Denne uken startet bokstavelig talt med et brøl!
Brølet kom fra NASA’s Kennedy Space Center hvor “Resilience” steg til værs på en 30 timers reise ut i verdensrommet til den internasjonale romstasjonen. Vel fremme banket de tre amerikanske og den ene japanske astronauten på døren og slapp inn til de tre som allerede var der. For oss som sitter på våre hjemmekontorer og kjenner litt på brakkesyken kan det jo være trøst å hente i det faktum at andre bor trangere og har brakkesyke på et høyere nivå. Reisen er også en hyllest til Elon Musk og hans SpaceX som viser oss alle at innovative virksomheter med en lysende visjon for øynene kan nå langt – himmelen er ikke grensen!
Spacemaker, det norske AI-selskapet som startet så sent som i 2016 steg også til nye høyder denne uken. Den NASDAQ noterte IT giganten Autodesk kjøpte selskapet for nesten 2,4 milliarder norske kroner. Hørte du godt etter er vi sikre på at det var mulig å høre et høyt gledesbrøl fra de 115 medarbeiderne som har skapt en norsk IT suksess av dimensjoner på kun fire år. Spacemaker leverer en programvare som bidrar til å visualisere eiendomsprosjekter og gjør det lettere å se konsekvensene av designvalg før det er for sent. Selv om vi gleder oss over nok en norsk enhjørningssuksess skulle vi gjerne sett at eierskapet kunne fortsatt å være norsk. Takket være et særnorsk skattesystem som straffer norske aksjonærer for å satse på norske entreprenører selger vi i altfor stor grad suksessene ut av landet. Det fasinerer oss jevnlig hvor overrasket politikere blir når de ser at deres beslutninger har konsekvenser. Vi så det også på bråket som kommer fordi noen rike nordmenn har meldt skatteflytting til Bø i Vesterålen, Norges nye skatteparadis. Årsaken er at kommunen har halvert den kommunale delen av formuesskatten og milliardærflyktningene har tatt signalet. Kudos til Bø’s politikere for å vise oss alle at politikk virker, – så får vi diskutere om det egentlig er optimalt at kommuner opererer hver for seg på slike områder en annen gang…
Et materialistisk superbrøl feier nok en gang over oss, svarte fredagstilbud fyller innboksene og florerer som snøfnugg på Valdresflya. Den fjerde fredagen i november (det er neste fredag, det!) har blitt synonymt med mer eller mindre gode tilbud her på berget, mens i Frankrike har de forbudt markedsføring av materailismens “17. mai feiring”. Den svarte fredagen som i USA er fridag fordi det er dagen etter deres store høsttakkefest fikk forøvrig navnet fordi politiet i USA slet med store folkemengder som sloss i køene på jakt etter rabatterte godbiter. Det gikk så langt at i 2012 ble to bileiere skutt i en krangel om parkeringsplass utenfor Walmart.
«Shop till you drop» som de sier der borte!
Det merkelige er at vi i Norge som jo rapper mye fra USA av en eller annen merkelig grunn ikke har tatt til oss Thanksgiving som “Over There” er en stor greie hvor takknemligheten feires og familien samles. Ideen om at familien samles er jo også litt annerledes i år, – aldri har vel så mange unge i alderen 18-29 flyttet hjem til gutte- og pikerommene som i år. Med alle boende hjemme, digitale møter i alle rom og trange kår for egentid er det fristende å erklære lydløse brøl til årets nyord. Og hvem vet, kanskje noen ønsker seg ut til en romstasjon uten både barn og ektefelle etter en overdose familiehygge de siste månedene…
Vi minnes det gamle paret som ble intervjuet på radio og gratulert med 50 års bryllupsdag. Gubben sa ikke stort, men da intervjueren spurte den unge 75 åringen om hun noen gang hadde vurdert skilsmisse var svaret et tydelig NEI, – før hun etter å tenkt seg om lakonisk la til – men mord har jeg av og til vurdert!
Ukas boklansering er også et globalt brøl fra Barack Obama, – og boken vil nok havne under mange juletrær i år. USA’s 44. president har skrevet to bøker tidligere, men denne boken omhandler det faktum at Amerikas forenede stater ikke lenger er spesielt forent. I stedet opplever landet en krise som har grobunn i en fundamental konkurranse mellom to motstridende visjoner av hva Amerika er og hva det burde bli, skriver 59-åringen i et utdrag som ble delt i magasinet The Atlantic forrige uke.
Mens Obama er presidentverdig og alvorlig vil Trump dessverre huskes for å ha brakt landet i vanry og gjort embedet til en trist vits. Ukens svette pressekonferanse med Trumps’ advokat Rudy Guliani føyer seg bare inn i rekken av ufrivillig komiske innslag, – vi ville også svettet om vi hadde hatt jobben med å forsvare en åpenbar psykopat som nekter å innse at han har tapt valget.
Fra Sverige og Danmark kom det interessante næringslivsbrøl denne uken. Hos søta bror er det Ericssons mektige konsernsjef Börje Ekholm som slår et slag for sin konkurrent. Han synes åpenbart lite om Trumps korstog mot kinesiske Huawei og heier på åpne markeder og fri konkurranse i et intervju i Financial Times som vitner om ekte ledelse. I Danmark er situasjonen annerledes, der kom det denne uken for en dag at dansk etterretning har hjulpet amerikanske NSA med å ulovlig avlytte og samle inn informasjon som handler om det danske valget av nye jagerfly. Dette er forøvrig nøyaktig det samme som Trump beskylder Kina å gjøre…
It takes one to know one!
Vi hørte også et brøl fra tomme tribuner der Norges nødlandslag (for et navn!) viste en heroisk innsats i bortekampen mot Østerrike i Wien onsdag kveld. Alltid gøy og inspirerende når nye talenter og god ledelse viser hva ekte engasjement kan føre til. Som pave Johannes Paul II sa det så treffende i sin tid; Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste. Vi gratulerer!
Ukas innovasjonsblomst sendes til teamet som har brakt Spacemaker fra oppstart til enhjørningstatus på fire år, -og så håper vi de deler med norske fotballhelter og Ericsson sjefen.
Happy Friday og stay safe!