Mens snøen legger seg på fjellovergangene og mange nordmenn forbereder seg på høstferie går det mot slutten også for Stortingspolitikerenes 3 måneder lange sommerferie. Til uka åpner nemlig Stortingets 169. sesjon og da håper vi høstens flom av TV programmer der politikere snekrer, klatrer, danser, baker, juger og driter seg ut på feiltastisk vis i beste sendetid er forbi, men sikre er vi ikke…
Som vi skrev sist har denne uken bydd på den 20. utgaven av Oslo Innovation Week, – og med over 80 arrangement har det ikke manglet på høydepunkter. Likevel, ukas tre viktigste nyheter skjedde helt andre steder og trist nok var det få som fikk de med seg.
Støyen fra Israels bomberegn over Beirut og faktafeilene i boken om Arbeiderpartiets fall som vi nevnte i forrige uke overdøvet det meste…
La oss begynne i Trondheim der digitaliseringsminister Karianne Tung og statsminister Jonas Gahr Støre i går endelig lanserte Norges nye nasjonale digitaliseringsstrategi. Ved hjelp av 100 konkrete tiltak skisserer regjeringen opp målet om å bli verdens mest digitaliserte land i 2030. Intet mindre! Strategien omfatter tiltak for modernisering av offentlig sektor, næringsutvikling, kompetanse, kriminalitetsbekjempelse, digital infrastruktur, grønn og digital omstilling, inkludering og skjermbruk for barn og unge.Du kan lese mer om lanseringen og digitaliseringsstrategien her.
Vi i InnoMag applauderer målet, men stiller som mange andre spørsmålstegn om regjeringen har innsett at utviklingen i Norge på mange og viktige områder faktisk går i feil retning, – og statens eget digitaliseringsdirektorat har de siste årene vært like langt unna å være en innovativ pådriver som Kristelig Folkeparti er unna rent flertall her til lands!
Viktig er også nyheten om at Open AI for tiden lekker ledere i samme takt som Gahr Støre i fjor mistet sine ministre. Sist ut er Sam Altmanns stedsfortreder og CTO Mira Murati,forskningssjef Bob McGrew og visepresident for forskning Barret Zoph. Som om ikke dette var ille nok mistet selskapet også genierklærte Andrej Karpathy og medgründer John Schulman i sommer. De gikk begge til rivalen Anthropic. Det betyr at av de 13 personene som hjalp til med å grunnlegge selskapet i 2015, er det nå bare tre igjen. Slik vi ser det et tydelig tegn på at det er stor uenighet blant selskapets ledere om veien fremover, – og for verdens viktigste AI-selskap verdsatt til nesten 2000 milliarder norske kroner er dette viktige nyheter også for norske virksomheter.
Den desidert viktigste nyheten kom likevel i New York, USA der verdenslederne var samlet til den 79. utgaven av FN’s generalforsamling, – og uten at pressen våknet signerte regjeringslederne fra hele 193 land søndag Pact for the Future, selveste Fremtidspakten.
Sentralt i Fremtidspakten står erkjennelsen av at digital handel transformerer den globale økonomien, og for første gang i historien er over halvparten av tjenestene som nå leveres digitale. Pakten er i realiteten derfor også et viktig rammeverk for å tenke nytt om handel, bærekraftig utvikling og økonomisk fremgang. Ved å fokusere på multilateralisme, klimatiltak og digital inkludering, er målet å legge grunnlaget for en mer rettferdig, inkluderende og bærekraftig global økonomisk utvikling. Sentralt står også en videreføring av de 17 bærekraftmålene fra 2015, samt en sterkere fokus på tiltak for å skape internasjonal fred, større fokus på vitenskap, innovasjon og teknologiske verktøy, og viktigst av alt; For første gang en erklæring som forplikter verdens ledere til å ivareta interessene til fremtidige generasjoner. Du kan lese utdraget her, – og vi i Innomag applauderer fremtidsarkitektene som står bak denne viktige pakten og håper inderlig handling følger ord!
Til inspirasjon deler vi et utdrag av Bob Dylans flotte tekst til ungdommen, i sangen “Forever Young” skrevet for nøyaktig 50 år siden;
May your hands always be busy
May your feet always be swift
May you have a strong foundation
When the winds of changes shift
May your heart always be joyful
May your song always be sung
May you stay forever young!
La oss også ta med nyheten Meta’s Mark Zuckerberg noe overraskende kom med denne uken da han lanserte Orion, selskapets “første full-holografiske AR-briller for forbrukere” på Metas egen utviklerkonfreanse META CONNECT 2024. Du kan se brillene her, og selv om disse nok ikke vil være å få kjøpt med det første nærmer vi oss en vekt, brukervennlighet og funksjonalitet som vil friste mange innovative sjeler.
Ukas innovasjonsblomst går til fremtidsarkitektene som skrev historie i New York og digitaliseringsminister Karianne Tung som virker genuint opptatt av å bringe Norge frem i digitaliseringsteten. Vi skulle også gjerne delt ut noen blomster til alle de dyktige endringsagentene som delte sine ideer og sin innsikt med oss under årets utgave av Oslo Innovation Week. Vi støtter fullt og helt kommentaren fra Karl Liapunov fra Startup Lab i et av gårsdagens paneldebatter på DNB Next konferansen om at vi nordmenn burde bli like gode til å hylle våre gründerhelter som vi er til å feire våre idrettsstjerner. I det perspektivet koster vi på oss en hyllest til Erling Braut Haaland som denne uken scoret sitt 100. mål for Manchester City, og han har vel og merke kun spilt 105 kamper for de lyseblå. Det er rett og slett rått levert!
En eneste fotballspiller har klart det samme. Han er fra øya Madeira i Portugal og bærer navnet Cristiano Ronaldo. Denne uken kom nyheten om at han som verdens første har nådd 1 milliard totalt følgere på tvers av de forskjellige sosiale mediekontoene sine. Det er også temmelig rått og sier mye om fotballgudens påvirkningskraft.
La oss avslutte med denne bløte Ronaldo vitsen som dessverre må tas på engelsk for å bevare poenget (i den grad det finnes);
What’s the difference between Cristiano Ronaldo and time?
Svaret er; Time passes 🙂
Happy Friday og riktig god helg!