Så var vi allerede i februar – og uka har vist oss verdien av å holde på både mobil, vett og mikrofonstativ når det stormer som verst. Og verst denne uken har nok stormen vært for kunder, ansatte og de djerve aksjonærene i flyselskapet Flyr som slett ikek flyr mer. Uka har også bydd på to viktige utredninger og tre spektakulære kamper.
I Oslo stormer det friskt rundt Senterparti-paret Emilie Mehl og Trygve Slagsvold Vedum. La oss begynne med justisminister Emilie Mehl som etter et par runder med både klønete og uheldige unnskyldninger nå innrømmer at hun bruker Tiktok på sin tjenestetelefon. Nå er det jo ikke slik at man trenger å være verken Sherlock Holmes, Dagbladet eller Durek for å innse dette, siden justisministeren nesten daglig legger ut “bevisene” på den populære kinesiske plattformen. Vi ser ironien i at rikets presumtivt fremste forsvarer av juridisk sikkerhet stiller seg lagelig til for hogg, men sliter med å se at TikTok skal være så mye verre enn Facebook som beviselig lekker til amerikanske myndigheter, – og noe av poenget med sosiale medier er vel nettopp at andre kan se hva man bedriver?
Da synes vi det er verre med finansminister Vedum som åpenbart sliter med å forstå at Senterpartiets mildt talt sprikende uttalelser om lakseskatten denne uken medfører at lakseaksjene på børsen fyker opp og ned som de reneste jo-joene. Konsekvensen er at milliardverdier kommer og går basert på markedets fortvilte forsøk på å tolke diverse svært forskjellige uttalelser om lakseskatten. Dette blir for dumt, – og er slett ikke en finansminister verdig.
I Bergen fortsetter maratonrettsaken mot vaktsjefen på fregatten KNM Helge Ingstad. 33-åringen er som kjent den eneste som står tiltalt for uaktsomhet i forbindelse med den famøse kollisjonen i november 2018. Slik vi oppfatter det er det åpenbart begått elendig sjømannskap om bord, men vi opplever rettsaken som grilling av en mann og dermed noe utidig bruk av felleskapets midler.
Burde ikke 5 milliarder være nok, – og siden både rederiet som eide tankskipet TT Sola og Forsvaret har godtatt millionbøter er det vel åpenbart at det er flere som anser sin opptreden den natten som lite heldig?
Kollisjonen var slik vi ser det et synlig og svært dyrt bevis på åpenbare systemfeil og manglede kunnskapsoverføring fra vaktsjefen som gikk av vakt og han som kom på, – og i stedet for å redusere farten fortsatte de idiotisk nok i 18 knops fart mot TT Sola. Spinnvill galskap, selvsagt, men det blir for dumt å legge all skyld på en mann!
Tirsdag kom også Energikommisjonens rapport som slo fast at for å sikre målet om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av energi og at norsk industri og norske strømkunder fortsatt skulle ha rikelig tilgang på fornybar energi så må vi bygge ut mer av alt, – raskere. Det er forøvrig også navnet på kommisjonens NOU 2023: 3, Mer av alt – raskere.
I går kom også rapporten fra Helsepersonellkommisjonen som handler om vår helsemessige fremtid. Utredningen bærer det korte, fengende og ikke minst prosaiske navnet; “Ei heilskapleg og kunnskapsbasert vurdering av behova for personell og kompetanse i helse- og omsorgstenestene fram mot 2040″.
Mannen som har ledet arbeidet, Gunnar Bovim peker på at vi åpenbart er på vei mot færre helseansatte pr pasient. Kort oppsummert varsler rapporten oss om at ikke bare helsetjenesten, men også det norske samfunnet for øvrig, står overfor intet mindre enn et sammenbrudd dersom vi fortsetter å drive og bemanne helsetjenesten like elendig som Norge hittil har gjort. Bovim er ingen hvem som helst, han er selv lege og har tidligere vært administrerende direktør både ved St. Olavs Hospital og Helse Midt-Norge. Frem til 2019 var han rektor ved NTNU og han er dessuten styreleder både for enorme Oslo universitetssykehus og Innovasjon Norge.
Det som bekymrer oss er at til tross for et åpenbart behov for å tenke nytt og bedre er likevel evnen til å innovere skummelt lav innen norsk helsesektor. Samtidig har dagens regjering valgt å definere private tilbydere som uønskede profitører i stedet for å hilse økt samarbeid med private og ideelle aktører velkomment. Vi som jobber med innovasjon vet jo at det nettopp er i dette samspillet de store innovasjons-og effektiviseringsgevinstene kan hentes ut.
Det er for eksempel viden kjent at Helse Midt Norge så langt har brukt over 3,7 milliarder på å kjøpe noe så banalt som et amerikansk journalsystem. Samtidig investerte Helse Midt Norge i fjor til sammen 19 millioner i 30 innovative ideer. Det er nesten så vi må klype oss i armen. Det gjør ikke historien bedre at den amerikanske Epic-løsningen er basert på lukket kode fra 1970 tallet. Selskapet er forøvrig eid av en eksentrisk amerikansk dame som kaller hovedkvarteret sitt for «The Intergalactic Headquarter», med adressen The Milky Way. Visst er det galskap, men likefullt sant. Les avisen Inherrads utmerkede artikkel om dette her.
Dette er fra vårt ståsted like dumt som å peke på behovet for mer energi, samtidig som regjeringen i Hurdalsplattformen forplikter seg til å elektrisifisere de norske oljeinstallasjonene i Nordsjøen, – og ja, du gjettet det sikkert, dette arbeidet skal fortsatt videreføres i følge Energikommisjonens rapport. Dum, dummere eller dummest – velg selv!
Også Hindenburg Research fra USA er i vinden om dagen. Mens vår egen finansminister kløner og sender aksjekurser opp og ned basert på ren amatørisme har det lille amerikanske selskapet med 15 medarbeidere beskyldt Asias rikeste mann Gautam Adani som inntil nylig gjorde gull av gråstein for markedsmanipulering og svindel samtidig som de har posisjonert seg for at aksjen skal falle. Rapporten stiller 88 spørsmål og sier rett ut at mannen som inntil forrige uke var verdens tredje rikeste bedriver regelrett svindel. Konsekvensen var at børsverdier på over 500 milliarder kroner forsvant etter at rapporten ble publisert.
«Vi mener at Adani Group har vært i stand til å drive en stor, åpenbar svindel på høylys dag fordi investorer, journalister, vanlige folk, og til og med politikere, har vært redde for å si fra i frykt for represalier», Hindenburg Research
Nå er tilsvaret kommet i en rapport på 413 sider fra selskapet som kontrolleres av det som inntil forrige uke var Asias rikeste mann. For vår del er vi imponert over Gautam Adani’ s kontaktnett. Indias statsminister Modi er en nær venn, og denne uken fikk Adani først 4 milliarder kroner av Dubai’ s Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahya før han kun timer senere på et pressemøte i Israels største havneby, Haifa stod sammen med statsminister Benjamin Netanyahu. Anledningen var at Adani Gruppen overtar hele havnen, en transaksjon på formidable 12 milliarder NOK. Dette blir en spektakulær kamp i tiden fremover og verdiene som står på spill er store…
Kan det være at Trygve Slagsvold Vedum er smartere enn vi tror, – og egentlig jobber på si i Hindenburg Research? Det er penger å tjene på å sende aksjekurser opp og ned, gitt at man vet hva man holder på med…
I USA møter Philadelphia Eagles Kansas City Chiefs i Super Bowl LVII neste helg. Innenfor sportsverdenen er dette klodens mest spektaulære kamp. Ørnene fra Kansas City har vunnet begge kampene i sluttspillet med minst 20 poengs margin og må finne seg i et lite favorittstempel, siden de har vært med i tre av de fire siste finalene. Mange av de 65. 000 tilskuerne gleder seg vel så mye til de nye reklamespotene og Rihanna’s pauseshow. Vi håper showet blir bra, det bør det være når de dyreste billettene koster nesten 400.000 norske kroner, og gjennomsnittsprisen befinner seg i nærheten av 100.000 norske kroner.
Selv om SuperBowl byr på klodens største sportsekstravaganza er vi av den oppfatning at OpenAI’s lansering av ChatGPT Plus for våre lesere er langt viktigere. Etter å ha skapt tidenes snakkis basert på en gratis testversjon og snakket varmt om at teknologien skal være tilgjengelig for alle lanseres nå en abonnementsplan som koster 200 norske kroner hver måned for de som ønsker prioritert tilgang til ChatGPT “i rushtiden”, raskere svar og prioritert tilgang til nye funksjoner og forbedringer for å sitere selskapet.
I de heftige diskusjonene som nå pågår om verdien av kunstig intelligens minner vi om at i valget mellom kunstig intelligens og menneskelig dumskap velger vi oss kunstig intelligens hver gang!
Ukens innovasjonsblomst går til innovasjonsprofessor Tor Wallin Andreassen som til uka kommer med ny bok, – du kan lese ukas intervju med Tor her.
Vi håper han deler med Erik Braathen og hans djerve medgründere som satset på Flyr, selv om det dessverre endte galt. Richard Branson var nok inne på noe da han uttalte at den sikreste måten på å bli millionær innen flybransjen var å starte som milliardær…
Happy Friday og riktig god helg!