slaget. Likevel, når året skal oppsummeres står den aller mest imponerende prestasjonen av dem alle etter vår mening en 37 åring fra Vadsø for. Sammen med sherpaen Lama (Tenjin Sherpa) har Kristin Harila nemlig klatret alle de 14 8000 meter toppene i verden, og hun brukte kun 91 dager mer enn sprinterfantomet Noah Lyles på den bedriften. Det vitner om en porsjon glad galskap, men mest om både stayerevne, stamina og en solid porsjon stahet!
Den 5. september står hun på scenen på EpiCenter i Oslo under årets utgave av Innovasjonsdagen 2023 …
Det er en utrolig prestasjon som fortjener å applauderes høyt og lenge!
Mens norske friidrettshelter henter medaljer i Budapest, var det åpenbart for de fleste at Wagner gruppens brutale slakter Prigozjin levde på lånt tid. Russlands Putin har for lengst vist sitt sanne ansikt som en morder og hele regimet bærer preg av å fungere mer og mer som en mafia. Noen ramler ut av vinduer, noen forgiftes og noen skytes rett og slett ned. Vår medfølelse er hos besetningen på flyet som tydeligvis ble regnet som lite viktige. Vladimir Putin viser at han på russisk maner fjerner de han ikke stoler på, og bryr seg minimalt om menneskeliv går tapt. Spørsmålet er selvsagt om noen av de betrodde rundt ham innser at det snart kan være deres tur – og i stedet beslutter at det er Putin selv som bør avrettes med en velrettet rakett.
Vi er tilbøylig til å hevde at det i så fall kunne hevdes å betgnes som en human handling…
I USA er Nvidia-aksjen nå opp hele 315 % siden oktober i fjor, det må kunne kalles relativ vill vekst og en åpenbar gladsak for investorene. Fortsetter denne himmelferden vil selskapet ved juletider bli det fjerde største selskapet i verden, kun slått av Apple, Microsoft og Saudi Aramco. Mens medianavkastningen i perioden ligger på stusselige 3% beviser en rekke av verdens mest innovative selskaper at høy opplevd innovasjonskraft verdsettes av markedet. Meta er opp 142 %, Tesla har nesten doblet seg (92 % vekst) og Amazon har steget med over 60 %. I Danmark har Novo Nordisk med norske Helge Lund som styreleder også mangedoblet seg det siste året. I forrige uke steg verdien verdien med utrolige 410 milliarder danske kroner i løpet av kun en handelsdag, og selskapet er etter noen vellykkede medisinlanseringer nå inne på listen over verdens 20 største selskaper.
Vellykket innovasjon betaler seg åpenbart, – det har vi hevdet lenge!
India skrev historie onsdag denne uken da det ble den første nasjonen til å lande et romfartøy nær månens sydpol, og landet melder seg med det inn i den eksklusive klubben av land som har landet på månens overflate: De andre er USA, Russland og Kina. Indias månelandingsfartøy bar navnet Chandrayaan-3, for de innvidde er dette Sanskrit og betyr rett og slett “månefarkost”.
Samtidig møttes lederne i Brasil, India, Kina og Sør-Afrika til det 15. toppmøtet i gutteklubben BRICS i Johannesburg, kun Putin manglet. Han risikerer nemlig å bli arrestert om han flyr ut av Russland. Deres uttalte mål er å erstatte den amerikanske dollaren som verdens valuta, lykkes de vil USA for alle praktiske formål stå på randen av konkurs.
Kan de lykkes? Det er ikke utenkelig, de er allerede større enn G-7 landene og utgjør til sammen nesten halvparten verdens befolkning og en fjerdedel av verdensøkonomien.
Ukens innovasjonsblomst går til Karsten Warholm, Jacob Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås og verdensmester Kristin Harila. Norske toppidrettsutøvere som får betalt etter å ha levert på verdensmesternivå, og de får blomstene for å inspirere oss andre til å yte litt mer.
Happy Friday – og riktig god helg!